Türkiye'deki pediatrik yoğun bakım hizmetlerinin değerlendirilmesi
A survey of pediatric intensive care resources in Turkey
  1. Tez No: 163421
  2. Yazar: SEÇKİN ATASEVER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TOLGA KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: pediatrik yoğun bakım, PYBÜ, organizasyon, tıbbi ekip, Pediatric intensive care, PICU, organisation, management and staffing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
1. ÖZET TÜRKİYE'DEKİ PEDİATRİK YOĞUN BAKIM HİZMETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Ülkemizde ilk kez, ayrıntılı olarak pediatrik yoğun bakım hizmetlerinin mevcut durumunu değerlendirmek, dünyadaki diğer ünite hizmetleri ile karşılaştırmak ve Türkiye'de pediatrik yoğun bakım hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma için Şubat 2005 - Mayıs 2005 tarihleri arasında, Türkiye'de, pediatrik hastaya hizmet veren devlet ve üniversite hastanelerinden iletişim adresi temin edilebilen 65 tanesi kaydedildi. İlgili anket formları elektronik posta, faks veya posta aracılığıyla gönderildi. Anketle; pediatrik yoğun bakım ünitelerinin (PYBÜ) genel bilgileri, fiziksel özellikleri, teknik ekipmanları, tıbbi ekibi ve laboratuar olanakları sorgulandı. Anket formunu doldurup yanıtlayan tüm hastaneler çalışmaya dahil edildi Bulgular: Elli hastaneden yanıt alındı. Yanıt oranı %76,9 olarak belirlendi. 40 hastanenin (%61,5) pediatrik yoğun bakım hizmeti verdiği (ağırlıklı olarak cerrahi olmayan hastalara) saptandı. 25 hastanenin pediatrik yoğun bakımının olmadığı, hastalarını ya sevk ettikleri ya da anestezi yoğun bakımda izledikleri saptandı. Pediatrik yoğun bakımların %48'inin 2000-2004 yıllan arasında hizmet vermeye başladığı saptandı. PYBÜ'lerinin ancak %19'u fiziki olarak bağımsızken, %81'inin pediatri servisi ile ortak tek bir odada ya da odalara araçlar getirerek hizmet verdiği saptandı. Ünitelerin yatak kapasiteleri ortalama 6,7±3,9 (1-16) saptandı. PYBÜ'lerinin sadece 12 tanesinde (% 37,5) pediatrik yoğun bakım uzmanı görev alırken, pediatrik yoğun bakımında ayrı hemşire ekibi, ünitelerin sadece %56'smda saptandı. Sonuç; Pediatrik yoğun bakım hizmetleri Türkiye'de henüz tam anlamı ile organize olamamıştır, idari, fiziksel, teknik ve tıbbi ekip anlamında ciddi eksiklik ve yetersizlik olduğu gözlenmiştir. Ancak son yıllarda gözlenen büyüme ve genişlemenin, çok merkezli ve belirli standartlar çerçevesinde yapılabilmesi ile en büyük eksikliklerden biri olan, eğitimli tıbbi personel sayısında artma ile pediatrik yoğun bakım hizmetlerinin geliştirilmesi de mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY A SURVEY OF PEDIATRIC INTENSIVE CARE RESOURCES IN TURKEY Objectives: To describe and compare the structure, organisation, management, and staffing of pediatric intensive care services in Turkey. Methods: Descriptive study. In February through May 2005 a survey was sent to all university and government hospital pediatric departments providing pediatric residency training. Government hospitals without residency programs but significant pediatric services were also included. Results: Responses were obtained from 50 of 65 hospitals eligible (76,9% response rate). Fourty hospitals (61,5% of surveyed) were providing pediatric intensive care services, mainly to non-surgical patients. Twenty five hospitals did not have specific pediatric intensive care services (either transferring patients to adult ICUs or to other hospitals). Notably, 48% pediatric services started intensive care services in 2000-2004. Several institutions described ongoing construction to open improved and larger PICUs within 2005. While 19% of hospitals reported to have a PICU consisting of various patient care and support rooms; the majority of pediatric intensive care services (% 81) was still provided in single room units or within the pediatric ward. Two units were located within the pediatric emergency department. Significant differences were observed in unit size, which ranged from 1-16 (averager 6,7±3,9) operational beds/unit. Currently only 12 units (% 37,5) have a pediatric intensivist on staff. Special PICU nurses were present in 18 of the units (56%). Conclusion: Although many hospitals with pediatric services still lack specific pediatric intensive care facilities in Turkey, there are several centers with adequate staffing and equipment. Increased awareness and plans to give pediatric intensive care subspecialty status hold promise for the development of pediatric intensive care services in Turkey.