Sağlıklı olgularda kantitatif akciğer BT: Yaş ve sigara içiminin dansitometre ölçümlerine etkisi
- Tez No: 163410
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KARMAN MAHMUTYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BT dansitometri, SFT, yaş, cinsiyet, VKİ, sigara içimi iv, CT densitometry, PFT, age, gender, BMI, smoking
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Asil K., Sağlıklı olgularda kantitatif akciğer BT: yaş ve sigara içiminin dansitometre ölçümlerine etkisi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyodiagnostik tezi. Zonguldak 2005. Bu çalışmanın amacı sağlıklı sigara içmeyen olgularda literatürde en çok tercih edilen 3 zondaki ortalama akciğer dansite değerleri ve amfizem indeksi için veri tabanı oluşturmak ve bunu asemptomatik sigara içicilerindeki erken evre amfizem indeksleri ile karşılaştırmaktır. Ayrıca sigara içmeyen sağlıklı olgularda, kantitatif YRBT ölçümlerinin yaşla korelasyonu ve cinsiyetin etkisi araştırılacaktır. Bu çalışma kantitatif YRBT ölçümlerinin solunum fonksiyon testleri ile karşılaştırılmasında kullanılabilinir. Sağlıklı sigara içmeyen altmış bir olgu ve sağlıklı sigara içen otuz beş olgu solunum fonksiyon testleri elde olunduktan sonra YRBT incelemesine alındı. Üç kesit düzeyinde (arkus aorta, karina ve inferior pulmoner ven) akciğerler birlikte ve ayrı ayrı olarak değerlendirildi. Üç parametre elde edildi: -950 HU eşik değerinde ortalama dansite, -500 HU eşik değerinde ortalama dansite, amfizem indeksi. Sigara içmeyen olgular 20-70 yaşlan arasında her dekattan en az 5 kadın ve 5 erkek sağlıklı olgulardı. Araştırmamızda yaş ve vücut-kitle indeksinin (VKİ) BT dansitometri ve SFT ölçümlerini etkilediğini gördük. Ancak VKİ BT dansitometri ölçümlerini yaştan daha çok etkilemekte idi. VKİ'ndeki artışın BT dansitometri ölçümlerinde özellikle VKİ 30' un üzerinde olduğunda yalancı amfizematöz ölçümlere neden olabileceği kanaatindeyiz. Ayrıca VKİ artışı BT dansitometri ölçümlerinde kadınlardan çok erkekleri etkilemektedir. Cinsiyet farklılıkları ve sigara içimi BT dansitometri ölçümlerinde anlamlı farklılıklara neden olmakla birlikte farklı parametreleri etkilemektedirler. Cinsiyet farklılığı, sigara içimine göre normal SFT ölçümüne sahip olgularda dansitometrik ölçümlerde daha anlamlı değişikliğe neden olmaktadır. Ayrıca BT dansitometri normal SFT ölçümlerine sahip olgularda bile bir çok parametrede SFT ölçümleri ile korelasyonlar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Asil K., Quantitative CT in healthly cases: aging and smoking effect on densitometry measurements, Zonguldak Karaelmas University in Faculty of Medicine, Thesis in radiognostic, Zonguldak 2005. The aim of this study is to form database for mean lung density and emphysema index of most preference three zone to the literature in healthy nonsmoker cases and compare that with early emphsema index of asymptomatic smoker. Furthermore research the affect of gender and correlation of aging in quantitative HRCT on nonsmoker healthy cases. This study can be used to compare quantitative mesurements of HRCT with pumonary function tests. Healthy nonsmoker sixty-one cases and healthy smoker thirty-five cases were exposed to HRCT scanning after carrying out their pulmonary function tests. Lungs evaluated both along and separately in three slice level (aortic ark, karina and inferior pulmonary vein). Three parameter obtained : -950 HU threshold value mean density, -500 HU threshold value mean density, emphysema index. Nonsmoker cases were healthy ones which least 5 male and 5 female in each decades of 20 to 70 ages. In this study we observe that both age and body-mass index (BMI) affects to CT densitometry and pulmonary function tests. But BMI affects CT densitometry much more than age. We consider that, acceleration of BMI especially above 30, cause pseudo emphysomatosis values in CT densitometry mesurements. Furthermore BMI affects CT densitometry mesurements of men more than mesurements of female. Gender and smoking makes significant distinctions on CT densitometry mesurements and also affects different parametres. Age variations makes more significant changes on CT densitometric mesurements than smoking, in cases which has normal pulmonary functions tests. Besides CT densitometry shows correlations with many parameters of pulmonary function tests, even with cases the whom has normal pulmonary function tests.