Primer vasküler baş ağrısı olgularında görsel olarak tetiklenmiş baş ağrısı oluşturarak perfüzyon MRG ve MR spektroskopi ile serebral değişiklikleri değerlendirmek
Evaluation of the cerebral changes with MR spectroscopy and perfusion MRI after visually triggered headache in primary vascular headache cases
  1. Tez No: 163488
  2. Yazar: BURCU UĞUREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ İDİMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer başağrısı, deneysel model, görsel stimülasyon, MR spektroskopi, MR perfüzyon, Primary headache, experimental model, visual stimulation, MR Spectroscopy, Perfusion MRI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
1-ÖZET PRİMER VASKÜLER BAŞAĞRISI OLGULARINDA GÖRSEL OLARAK TETİKLENMİŞ BAŞAĞRISI OLUŞTURARAK PERFÜZYON MRG VE MR SPEKTROSKOPİ İLE SEREBRAL DEĞİŞİKLİKLERİ DEĞERLENDİRMEK Dr.Burcu UĞUREL Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Auralı migren, aurasız migren ve küme başağrısı etyopatogenezi bu gün için tam olarak bilinmemektedir. Bu tür primer başağrılarının oluşumunda metabolik ve/veya iskemik nöronal ve/veya vasküler bilinmeyenler çoktur ve bu geçici dönemlere ilişkin değişikliklerin ne zaman, nasıl başladığı araştırılmaktadır. Bu nedenle, insanda doğala en yakın başağrısının oluşturulması ve bu model üzerinde araştırma ve incelemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda primer başağrıları içinde yer alan“aurasız migren”,“auralı migren”ve“küme”başağrılarında görsel stimülasyon ile başağrısı oluşturma yöntemi kullanıldı. Olgulara görsel stimülasyon uygulandıktan sonra, metabolik değişikliklerin ortaya konmasında yardımcı olabileceğini düşündüğümüz MR spektroskopi tetkiki ve hemen arkasından, migren ile ipsilateral hemisferde hipoperfüzyon/iskemi olup olmadığını araştırmak üzere MR perfüzyon tetkiki yapıldı. Görsel stimülasyon ile 27 başağrısı olgusundan 19'unda başağrısı oluştu, hiçbir sağlıklı kontrol olgusunda başağrısı gelişmedi. Migren tipi başağrısı oluşan olguların hiçbirinde aura gelişmedi. Tüm başağrısı ve sağlıklı kontrol olgularında çekilen MR perfüzyon tetkikinde perfüzyon kısıtlanması saptanmadı. Çekilen MR spektroskopi sonucunda 8 olguda ölçülemeyecek kadar küçük laktat pikleri saptandı. Ancak bu 8 olgudan 4'ü sağlıklı kontrol olgularındandı. Sonuçlar incelendiğinde, laktat piklerinin başağrılarının gelişimi, hemisfer dominansı ve cinsiyet ile ilişkili olmadığı ve normal popülasyonda saptanabilecek bir bulgu olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak çalışma bulgularına göre; migren ve küme tipi başağrısının başlamasında oksipital kortekste metabolik-enzimatik bozukluğa bağlı bir ianormallik olmadığı belirlenmiş ve/veya bu konuda öne sürülen görüşler desteklenememiştir. öte yandan çalışmamız migrenlilerde oksipital kortikal nöronların sağlıklı normal kontrollere göre daha duyarlı, eksitabilitenin daha yüksek, uyarılma eşiğinin daha düşük olduğu görüşlerini desteklemiştir. Başağrısı ile birlikte iskemik bir süreç saptanmamıştır. Kullanılmış olan deneysel başağrısı modeli ile sağlıklı kontrollerin hiçbirinde başağrısı oluşmamış olması ve primer başağrılı hastaların büyük çoğunluğunda başağrısı oluşması, deneysel modelin başarılı bir klinik başağrısı modeli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle görsel stimülasyon ile deneysel başağrısı modeli, migren ve küme başağrısı gibi primer başağrılarında yapılacak değişik amaçlı birçok çalışmada yararlanılabilir başarılı bir yöntem olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
2- SUMMARY EVALUATION OF THE CEREBRAL CHANGES WITH MR SPECTROSCOPY AND PERFUSION MRI AFTER VISUALLY TRIGGERED HEADACHE IN PRIMARY VASCULAR HEADACHE CASES Dr. Burcu Uğurel Dokuz Eylul University School of Medicine, Department of Neurology, Izmir The exact pathogenesis and etiology of migraine with or without aura and cluster type headache is not very well known. There are metabolic and/or ischemic neuronal and/or vascular factor in the genesis of these type primary vascular headaches. But there is significant lack of information about the details and researches about the timing and mechanisims of these changes during these transient episodes of primary vascular headaches are going on. Therefore establishment of an experimental headache model which is very similar to naturally occuring headache is very important. In our study we used visual stimulation in migrain without aura, migraine with aura and cluster type headache to trigger headache. After visual stimulation each case was evaluated with MR Spectroscopy to show any metabolic change, and perfusion MRI to document any hypoperfusion- ischemia in ipsilateral hemisphere. Nineteen of 27 primary headache patients experienced headache with visual stimulation. No healthy control developed any headache. Migraine patients did not report any aura. Perfusion MRI did not reveal any perfusion abnormality netither in healthy controls nor primary vascular headache patients. MR Spectroscopy showed very small lactate peaks which could not be even measured in 8 cases 4 of which were healthy controls. We found no correlation between these lactate peaks and occurrence of headache, hemispheric dominance and sex, and concluded that these changes could be seen also in normal population. As a result we did not find any metabolic-enzymatic abnormality in occipital cortex during initiation phase of migraine andcluster type headaches. However our study support the literature showing that the occipital cortical neurons are more sensitive, have higher excitability, and lower stimulus threshold compared tohealthy controls. We could not show any ischemia during headache. We also thought that our experimental headache was succesfull given the fact that no healthy control but most of the primary headache patient experienced headache with visual stimulation. Therefore we suggest that this visual stimulation model can be used successfully in researches on migraine and cluster type headches.