İşitme cihazı kullanılan kulakta işitme eşiklerinin zaman içinde gösterdiği değişiklikler
  1. Tez No: 163480
  2. Yazar: ZAFER KARAGÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞERBETÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: işitme kaybı, işitme cihazı, işitme eşikleri, konuşmayı ayırt etme skoru, saf ses ortalaması, Hearing loss, the effect of hearing aid, speech discrimination score, pure ton average 4
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu çalışmada tek taraflı işitme cihazı kullanan bilateral sensörinöral tip işitme kayıplı grup (N=20) ile işitme cihazı kullanmayan sensörinöral tip işitme kayıplı grup (N=32) karşılaştırılarak işitme cihazı kullanılan kulakta işitme eşiklerinin zaman içerinde gösterdiği değişiklikler araştırılmıştır. Ortalama 5 yıl ara ile grupların saf ses ortalamaları PTA1, PTA2 (PTA1= 500, 1000 ve 2000 Hz hava yolu işitme eşikleri ortalaması, PTA2=1000, 2000 ve 4000 Hz havayolu işitme eşikleri ortalaması) ve konuşmayı ayırt etme skorları (KAS) ölçülmüştür. Ölçümler arasındaki farklar dikkate alınarak analiz yapılmıştır. Cihaz kullanmayanlarda PTA1, PTA2 ve KAS ortalamalarının 5 yıllık süreç içerisindeki değişimi sırası ile 3.09 dB, 3.28 dB, -%8.10 iken, cihaz kullananlarda ise 5.50 dB, 6.50 dB, -%10 olduğu saptanmıştır. Bu süreç içerisinde, cihaz kullananların PTA1, PTA2 değerleri arasındaki farkların ortalamasının cihaz kullanmayan gruba göre arttığı saptanmıştır. Yine konuşmayı ayırt etme skorları arasındaki farkların ortalamasının cihaz kullananlarda fazla olduğu görülmüştür. Diğer bir ifade ile, cihaz kullananlarda konuşmayı ayırt etme skorlarındaki azalmanın 5 yıllık süreç içerisinde cihaz kullanmayanlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Ancak bu farklılıkların (±%1 anlamlılık düzeyine göre), M-W U testi yapılarak uygulanan istatistiksel analize göre anlamlı olmadığı anlaşılmıştır. (PTA1 için M-W U=237.500, iki yönlü p=0.120; PTA2 için, M-W U=234.500, iki yönlü p=0.106 ve KAS için, M-W U=284.500, iki yönlü p=0.500). Aynı karşılaştırma 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz'deki hava yolu işitme eşikleri için de yapılmıştır. Cihaz kullanmayanlarda 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz eşik ortalamalarının 5 yıllık süreç içerisindeki değişimi sırası ile 1.87 dB, 1.25 dB, 3.59 dB ve 5.00 dB iken, cihaz kullananlarda 3.00 dB, 7.00 dB, 6.00 dB ve 6.50 dB' dir. Bu farklılıklar da (±%1 anlamlılık düzeyine göre) anlamlı bulunmamıştır (500 Hz için M- W U=274.000, iki yönlü p=0.373; 1000 Hz için M-W U=1 88.000, iki yönlü p=0.011; 2000 Hz için, M-W U=247.500, iki yönlü p=0.160 ve 4000 Hz için, M-W U=284.500, iki yönlü p=0.722).Diğer bir değerlendirme sadece işitme cihazı kullanan grupta (N=20) yapılmıştır. Bu grupta, cihaz kullanılan ve kullanılmayan kulakların odyolojik verileri karşılaştırılarak, 5 yıllık süreçte PTA1, PTA2, KAS, 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz ve 4000 Hz frekans değerlerindeki değişimlere, Ki-kare testi uygulanmış ve anlamlılıkları incelenmiştir. Ki-kare testine göre cihazlı kulaklardaki eşiklerin değişiminin, cihazsız kulakların eşiklerine göre anlamlı olmadığı görülmüştür. KAS değerlendirildiğinde, KAS'nda azalma gösteren kulakların oranının cihaz kullanılmayan kulaklarda %80 ve cihaz kullanılan kulaklarda ise %65 oranında olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, variability of hearing thresholds for the aided ear was evaluated using the data obtained from the two groups of patients with bilateral sensorineural hearing loss, while one group is aided (N=20) and the other (N=32) is unaided. Pure tone averages i.e. PTA1, PTA2 (PTA1 : average of air conduction hearing thresholds at 500, 1000 and 2000 Hz; PTA2: average of air conduction hearing thresholds at 1000, 2000 and 4000 Hz) and speech discrimination score (SDS) were measured with an average interval of 5 years. Analysis was performed considering the differences in measurements. During the five years period, the differences in the mean values of PTA1, PTA2 and SDS was 3.09 dB, 3.28 dB, -8.10% 5.50 dB, 6.50 dB and -10% for the unaided group and aided group, respectively. It was detected that the mean difference in PTA1 and PTA2 over the five years period was higher in the aided group in contrast to those of unaided. The same observation was relevant also for the mean difference in speech discrimination scores. In other words, it was found that the decrease in the speech discrimination scores during the 5 years period was of greater magnitude in the unilaterally aided group with respect to the unaided group. However, these differences were not found to be significant (±1% significance level) analyzing the data using M-W U test. (For PTA1 M-W U=237.500, two-sided p =0.120; for PTA2 M-W 11=234.500, two sided p=0.106; for SDS M-W 11=284.000, two sided p=0.500). The same analysis was also performed for air conduction hearing thresholds at 500, 1000, 2000 and 4000 Hz. The differences in mean air conduction thresholds at 500, 1000, 2000 and 4000 Hz during the 5 years period was 1.87 dB, 1.25 dB, 3.59 dB, 5.00 dB and 3.00 dB, 7.00 dB, 6.00 dB, 6.50 dB, for the unaided and aided group, respectively. These differences were not statistically significant (± 1% significance level). (For 500 Hz M-W U=274.000, two sided p=0.373; for 1000 Hz M-W U=1 88.000, two sided p=0.011; for 2000 Hz, M-W U=247.500, two sided p=0.160 and for 4000 Hz, M-W U=284.500, two sided p=0.722). Another evaluation was performed using the data obtained from the aided group only (N=20). In this group, audiological data from aided and unaided ears were compared and the significance of the differences in PTA1, PTA2, SDS, 500, 1000, 2000 and 4000 Hz during the 5 years period were evaluated using chi-square test. According to the chi-square test, the differences in thresholds were not found to besignificant in the aided ears compared to the unaided ears. When SDS decrease was evaluated, this parameter was decreased 80% and 65% of the unaided and aided ears, respectively.