Erişkinlerde işitme cihazı kullanımını etkileyen odyolojik ve psikososyal faktörlerin araştırılması
Investigation of the audiological and psychosocial factors affecting the use of hearing aids in the adults
  1. Tez No: 163275
  2. Yazar: MELİKE DURGUN YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KEMAL KEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Odyoloji, İşitme Kaybı, İşitme Cihazı, Amplifıkasyon, Rehabilitasyon, Gerçek Kulak Ölçümleri, Sinyal Gürültü Oranı, Performans, Yararlanma, Memnuniyet, Anket, Audiology, Digital Hearing Aids, Amplification, Hearing Loss, Real Ear Measurements, Signal to Noise Ratio, Rehabilitation, Performance, Use, Satisfaction, Inventory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ill ÖZET Erişkinlerde İşitme Cihazı Kullanımını Etkileyen Odyolojik ve Psikososyal Faktörlerin Araştırılması; İşitme cihazları, işitme kayıplı bireylerin iletişim becerilerindeki yeteneksizliklerini ve psikososyal handikaplarını azaltan önemli bir ihtiyaçtır. 3 Toplumun büyük çoğunluğunun İC kullandığı bilinmektedir *' 2' 4. Bu nedenle, işitme kaybının ve İC kullanımının beraberinde getirdiği problemlere yönelik pek çok çalışma yapılmaktadır. Postfitting dönemde yapılan değerlendirmelerde 'probe' mikrofon ölçümleri, sessizlikte ve gürültüde konuşmayı ayırt etme testleri ve sübjektif anket ölçümleri (faydalanma, kullanım, memnuniyet) gündeme gelmektedir. Son yıllarda bu alanda yapılan araştırmalar, özellikle İC nin verilmesi sürecinde, olguların çok yönlü olarak değerlendirilmesinin, gerçek kulak ölçümlerinin ve eğitiminin önemi üzerinde durmaktadırlar. Ayrıca, verilen cihazlardan bireylerin ne derece verim alabileceklerinin ve cihazı kullanmaktan ne derece memnun olacaklarının önceden belirlenmesinin önemine de işaret edilmektedir. Bu tez çalışmasında olguların İC performansını (kullanım, yararlanma ve memnuniyet) etkileyen demografik, odyolojik ve psikososyal faktörlerin, bu faktörlerin birbiriyle ilişkisinin ve İC kullanan bireylerde 'probe' mikrofon gerçek kulak ölçümlerine göre yapılan cihaz ayarlarının ve verilen eğitimin bireylerin performanslarını ne yönde etkilediğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Necmettin Akyıldız İşitme, Konuşma, Ses ve Denge Bozuklukları Tanı, Tedavi ve rehabilitasyon Merkezinde verilen İC nı en az 3 aydır kullanan 61 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya sadece her iki kulağında da işitme kaybı olan ve halen bir ya da iki kulağında dijital işitme cihazı kullanan, saf ses ortalaması (SSO) 80 dB' den daha iyi olan ve konuşmayı ayırt etme (KAY) yüzdesi % 40 ve üzerinde olanlarIV alınmış ve ayrıca, anket formlarına güvenilir cevap veremeyen ve kooperasyon kurulması sorunlu olan bireyler ile, fiziksel olarak İC'yi takıp çıkarma aktivitesini yerine getiremeyecek derecede ince el becerilerini kaybetmiş olgular, yalnız yaşayan veya yaşlılar yurdunda kalan olgular dahil edilmemiştir. Veriler; kişisel bilgi formu, İCPA ile GYMA anketleri ile ve uluslararası standartlardaki sessiz odalarda yapılan cihazsız ve cihazlı odyolojik testler (SSO ve KAY testleri), timpanometrik incelemeler, 'probe' mikrofon gerçek kulak ölçümleri ile toplanmıştır. Bu araştırma esnasında iki çalışma birden yürütülmüştür. Birinci çalışmada, çalışmaya dahil edilen 61 olgunun İCPA ve GYMA anket skorları değerlendirilmiş ve elde edilen demografik ve odyolojik veriler ile arasındaki ilişki araştırılmıştır. İkinci çalışma için, bütün olgulara 'probe' mikrofon gerçek kulak ölçümlerine göre İC uygulaması yapıldıktan sonra, İC eğitimi verilmiş ve olgular 3 ay sonra tekrar kontrole çağırılmışlardır. Ancak 17 kişi geri dönmüştür. Kontrole gelen 17 olgu üzerinde anket skorları, cihaz kullanım süresi ve odyolojik test sonuçlarında değişiklik olup olmadığı araştırılmıştır. Birinci çalışma sonunda elde edilen sonuçlar, İC den daha çok memnun olan bireylerin, cihazlarını daha uzun süre kullandıklarını ve İC kullanım süresinin artışı ile özellikle sinyal gürültü oranlarında konuşmayı ayırt etme skorlarındaki artış; 2000, 4000, 6000 Hz frekans ortalamasındaki düşüş; daha iyi kemik iletimi değerleri; çift taraflı cihaz kullanımı ve eğitim düzeyinin yüksek olması arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir. İkinci çalışma sonunda, birinci çalışmada fark gözlenmeyen cihazsız ve cihazlı odyogram parametreleri (SSO, SSO-y, SSO-k, KAE, KAY) arasında, anlamlı fark bulunmuştur. Probe mikrofon ölçümlerine göre yapılan ayar sonrası, konuşmayı ayırt etme yüzdesindeki artışta en etkili olan frekans ise 4000 Hz olarak saptanmıştır. Ayrıca, olguların gün içinde İC kullanım saatlerinin 9, 23 saatten 13, 05 saate yükseldiği saptanmıştır. Bu çalışma sonuçları, İC kullanım başarısının hastaların çok yönlü olarak değerlendirilmesine bağlı olduğunu göstermiştir. Başarılı bir amplifikasyon için 'probe' mikrofon ile yapılan gerçek kulak ölçümleri de dahilolmak üzere detaylı bir odyolojik değerlendirme yapılması ve ayrıca anketler yardımıyla hasta yararlanma ve memnuniyet seviyelerinin değerlendirilmesi son derece önemlidir. İC kullanacak olgulara verilecek bir İC eğitiminin olguların performanslarını (yararlanma, kullanım, memnuniyet) olumlu yönde etkileyecektir. Yapılan birçok çalışmada ve bu çalışmada olduğu gibi