Çocukluk çağı primer idiyopatik parsel epilepsilerinde volumetrik manyetik rezonans görüntüleme ile saptanan serebral ve hipokampal volümlerin nöbet özellikleri ile ilişkisinin araştırılması
The correlation of the seizure characteristics and the cerebral and hippocampal volumetric MRI findings in indiopathic partial epilepsy during childhood
- Tez No: 163341
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE SEMRA KURUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: idiyopatik parsiyel epilepsi, çocukluk çağı, volümetrik manyetik rezonans görüntüleme
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET ÇOCUKLUK ÇAĞI İDİYOPATİK PARSİYEL EPİLEPSİLERİNDE VOLUMETRİK MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME İLE SAPTANAN SEREBRAL VE HİPOKAMPAL VOLÜMLERİN NÖBET ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMAÇ: Dirençli olmayan parsiyel epilepsili pediatrik hasta grubunda hipokampal ve serebral volümlerde azalma olup olmadığı ve varsa ilişkili olacak faktörleri araştırmak METOD: Çalışmada 3-18 yaşlan arasında EEG ve klinik bulgularla idiyopatik parsiyel epilepsi tanısı konup izlenen 30 hasta retrospektif olarak saptandı. Kontrol grubu olaraksa yaş ve cinsiyet özellikleri benzer 13 sağlıklı hasta MRG verilerinden elde edildi. Hasta ve kontrol grubunda perinatal etkilenme öyküsü olan, bilinen veya şüpheli nörodejeneratif hastalığı olanlar, intrakraniyal yer kaplayan oluşumu olan ve intrakraniyal enfeksiyon geçirenler çalışmaya alınmadı. Hasta ve kontrol grubunun aynı pediatrik radyolog tarafından sağ ve sol hipokampus ile serebral volüm ölçümleri yapıldı. Hipokampal ölçümler için önceden belirlenmiş düzeltme yöntemi uygulandı. BULGULAR: Hasta ve kontrol grubu arasında intrakraniyal volume göre düzeltilmiş sağ, sol ve total hipokampal volümler arasında istatistiksel anlamlı fark saptanırken (p=0.000), serebral volümler (p=0.488) için anlamlı fark saptanmadı. Korelasyon analizlerinde hipokampal volümler, yaş, epilepsi başlama yaşı ve süresi, nöbet sıklığı, ilaç sayı ve süresinden etkilenmezken; sağ ve sol hipokampal volümlerle (p=0.000) serebral volümler (p=0.029) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Hastalarda EEG lokalizasyonuyla aynı taraftaki hipokampusta daha belirgin olmak üzere her iki hipokampusta da volümetrik azalma olduğu gösterildi. SONUÇ: İdiyopatik parsiyel epilepsili çocuk hastalarda serebral volümlerde belirgin kayıp yokken, EEG lokalizasyonuyla aynı taraftaki hipokampusta daha belirgin olmak üzere her iki hipokampusta volümetrik azalma olduğu gösterildi. Bunun yaş, epilepsi süresi,nöbet sıklığı ve kullanılan medikasyondan etkilenmemesi bize hipokampal volümlerdeki azalmayı belirleyen doğuştan kaynaklanan anomali varlığını ve epilepsinin kalıtsal bir hastalık olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE CORRELATION OF THE SEIZURE CHARACTERISTICS AND THE CEREBRAL AND HIPPOCAMPAL VOLUMETRIC MRI FINDINGS IN IDIOPATHIC PARTIAL EPDLEPSY DURING CHTLDHOOD PURPOSE: The aim of this study is to investigate the hippocampal volumes in children with idiopathic partial epilepsy using volumetric MRI and to correlate the radiological findings with the seizure characteristics. METHODS: Thirty patients with idiopathic partial epilepsy between 3-18 years of age were studied. Thirteen age and sex matched healthy children served as the control group. Patients with the history of any perinatal insult, intracranial infection or neurodegenerative disease were excluded. The age of seizure onset, the severitiy and the frequency of the seizures and the antiepileptic drug duration and response were noted. The total, right and left hippocampal volumes of the study and control patients were evaluated using volumetric MRI by the same pediatric radiologist. RESULTS: The corrected right, left and total hippocampal volumes were found significantly decreased in the study patients compared with the control subjects (p=0.000). The hippocampal volumes were not found to be correlated with the age of the onset of epilepsy, the frequency and the severity of the seizures, the response to the antiepileptic drugs and the duration of the treatment (p=0.000, r