Yenidoğan bebeklerde ikiz eşlerinin doğum ağırlıklarındaki diskordans morbidite ve mortalite açısından risk oluşturur mu?
  1. Tez No: 163512
  2. Yazar: MEHTAP KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KÜÇÜKÖDÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diskordans, morbidite, mortalite, ikiz gebelik VI, Discordance, morbidity, mortality, twin pregnancy VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Diskordans, ikiz eşleri arasındaki doğum ağırlığı farkını ifade eder. Bu çalışma; ikiz bebeklerde, doğum ağırlığına göre diskordansı olan ve olmayan grupları ve diskordansı olan grupta, küçük ve büyük ikiz eşlerini morbidite ve mortalite yönünden karşılaştırıp diskordansın klinik izlemde prognostik önemi olup olmadığım belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmamızda 1 Nisan 2003- 31 Mayıs 2005 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadının Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı' nda doğmuş ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenmiş 164 ikiz bebeğin retrospektif olarak dosya bilgileri kullanılmıştır. İki bebeğin doğum ağırlığı arasında büyük bebeğe göre %15' ten fazla fark olması“diskordans”olarak tanımlanmıştır. İkizlerin 92' si (%56.1) konkordan grupta, 72' si (%43.9) ise diskordan grupta idi. Diskordan büyüme gebelik haftası arttıkça artıyordu. Diskordan grupta riskli gebelik, sezaryenle doğum, aynı cins olma ve gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlıklı olma daha sıktı ve parite ile anne yaşı ortalaması daha yüksekti. Konkordan grupta mortalite sıklığı diskordan gruba göre daha fazla bulunurken diskordan gruptaki küçük ve büyük eşler arasında mortalite sıklığı benzerdi. Morbidite sıklığı açısından konkordan ve diskordan gruplar arasında ve diskordan grubun küçük ve büyük eşleri arasmda fark bulunmadı. Diskordansın %25' i geçmesi yine artmış risk oluşturmuyordu. Sepsis ve polisitemi sıklığı diskordan ve büyüme geriliği olmayan grupta hem konkordan gruba hem de diskordan olup büyüme geriliği olan gruba göre daha fazla bulundu. Doğum ağırlığı azaldıkça daha fazla hipoglisemi, anemi ve respiratuvar distres sendromu geliştiği görüldü. Polisitemi hem gebelik yaşı azaldıkça hem de diskordans arttıkça daha fazla görülüyordu. Gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlıklı olma sıklığı arttıkça daha az respiratuvar distres sendromu ve gebelik yaşı azaldıkça daha fazla sepsis gelişiyordu. Sonuç olarak; diskordan büyüme ikizler için morbidite ve mortalite riskinde artışa neden olmamaktadır. Neonatal morbidite ve mortalite tahmininde, diskordansla beraber doğum ağırlığı, gebelik haftası ve büyüme geriliği de dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Discordance describes the birth weight difference between twin pairs. This study was planned to compare discordant and non-discordant twin groups and small and large twin pairs in discordant group for morbidity and mortality and to determine if discordance has a prognostic importance in twin pregnancies outcome or not. In our study, 164 twin pairs who were delivered in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology and followed in Neonatal Intensive Care Unit were evaluated retrospectively. Discordance was defined as a birth weight difference of 15 % or more, using the larger twin as 100 %. Ninety-two (56.1 %) of the twins were in concordant and 72 (43.9 %) were in discordant group. Discordant growth was more frequent with increasing gestational age. High risk pregnancy, cesarean delivery, being same sex and being small for gestational age were more frequent and the mean parity and maternal age were higher in discordant group. The mortality rate was found to be higher in concordant group but was similar between small and large pairs of discordant twins. The morbidity rates were similar between concordant and discordant twins and small and large pairs of discordant twins. Twenty-five percent and higher discordance was not a risk factor, either. The frequencies of sepsis and polycythemia were higher in discordant and appropriate for gestational age twins compared with discordant and small for gestational age twins and concordant twins. Hypoglycemia, anemia and respiratory distress syndrome were observed more frequently with decreasing gestational age. When gestational age decreased and discordance increased, polycythemia was more frequent. When small for gestational age frequency increased, respiratory distress syndrome decreased and when gestational age decreased, the frequency of sepsis increased. In conclusion, discordant growth does not cause high risk for morbidity and mortality in twins. To predict the neonatal morbidity and mortality, birth weight, gestational age and growth retardation must be evaluated together with discordance.