Testosteron replasman tedavisinin prostat üzerindeki makroskopik ve mikroskopik değişikliklere 5α-redüktaz enzim inhibitörünün etkileri
- Tez No: 163513
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP BÜYÜKKALPELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Dutasterid, Prostat Kanseri, Testosteron vn, Dutasteride, Prostate Cancer, Testosterone vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Amaç: Testosteron replasman tedavisinin kullanımı son yıllarda artış göstermiştir. Bu çalışma, testosteronun prostat üzerindeki istenmeyen etkilerini bir 5a- redüktaz enzim inhibitörü olan dutasteridle ne kadar değiştirilebileceğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metod: 15'er rattan oluşan 4 grup oluşturuldu (A, B, C, D). A, B ve C gruplarına çalışmanın başlangıcında skrotal orşiektomi yapıldı. D grubu kontrol grubuydu. A grubuna testosteron propiyonat lmg/kg İP yolla 15 günde bir ve 0.5mg/kg dutasterid peroral yolla her gün verildi. B grubuna testosteron propiyonat aynı doz ve süre ile verildi. C grubuna medikal tedavi verilmedi. 90. günün sonunda total prostatektomi yapıldı. Gruplar prostat volümleri, serum testosteron ve DHT düzeyleri ve mikroskopik premalign hücresel değişiklikler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar karşılaştırıldığında; dutasteridin prostat volümünü anlamlı düzeyde azalttığı gözlendi (p=0.038). Serum testosteron düzeylerinde anlamlı değişiklik olmadığı görüldü (Anlamlılık=p/grup sayısı=0.0125) (p=0.0183). Serum DHT düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldığı gözlendi (p=0.00013). Prostat dokusunun mikroskopik incelemesinde; glandüler epitel nükleer pleomorfîzm, hücresel stratifikasyon, glandüler epitel nükleer hiperkromazi, nükleol varlığı ve nükleol sayısında anlamlı azalma gözlendi (sırasıyla p=0.007, p=0.019, p=0.024, p=0.007, p=0.016). Kastrasyon yapılan grupta (C grubu) prostat volümünün kontrol grubuna göre anlamlı oranda küçüldüğü tespit edildi (p=0.00092). Tartışma: Androjen replasman tedavisinde ortaya çıkabilecek prostat kanseri riskine karşı, 5a-redüktaz enziminin inhibe edilmesiyle prostat volümünde azalma ve testosteron etkisiyle prostatta meydana gelebilecek premalign lezyonlarda gerileme tespit edilmiştir. Bu premalign lezyonlarm ne kadarının kansere dönüşeceği ise tahmin edilememektedir. Bu araştırmada testosteron replasman tedavisine dutasterid eklenmesi ile kanser gelişme riskindeki değişme tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The treatment with testosterone has been increasing in recent years. In order to find out the improving effect of dutasteride, a 5a~reductase inhibitor, on the untoward effects of testosterone in the prostate gland, this study is conducted. Materials and Methods: 4 group of rats were allocated as A, B, C and D. In group A, B, and C scrotal orchiectomy was performed. Group D was control group. In Group A lmg/kg testosterone propionate was given intraperitoneally for every two weeks together with 0.5mg/kg dutasteride peroral daily. In Group B testosterone propionate was given as the same dosage and period. No medical treatment was given to Group C. After 90 days total prostatectomy was performed in all groups. All groups were compared according to their prostate volumes, serum testosteron and DHT levels and the alterations in microscopic premalignant cellular components. Results: When all groups were analysed; dutasteride decreased the prostatic volume significantly (p=0.038). There was no significant decrease in serum testosterone levels (sigmficance=p/group number=0.0125) (p=0.0183). Dutasteride decreased serum DHT levels significantly (p=0.00013). On microscopic examination there was a statistically significant decrease in glanduler epithelial nuclear pleomorphism, cellular stratification, glandular epithelial nuclear hyperchromasy, and the presence and the number of nucleolus in the prostatic tissue (p=0.007, p=0.019, p=0.024, p=0.007, p=0.016 respectively). In castration group (Group C), prostatic volume is significantly decreased when compared to the control group (0.00092). Conclusion: In contrast to the increased prostatic carcinoma risk during the androgen replacement therapy, there is a decrease in the prostatic volume and the number of premalignant lesions in prostate gland by inhibition of 5-a reductase enzyme. How many of these lesions will become overt carcinoma can not be predicted. The change in the carcinoma developement risk by addition of dutasteride to the testosterone treatment in this study is controversial