odyolojik parametrelerle anket ölçümleri arasında çok fazla korelasyon olmadığı görülmektedir bu nedenle geleneksel odyolojik değerlendirmelerin yanında anket ölçümlerinin de yapılaması gerekliliğinin önemi bu çalışma sonunda varılan en önemli noktalardandır. Bu çalışmanın sonuçları bize, olguların İC ile gösterecekleri performansı en iyi gösteren odyolojik parametrelerin, değişik sinyal gürültü oranlarında yapılan konuşmayı ayırt etme testleri olduğunu göstermiştir. Ayrıca, 'probe' mikrofon ile saptanan gerçek kulak eklenen kazanç değerlerinin hedef kazanç değerlerine ne kadar yakın olduğu da performans parametreleriyle yakından ilişkili bir veri olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Investigation of the Audiological and Psychosocial Factors Affecting the Use of Hearing Aids in the Adults; Hearing aids are such an important need for restorating audible capabilities and providing psychosocial well- being.3 We know that a lot of people on the world use hearing aids lj 2/ 4 additionally, hearig loss and using of hearing aid cause a lot of problems for patients. Scientists and clinicians try to improve rehabilitative approches for these problems. Evaluation for postfltting period includes real ear measurements especially with probe microphone, recognition the speech in quiet and signal to noise ratio, self- reported outcome measurements (perceived benefit, use, satisfaction). Comprehensive evaluation of the patients are so important when fitting and postfitting period with real ear measurements, subjective envantories and education. There are a lot of studies which illustrate this. The aim of this study to research the demographic, audiologic and psychosocial factors effecting the use of hearing aids, investigte the relationship between various demographic, audiometric and psychosocial factors and fitting with probe microphone -real ear system and methodical education will affect or not affect the audiologic and subjective performance (use, benefit and satisfaction) of patients. This study was carried out at audiology service in Gazi University. Patients who has been fitted with hering aids here were called and invited for the research. 61 patients who have used their aids at least 3 months were omitted. Only, the patients who have binaural hearing loss and use hearing aid monaural or binaural were omitted. Subject selection criterias for this investigation were as follows: - hearing loss according to pure tone avarage (500, 1000, 2000 Hz) at most 80 dB HL, - speech discrimination score of at least % 40, - positive history about gross and fine motor ability, - normal mental capacity for communicate and cooperate to measurements, - people who don' live alone or in nursing home.vıı The data obtained from unaided and aided audiometric measures, aided speech discrimination in signal to noise ratio (SNR) and quiet, real ear insertion gain measurements and self- reported measurements with personal information form, shortened -HAPI and SADL inentory. HAPI and SADL total and subscale scores of 61 patients calculated and correlete with the audiologic and demographic datas in the first study. For second study, according to probe microphone measurements, hearing aids were fitted and patients were educated. After these steps, they were invited to control after 3 months. 17 patients came back for control. Inventory scores, use and audiometric tests (except unaided measurements) were reapplicated and so we tried to investigate the changing of 17 patients' data. At the end of the first study, a high correlation found between the use and satisfaction factors. It was found that using hearing aid for a long time in a day depends on these criterias: Educational level, bilateral fitting, fine high frequancy avarage (2000, 4000, 6000 Hz), fine bone pure tone avarage (500, 1000, 2000 Hz), high speech discrimination scores in signal to noise ratio. In the first study, there wasn' t a difference between the unaided and aided pure tone avarages and speech audiometry (SSO, SSO-y, SSO-k, KAE, KAY). After fitting according to probe microphone measurements, expressive changing is obtained and it is found that real ear insertion gain for 4000 Hz correlate with speech discrimination score. According to this, 4 kHz is the most effective frequancy to improve speech discrimination. Additionally, use was found to be 9,23 hours, in the second study use time got high to 13,05 hours. And perceived benefit and satisfaction scores were better than obtained in the first study. At the end of this study, we say that: Real ear gain measurement is particularly appopriate for determining if a hearing aid is achieving a specified acoustical target and have a relationship to the perceived benefit and satisfaction. For a succesful amplification, real ear measurements and audiologic evaluation (especially speech discrimination test in SNR) have an important area. Perceived hearing aid benefit and satisfaction may have a little relationship with traditional audiometric variables. So that the use of self- assessment scales for measuring hearing handicap can be a usefulvııı adjunct to traditional audiometric measures in describing the hearing- impaired individual' s communicative diffuculty.