Çocuklarda hepatit ve nöz sistemin doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of hepatic venous system in children with doppler ultrasonography
- Tez No: 163504
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doppler US, gri skala US, hepatik ven, portal ven, Doppler US, gray scale US, hepatic vein, portal vein
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ÇOCUKLARDA HEP ATİK VENÖZ SİSTEMİN DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Doppler US vasküler yapılardaki kan akınımın hemodinamik özelliklerini açıklayan noninvaziv bir yöntemdir. Hepatik venler ve portal venin oluşturduğu hepatik venöz sistemde kardiyak aktivite, solunum fonksiyonu ve karaciğer parankim kompliyansmm etkisi ile oluşan karakteristik Doppler spektrumları vardır. Diffüz karaciğer hastalıkları ve portal hipertansiyonda portal ven kalibrasyonu ile birlikte hepatik venöz sistem akım dinamiklerinde de değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada 0-16 yaş aralığındaki sağlıklı çocuklarda hepatik venlerdeki akım paternleri, portal ven maksimum akım hızı ve portal ven çapı Doppler US ve gri skala US ile değerlendirildi. Elde edilen verilerde yaş ve cinsiyet farklılığına bağlı oluşabilecek değişiklikler araştırıldı. 1 yaş altı grupta hepatik venlerde en sık izlenen akım paterninin monofazik, 1 yaş üstü diğer gruplarda ise en sık izlenen akım paterninin trifazik olduğu saptandı. Çocuklarda hepatik ven akım paternlerinde farklılık oluşturan unsurun yaş olduğu, cinsiyetin herhangi bir farklılık oluşturmadığı görüldü. Ortalama portal ven çapı 5,86±1,75 mm ve portal ven maksimum akım hızı 21,27±4,72 cm/sn olarak saptandı. Portal ven çapı ve yaş arasında anlamlı pozitif korelasyon izlenmiş olup cinsiyetler arası farklılık saptanmadı. Portal ven maksimum akım hızı üzerinde yaş unsurunun etkisiz olduğu, ancak hızın erkek çocuklarda daha yüksek değerlerde seyrettiği görüldü. 0-16 yaş grubu çocuklarda hepatik venöz sisteme ait elde ettiğimiz sonuçların pediyatrik karaciğer patolojilerinin değerlendirilmesinde temel oluşturabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY EVALUATION OF HEPATIC VENOUS SYSTEM IN CHILDREN WITH DOPPLER ULTRASONOGRAPHY Doppler US is a noninvasive method for the evaluation of hemodynamic features of blood flow in vascular structures. There are characteristic Doppler spectrums in the hepatic venous system, which is composed of hepatic veins and portal vein, formed by the effect of cardiac activity, respiratory function and compliance of the liver parenchyma. Changes may occur in the flow dynamics of hepatic venous system as well as portal vein calibration in diffuse liver diseases and portal hypertension. In this study, flow patterns in the hepatic veins, maximum flow rate in the portal vein and diameter of portal vein were evaluated with Doppler US and gray scale US in healthy children belonging to 0-16 years age group. Changes related to age and gender were analysed in the obtained data. It was found out that the most common flow pattern in the hepatic veins was monophasic in the age group under 1 year old and triphasic in the group older than 1 year. It was observed that the factor which caused difference in the flow pattern of hepatic vein in children was age, and gender made no difference. The mean portal vein diameter was 5.86±1.75 mm and maximum flow rate of portal vein was 21.27±4.72 cm/sec. There was a significant positive correlation between portal vein diameter and age whereas there was no difference between genders. It was seen that age had no effect on maximum flow rate of portal vein, however flow rates were higher in male children. We suggest that the data we obtained about hepatic venous system in children in 0-16 years age group can be a basis in the evaluation of pediatric liver pathologies.