Akciğer kanserinde endoskopik görülebilir lezyonlarda biyopsi öncesi ve sonrası bronş lavajının tanıya katkısı
Bronchial lavage performed during fiberoptic bronchoscopy on patients with endobronchial lesion endoscopically visible lung cancers on before and after other bronchoscopic process has any effect on the diagnostic yield
  1. Tez No: 303334
  2. Yazar: NAFİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endobronşiyal lezyon, bronkoskopi, bronş lavajı, Endobronchial lesion, Bronchoscopy, Bronchial lavage
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Endoskopik olarak endobronşiyal görülebilir lezyonu olan akciğer kanseri ön tanılı hastalara yapılan fiberoptik bronkoskopi sırasında bronş lavajının diğer bronkoskopik işlemlerin öncesi ve sonrasında yapılmasının tanısal açıdan fark olup olmadığı değerlendirmeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya toplam 80 hasta alındı. Bronkoskopi sırasında lezyon tespit edilip, önce bronş lavajı alındı, sonrasında gerekli işlemler (biyopsi, fırçalama, transbronşiyal ince iğne aspirasyonu) uygulandı. Sonrasında tekrar lavaj alınarak işlem sonlandırıldı. Alınan materyaller patolojik olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60.5 ±11.4 (18- 85) olup, bunların 72`si erkek (%90), 8`i kadın (%10) idi. İşlem öncesi ( bronş lavajı 1) bronş lavajlarının 29'u (%36.3) malign, 51'i( %63.8) benign olarak sonuçlandı. İşlem sonrası ( bronş lavajı 2) bronş lavajlarının ise 33'ü (%41.3) malign, 47`si (%58.8) benign olarak geldi. İşlem öncesi ve işlem sonrası bronş lavajlarının sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi( p=0.424)Sonuç: Akciğer kanserinde endoskopik görülebilen lezyonlarda bronş lavajının tanıya katkısı tartışmalıdır. Endobronşiyal görülebilir lezyonu olan hastalarda yapılan bronşiyal yıkamanın diğer bronkoskopik işlemlerin öncesi ve sonrasında yapılmasında belirgin fark yoktur. Ancak lezyonun görünümü, yapılan işlemin efektif olması, hastanın kooperasyonu, patolojik materyalin uygun şartlarda incelenmesi gibi birçok faktörün bu konuda etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: The objective of this study was to determine if performing bronchial lavage performed during fiberoptic bronchoscopy on patients with endobronchial lesion endoscopically visible lung cancers on before and after other bronchoscopic process has any effect on the diagnostic yield.Methods: This study included 80 patients. After determining endobronchial lesion, first the bronchial lavage was determined and other necessary procedures (biopsy, brushing, trans bronchial fine-needle aspiration) was performed. Then performing lavage the process was finished. Received materials were evaluated pathologically.Results: The average age of patients was 60.5 ±11.4 (18-85). 72 of then were men (90%) and 8 of them were women (10%). Before process (bronchial lavage 1), 29(36.3%) of bronchial lavages were malign and 51(63.8%) were benign. After process (bronchial lavage 2), 33(41.3%) were malign and 47(58.8%) were benign. Compared to the results of before and after process of bronchial lavages, no statistically significant difference was observed (p=0.424).Conclusions: The contribution of bronchial lavage on the diagnose endoscopically visible lung cancer lesions is controversial. Bronchial washings performed on patients with endobronchial visible lesions has no significant difference on before and after the other bronchoscopic procedure. However, it is thought that many factors such as the appearance of the lesion, the effectiveness of the process, the cooperation of patients, the examination of the pathological material under appropriate conditions have an effect in this regard.