Akciğer kanserli hastaların bronş lavaj ve biyopsi örneklerinde helicobacter pylori varlığının polimeraz zincir reaksiyonu, kültür ve histopatolojik yöntemlerle araştırılması
The search for helicobacteria pylorus in the biopsy and bronchus lavage samples of lung cancer patients using polimerase chain reaction, culturing and histopatological methods
  1. Tez No: 163407
  2. Yazar: ARZU PINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERHAN TABAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, akciğer kanseri, bronkoskopi, polimeraz zincir reaksiyonu. 38, Helicobacter pylori, lung cancer, bronchoscopi, polymerase chain reaction. 40
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET H. pylori erişkinlerin yansında gastrointestinal sistemde saptanan gram negatif bir basildir. Bu enfeksiyon ajanı kronik antral gastritlerin temel sebebi olarak görülmesinin yanı sıra, peptik ülser, gastrik kanser ve gastrik MALT lenfoma ile de ilişkilendirilmektedir. Son yıllarda H. pylori seropozitivitesinin çeşitli kardiyovasküler, nörolojik, dermatolojik, otoimmün ve sindirim sitemi dışı hastalıklarıyla ilişkisi ileri sürülmektedir. Solunum yolu hastalıklarına ilişkin olarak, bronşektazi, kronik bronşit ve akciğer tüberkülozunda da artmış H. pylori seroprevelansı bulunmuştur. Artmış H. pylori seroprevelansı akciğer kanserinde de gösterilmiştir. Mide kanseriyle bağlantısı olan kronik enfeksiyon ajanı olan H. pylori bronşial sistemde bulunup, akciğer kanseri gelişiminde rol oynayabilir mi? Bu çalışmanın amacı, bu sorunun yanıtını ve H. pylori'nin akciğer kanseriyle birlikteliğim araştırmaktı. Çalışmaya Ocak 2004-Eylül 2004 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Bronkoskopi ünitesinde bronkoskopi yaptığımız 34 akciğer kanserli ve 21 kontrol grubunu oluşturan hastalar alındı. Akciğer kanserli grup, l'i kadın, 33 erkek, yaş ortalaması 62.9±7.4 idi. Kontrol grubumuzda akciğer kanseri dışında bronşektazi, tüberküloz, kronik bronşit, DÎAH, sarkoidoz gibi hastalıkları nedeniyle bronkoskopi yaptığımız 6'sı kadm 15 erkek yaş ortalaması 60.4 ± 14.2 olan olgulardı. Hastalardan tanısal amaçlı alman biyopsilerin dışında H. pylori tanısı için 3 adet bronş biyopsi ve lavaj örneği alındı. Bronkoskopik olarak alman biyopsi ve lavaj örneklerinde kültür, histopatolojik inceleme ve PCR ile H. pylori varlığı araştırıldı. Çalışmanın sonucunda biyopsi örneklerinin histopatolojik değerlendirilmesinde H. pylori izlenmedi. Bronş lavaj ve bronş mukoza biyopsilerinden yapılan H. pylori kültürlerinde 37üreme olmadı. H. pylori için spesifik primerler CAM-2 ve CAM-4 kullanılarak gerçekleştirilen PCR çalışmasında da H. pylori saptanmadı. Bu araştırma akciğer kanserli ve bronşektazi, tüberküloz, kronik bronşit gibi diğer akciğer hastalıklarında hava yollarından bronkoskopla alman materyallerde H. pylorVnm PCR yöntemi ile araştırıldığı ilk çalışmadır. Sonuç olarak bulgularımızla akciğer kanserli hastaların akciğerinde bu bakterinin bulunmadığım, akciğer kanseri gelişiminde eğer olası bir rolü varsa bile bunun lokal hasarından çok, sistemik inflamatuar bir yanıt ile oluşturulması mümkün olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HELICOBACTER PYLORI PRESENCE VIA POLIMERASE CHAIN REACTION, CULTURING AND HISTOPATHOLOGIC METHODS IN BRONCHIAL LAVAGE AND BIOPSY SPECIMENS OF PATIENTS WITH LUNG CANCER SUMMARY H. pylori is a Gram negative bacillus detected in gastrointestinal systems of half of the adults. This infection agent is the leading cause of antral gastritis, besides it's thought to be related with peptic ulcer, gastric cancer and gastric MALT lymphoma. Recently, H. Pylori seropositivity has been suggested to be in relationship with some cardiovascular, neurologic, dermatologic, autoimmune and extraintestinal diseases. Among respiratory system diseases, increased H. Pylori seroprevalance is found in bronchiectasia, chronic bronchitis and pulmonary tuberculosis, increased H. Pylori seroprevalance has also been shown in lung cancers. Can H. Pylori, as a chronic infection agent related to gastric cancer, present in bronchial system, and besides play a role in the development of lung cancer? The aim of this study is to find out the answer of this question and investigate the association of H. Pylori and lung cancer. în this study, 34 patients with lung cancer and 21 control patients all of whom underwent bronchoscopy in The Broncoscopy Unit of Chest Diseases Department in Medical 39Faculty of Thrace University between January 2004 and September 2004. İn the lung cancer group, 1 patient was female and the rest 33 were male, and the average age was 62.9±7.4. In the control group, 6 female and 15 male patients with an average age of 60.4±14.2 underwent bronchoscopy because of lung diseases including bronchiectasia, tuberculosis, chronic bronchitis, DÎLD and sarcoidosis and, excluding lung cancer. 3 samplings of bronchial biopsies and lavage specimens for the diagnosis of H. Pylori were done in addition. H. Pylori presence was investigated by culturing, hystopathologically and PCR in the bronchoscopic biopsy and lavage specimens. As a result, in hystopathological evaluations of biopsy specimens, H. Pylori presence was not detected. Bronchial lavage and bronchial mucosal biopsy cultures were negative for H. Pylori. H. Pylori was also not detected in PCR studies managed by using CAM-2 and CAM-4 which are specific primaries for H. Pylori. This is the first study in which H. Pylori was investigated via PCR method in materials obtained from the airways by bronchoscopy in patients with lung cancer and other lung diseases including bronchiectasia, tuberculosis and chronic bronchitis. Finally, we suggest that H. Pylori is not present in the lungs of patients with lung cancer and, the possible role of H. Pylori in the development of lung cancer is due to systemic inflammatory response rather than its local destruction.