B hepatiti etiolojisinde konağa ait genetik faktörler
Host genetic factors influencing the etiology of hepatitis B
- Tez No: 163248
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN BOZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, immün yanıt, MBL, konağa ait genetik faktörler, polimorfizm, Hepatitis B, immune response, MBL, host genetic factors, polymorphisms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Hepatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
53 ÖZET B Hepatiti Etiolojisinde Konağa Ait Genetik Faktörler Hepatit B tüm dünyada pek çok insanı etkileyen ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur.. HBV enfeksiyonlarının patolojik sonuçları arasında kronik hepatik yetmezlik, siroz ve hepatoselüler karsinoma sayılabildiği gibi hafif bir hastalık sonucu iyileşme görülebilir. Vakalar arasında bu kadar farklılık bulunması ile konağa ait genetik faktörler arasında ilişki kurulmaktadır. Bu faktörlerden, IFNy, TNFa, VDR, IL-10 ve MBL özellikle önemlidir. Bu faktörlerin gen bölgelerindeki polimorfizmler ile HBVye karşı geliştirilen immün yanıt ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı hepatit B enfeksiyonundan iyileşmede konağa ait genetik faktörlerin rolünü saptamaktır. Çalışmaya HBV hasta grubu olarak anti-HBs pozitif, HBV DNA pozitif 119 hasta (85 erkek, 34 kadın) alındı. Bu kişilerden 65'i HBeAg negatif, 45'i HBeAg pozitif, 10'u asemptomatik taşıyıcı hastalardı. Kontrol grubu olarak, HBsAg negatif, anti-HBs pozitif 56 kişi (15 erkek, 41 kadın) alındı. IFNy +874, ve MBL kodon 52, 54, 57 bölgeleri için allele özgü polimeraz zincir reaksiyonu, TNFa -308, VDR ekson 2 ve ekson 9, IL-10 -627 ve -1082 bölgeleri için polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon fragmanı uzunluk polimorfizmi yapıldı ve sonuçlar agaroz jel elektroforezinde analiz edildi. MBL kodon 54 bölgesinde asparajin varlığı hastalıktan iyileşmede etken bulundu (p:0.003). IFNy ve TNFa'yı bir arada düşük sentezlenmesine neden olan genotipin (IFNvfTNFa: AA/GG) kronik HBV enfeksiyonuna duyarlılık ile ilgili olabilir. VDR polimorfik bölgelerinin herhangi birinde mutant olan genotiplerin (ekson 2 için ff veya ekson 9 için tt) hastalığın gidişini olumsuz yönde etkileyebilir. IL-10'un düşük sentezlenmesine neden olan genotipin (- 1082 AA) kronik HBV enfeksiyonuna duyarlılık ile ilgili olabilir. MBL kodon 52 ve 57 ve IL-10 -627 bölgelerinin hastalıktan iyileşmede etkili olmadığı bulundu Sonuç olarak MBL kodon 54 genotipleri hastalıktan iyileşmede etkilidir.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Host genetic factors influencing the etiology of hepatitis B Hepatitis B is a severe liver disease influencing many people around the world. Pathological consequences of hepatitis B are severe hepatic insufficiency, cirrhosis and hepatocellular carcinoma or recovery after mild disease. Host genetic factors are associated with this huge difference between cases. Among these factors IFNy, TNFa, VDR, IL-10 and MBL are especially important. Polymorphisms in the genes encoding these factors are associated with immune response mounted against HBV. The aim of this study is to determine the role of host genetic factors in recovery from hepatitis B infection. The HBV disease group (anti-HBs positive, HBV DNA positive) consists of 119 patients (85 male, 34 female). Among these patients 65 were HBeAg negative, 45 were HBeAg positive, and 10 were asymptomatic carriers. 56 individuals (HBsAg negative, anti-HBs positive) were enrolled in the study as a control group (15 male, 41 female). For IFNy +874, and MBL codon 52, 54, 57 polymorphic regions, allele specific polymerase chain reaction and for TNFa -308, VDR exon 2 and exon 9, IL-10 -627 and -10 polymorphic regions polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism techniques were performed. Results were analyzed by agarose gel electrophoresis. Presence of asparagine in MBL codon 54 is found to be related with recovery from the disease (p: 0.003). Genotypes leading to cumulative low synthesis IFNy and TNFa (IFNy/TNFa: AA/GG) may be related to susceptibility to chronic HBV infection. Presence of a mutation in any one polymorphic region of VDR (ff for exon 2 or tt for exon 9) may worsen the disease progression. Genotype leading to low synthesis of IL-10 (-1082AA), may be related to susceptibility to chronic HBV infection. MBL codons 52 and 57 and IL-1 0-627 have no effect on recovery from the disease. As a result MBL codon 54 genotypes are associated with recovery from the disease.