Acil servise trafik kazası sonucu 01.11.2002-31.10.2004 tarihleri arasında başvuran hastaların incelenmesi
- Tez No: 163274
- Danışmanlar: PROF.DR. KASIM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Trafik Kazası, Acil Servis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, ülkemizin batı-doğu, kuzey-güneyi arsındaki yol kavşağında bulunan Sivas'ta trafik kazası sonucu yaralanarak Acil Servise başvuran hastalar incelenmiştir. Çalışmamızdaki amaç trafik kazalarının nedenlerini saptamak ve yaralanma sonucu acil servise başvuranların tedavilerinin incelenip bu alandaki eksiklerin giderilmesi için istatistik'i veriler toplamaktır. Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalına trafik kazası sonucu başvuran 1.460 hastadan dosyalarına ulaşılan 1.300(%89)'ü çalışmaya alınmıştır. Trafik kazasına maruz kalan olguların yaş, cinsiyet, yaralanma bölgeleri, kaza oluş saati, kazadan ne kadar sonra hastaneye ulaştığı, acil serviste ve sonrasında yayılanlar, mevsim ve aylara göre dağılımı ortaya konulmuştur. Hastalarda ortalama yaş 30.57±18.44'dir. 0-14 yaş grubu %20.6 ile trafik kazasına uğrayan hastaların beşte birini oluşturmaktadır. Kazazedelerin %78'i 50 yaş altıydı. Hastaların %31.8'i kadın %68.2'si erkekti. Kaza oluş anı yoğunluklu olarak 13.66±5.47 saat olarak bulunmuştur. Trafik kazası en fazla saat dilimi olarak 12.00-17.59(%41.5)'da görülmüştür. Kazazedelerin hastaneye geliş saati ortalama 14.40± 6.09'dir. Yaralanmalar %17.9 ile ağustosta en fazla %2.1 ile martta en az olmuştur. Kazazedelerin %87.5'i motorlu araç, %5.9'u traktör, %6.3'ü bisiklet, motorsiklet kazasına uğramıştır. Yaralanmaların %24.1'i şehir içinde, %74.5'i şehir dışında olmuştur. Kazaların %68.8'i araç içi ve %30.6'sı araç dışı oldu. Baş boyun yaralanmaları %63.4'sinde diğer sistem yaralanmaları ile birlikte en fazla olmuştur. Acil servisten %54.2'si taburcu edilmiştir. En fazla ortopedi servisine (%8.5) yatmıştır. Hastaların %60.1'ine hiç bir cerrahi girişim yapılmamış, hastaların %3.5'ine entübasyon yapılmış ve hastaların %3.1'i kaybedilmiştir. Hastalardan %35.5'i hayati tehlikeye maruz kalmıştır. Türkiye'deki trafik kazalarında yaralanmaların genç-erkek nüfus oluşturmaktadır. Kazalar sonucu oluşan yaralanmaların çoğunluğunu baş boyun yaralanmaları oluşturmuştur. Yaralanmaların çoğu yaz aylarında olmuştur. Trafik kazaları her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu konuda yapılan çalışmalar bu sorunun önlenmesinde büyük katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
S UMMARY In this retrospective study, we reviewed the patients that injured by the traffic accidents occured in Sivas(city), which placed in the middle anatholia. The purpose of this study was to find out the causes of traffic accidents and obtain statistical data to dissolve handicaps of patients' treatment who were admitted to Emergency Department due to the traffic accidents. We have reviewed 1.460 patient's charts who applied to Emergency Department of Cumhuriyet University, Sivas, and included 1300(89%) of these patients. The data were obtained including; patients' age, gender, injured parts, accident time, the time between accident and arrival to hospital, management of patients in the Emergency Service and distrubution of accidents according to seasons and months. The patients' mean age was 30.57 (ranged +/-18.44). 20.6% of patients was between the age of 0-14 years, and 78% of patients was