Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda sol venttrikül geometri tiplerinin elektrokardiografik parametrelerle ilişkisi
Relation between electrocardiographic parameters and left ventricular geometric patterns in patients with essential hypertension
- Tez No: 163406
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi, sol ventrikül geometri tipleri, elektrokardiyografi. 65, Essential hypertension, left ventricular hypertrophy, left ventricular geometric pattern, electrocardiography. 67
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Esansiyel HT'si olan hastalarda sol ventrikül boyutlarını ve sol ventrikül geometri tiplerini belirlemede EKG voltaj kriterlerinin tanısal değeri araştırıldı. Standart 12 derivasyon EKG ve ekokardiyografi ile 125 hasta (Ortalama yaş 58±10) incelendi. Hastalar ekokardiyografi ile belirlenen RDK ve SVKl'e göre 4 gruba ayrıldılar: Normal geometri (N) grubu (RDK ve SVKİ normal, n=50), konsantrik yeniden şekillenme (KR) grubu (artmış RDK ve normal SVKİ, n=12), konsantrik hipertrofi (KH) grubu (artmış RDK ve artmış SVKİ, n=28) ve eksantrik hipertrofi (EH) grubu (normal RDK ve artmış SVKİ, n=35). Tüm derivasyonlardaki QRS voltajı, QRS süresi, QTC ve yüklenme bulgusuna ek olarak SVH tanısında geleneksel olarak kullanılan EKG kriterleri değerlendirildi. Sol ventrikül çap, duvar ve SVKl ile ilişkili yeni EKG kriterleri orta derecede duyarlılık ve özgüllüğe sahipken geleneksel voltaj kriterlerinin duyarlılık ve özgüllüğü düşüktü. Sol ventrikül boyutlarını belirlrmede göğüs derivasyonlarındaki pik voltajlarının toplamının tanısal değeri yüksekti. D1 pik >11mm kriteri %68 duyarlılık ve %46 özgüllükle KH grubunu EH grubundan ayırmaktaydı. D1 pik >12mm olduğunda ve Taraf pik >59mm kriterleri ise KH grubunu KR grubuna göre sırasıyla %61 ve %68 duyarlılık, %67 ve %75 özgüllük ile belirtiyordu. Geleneksel voltaj kriterlerinin anormal geometri grubunu belirlemedeki tanısal değeri düşüktü. Yüklenme bulgusu en sık konsantrik sol ventrikül geometri tiplerinde gözlendi. QTC KH grubunda N gruba göre daha fazla artmıştı, ancak anormal geometri grupları arasında fark yoktu. 64Böylece farklı mortalite artışlarına sahip sol ventrikül geometri tiplerinin ve sol ventrikül boyutlarının ekokardiyografiye ihtiyaç duymadan elektrokardiyografi ile orta derecede duyarlılık ve özgüllük ile belirlenebileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
RELATIONSHIP BETWEEN ELECTROCARDIOGRAPHIC PARAMETERS AND LEFT VENTRICULAR GEOMETRIC PATTERNS IN PATIENTS WITH ESSENTIAL HYPERTENSION SUMMARY In this study we aimed to investigate the diagnostic value of ECG voltage criteria for determining left ventricular geometric patterns and dimensions in patients with essential hypertension. Standard 12 lead ECG and echocardiograms were recorded in 125 consecutive patients whose mean age was 58±10 years. Patients were assigned to the following four groups based on relative wall thickness (RWT) and left ventricular mass index (LVMI) as determined by echocardiography: a normal geometry (N) group (normal RWT and normal LVMI, n=50), a concentric remodelling (CR) group (increased RWT and normal LVMI, n=12), a concentric hypertrophy (CH) group (increased RWT and increased LVMI, n=28), an eccentric hypertrophy (EH) group (normal RWT and increased LVMI, n=35). QRS voltage, QRS duration, QTC, strain and traditional ECG criteria for LVH were measured in all leads. New ECG criteria for detection of left ventricular diameter, wall thickness and LVMI showed moderate sensitivity and specificity, whereas traditional ECG criteria showed low sensitivity and specificity. The sum of peak voltages in precordial leads has a high diagnostic performance for identification of left ventricular dimensions. D1 66peak >11mm determined CH group compared to EH group with 68% sensitivity and 46% specificity. Both D1 peak >12mm and extremity peak >59mm predicted CH group compared to CR group with %61 and %68 sensitivity, %67 and %75 specificity, respectively. Traditional voltage criteria presented limited diagnostic performance for detecting abnormal geometry. Strain pattern was most commonly observed in concentric left ventricular geometry patterns. QTC is significantly prolonged in CH when compared to normal group, but there was no difference among abnormal geometry groups. In conclusion, left ventricular geometry patterns and dimensions can be predicted by standard ECG with a moderate sensitivity and specificity level.