Kolorektal kanserli olgularda 2-[F-18] floro 2-deoksi d-glukoz pozitron emisyon tomografi'nin preoperatif hasta yönetimine katkısı
- Tez No: 163481
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pozisyon duyusu, ısınma egzersizleri, diz, denge, Position sense, warming up exercises, knee, balance 4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET SAĞLIKLI GENÇ BİREYLERDE ISINMA SÜRESİNİN DİZ PROPRİYOSEPSİYONU VE DENGE ÜZERİNE ETKİSİ FZT. SEVGİ SEVİ SUBAŞI Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Giriş: Denge veya propriyoseptif mekanizmadaki yetersizlikler, spor veya günlük yaşam aktiviteleri sırasında yaralanmaların oluşmasında önemli bir role sahiptir. Isınma egzersizleri vücut ısısını ve kasa giden kan akımını artırıp, refleks nöromusküler koruyucu mekanizmaları güçlendirir, eklem pozisyon duyusunu algılamayı ve denge kontrolünü olumlu yönde etkileyerek bireyi yaralanmalardan korur. Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı iki ısınma egzersizi süresinin diz propriyosepsiyonu ve denge üzerine etkilerini belirlemek ve bu sürelerin diz propriyosepsiyonu ve denge üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Bireyler randomize olarak, kontrol (n=10) ve iki egzersiz grubu (n1=n2=10) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Eklem pozisyon duyusu (EPD) (15°, 30° ve 60° diz fleksiyonunda) ve denge değerlendirilmiştir. Grup 1'e 5 dk, grup 2'ye 10 dk ısınma egzersizi yaptırılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunun propriyosepsiyon ve denge değerleri ikinci ölçümde değişmezken (p>0.05), grup 1'de sağ 30°, sol 15° ve 60°'nde, grup 2'de sağ 60° diz fleksiyon EPD dışında diğer tüm derecelerdeki EPD'de olumlu yönde anlamlı fark belirlenmiştir (p0.05), kontol grubu ve grup 2 karşılaştırıldığında ise tüm EPD değerlerinde grup 2 lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p0.05). Egzersiz sonrasında grup 1 ve grup 2'nin sağ 15° diz fleksiyon EPD dışında diğer EPD ve denge parametrelerinde fark olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç: Her iki ısınma süresinin de diz propriyosepsiyonu ve denge üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Egzersiz gruplarında farklı denge parametrelerinde gelişmeler elde edilirken, 10 dk'lık ısınma egzersizlerinin diz propriyosepsiyonunu 5 dk'ye göre daha fazla geliştirdiği belirlenmiştir. Ancak, daha kesin sonuçlar elde etmek için daha fazla sayıda sağlıklı veya yaralanmış birey ve sporcu üzerinde çalışmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF DIFFERENT WARMING UP PERIODS ON KNEE PROPRIOCEPTION AND BALANCE IN HEALTHY YOUNG INDIVIDUALS SEVGİ SEVİ SUBAŞI, PT Dokuz Eylul University Health Science Institution Introduction: Impairment in proprioceptive mechanism and balance plays a great role in injuries which occur during sport activities and activities of daily living. Warming up exercises increase body temparature and blood flow of the muscles, enhance the reflex neuromuscular protective mechanisms, affect the perception of joint position sense and balance control positively and protect the person from injuries. Purpose: The purpose of the study is to determinate the effect of warming up exercises on knee proprioception and balance and to compare the effectiveness of warming up periods on these parameters. Methods: Participants were randomly separated into a control (n=10) and two exercise (n1=n2=10) groups. Joint position sense (JPS) (15°, 30° and 60° knee flexion positions) and balance was measured in the present study. Group 1 performed warming up exercise for 5 minute and group 2 for 10 minute. Results: Whereas the values of control group didn't change after exercise (p>0.05), a significant improvement was determined for right (R) 30°, left (L) 15° and L 60° knee JPS for group 1, all angles except R 60° knee JPS for group 2 (p0.05), and once control group and group 2 compared it was seen that all JPS values were significantly different in favour of group 2 (p0.05). It was determined that there was no significant difference in (except for R 15° JPS) knee JPS and balance parameters between two exercise groups (p>0.05). Conclusion: Both two warming up periods have positive effects on knee proprioception and balance. While improvements in different parameters were obtained between exercise groups, it was determined that 10 minute warming up exercise improved proprioception better than 5 minute warming up exercise. However, to attain more clear results it is necessary to study on large number of healthy or injured subjects and also on athletes.