Yetişkin Türk kadın ve erkeklerinde baş ve yüze ait antropometrik ölçümler ve indeksler
Anthropometric measurements and indexes of head and face in Turkish adult men and women
- Tez No: 163408
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ TAŞKINALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, baş, yüz, antropometrik indeks 65, Anthropometry, head, face, anthropometric index 67
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Çalışmamızda yetişkin Türk kadın ve erkeklerinde baş ve yüze ait bazı antropometrik ölçüm ve indeks değerlerim belirledik. Çalışmamız, 17-25 yaş grubunda fiziksel kusuru ve gelişim bozukluğu bulunmayan 125 kadın ve 125 erkek olmak üzere toplam 250 Türk denek üzerinde gerçekleştirildi. Baş ve yüze ait antropolojik noktalardan faydalanılarak, baş uzunluğu, baş genişliği, baş yüksekliği, yüz yüksekliği, yüz genişliği, üst yüz yüksekliği, alt yüz yüksekliği, alt çene genişliği, alın genişliği, burun genişliği, burun yüksekliği, gözlerarası iç genişlik, gözlerarası dış genişlik, interpupiller mesafe, kulak genişliği, kulak uzunluğu, burun uzunluğu ve burun derinliği ayrıca boy uzunluğu ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler, milimetrik taksimli kumpas, pelvimetre, 3 metrelik stormetre ve 150 kilogramlık boy ölçekli baskül çekeri aletleri kullanılarak yapıldı. Ölçümler sonucunda bazı formüllerden yararlanılarak kranial, yüz, mandibulozigomatik, transversal sefalofasial, frontozigomatik, burun, üst yüz, alt yüz, nörokranial ve kulak indeksleri hesaplandı. Sonuç olarak Türk toplumunda erkekler ve kadınlarında kafa tipi brachycephalus (kısa kafa); yüz tipi kadınlarda euriprosopus (geniş yüz) iken erkeklerde mesoprosopus (orta yüz); burun tipi her iki cinste de leptorhinie kategorisine girmektedir. Bulmuş olduğumuz verilerin Türk insanına özgü üretilecek araç ve gereçlerin yanı sıra tıp alanında faydalı olacağım düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS and INDEXES OF HEAD and FACE in TURKISH ADULT MEN AND WOMEN SUMMARY In our study we determined certain anthropometrical measure and index values of the head and face, in Turkish adult males and females. Our study was performed on 250 Turkish subjects, 125 male and 125 female, between ages 17 and 25, with no physical defects or developmental disorders. Using anthropological points of the head and face, head length, head width, head height, face height, face width, upper face height, lower face height, lower jaw width, forehead width, nose width, nose height, inner width between eyes, outer width between eyes, interpupillary distance, ear width, ear length, nose length and nose depth, in addition to body length were measured. These measurements were made using milimetrically scaled calipers, pelvimeter, 3 meters long meter, and a 150 kg balance with body length measurement device. After these measurements were made, cranial, facial, mandibulozygomatical, transversal cephalofacial, frontozygomatical, nose, upper face, lower face, neurocranial and ear indexes were calculated using certain formulas. Consequently, in Turkish population the head type of men and women enters the brachycephalus (short head) category; face type in women is euriprosopus (wide face), whereas in men it is mesoprosopus (medium face) type; nose type in both genders belongs to the leptorhinie category. 66We believe that the data we have obtained will prove useful in the production of devices specific to Turkish people, in addition to other studies in medical field.