Acil serviste kritik hasta yakınlarının gereksinimlerini saptama ölçeği: Geçerlilik güvenirlilik çalışması
Critically ill patient family needs inventory in the emergency deparment: Validity and reliability
  1. Tez No: 163573
  2. Yazar: GÜLTEN SUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKLİME DİCLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Hasta Yakınları Gereksinimleri, Geçerlilik ve Güvenirlilik
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma "Acil Serviste Kritik Hasta Yakınlarının Gereksinimlerini Saptama Ölçeği'nin Türkçe formunun güvenirlilik ve geçerliliğini değerlendirmek için yapılmıştır. Araştırmaya D.E.Ü. Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde Resisütasyon ve Monitörlü İzlem Bölümü'ndeki acil ve ciddi grubunda ki hastaların 18 yaşından büyük, aile üyesi olan, hasta ile kan bağı olan hasta yakını ya da aile üyelerinden biri olmadığında acil serviste hasta ile en çok ilgilenen, acil servis çalışanı ile iletişime geçen ve hastanın gereksinimi olduğunda karşılayan hasta yakınları alınmıştır. Redley tarafından 1996 yılında geliştirilen Acil Serviste Kritik Hasta Yakınlarının Gereksinimlerini Saptama Ölçeğinin 40 maddesi vardır. İç tutarlılık güvenirlilik katsayısı 0.90 olan ölçeğin içerik ve yapı geçerliliği mevcuttur. Acil Serviste Kritik Hasta Yakınlarının Gereksinimlerini Saptama Ölçeğinin dil geçerliliği için Türkçeye çevirisi ve geri çevirisi yapılmış, içerik geçerliliği için uzman görüşü alınmıştır. Türkçe ölçek örneklem grubu ile benzer özellikleri taşıyan 18 hasta yakınma ön uygulamadan sonra örneklem grubuna ( n= 400 ) uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliliğini değerlendirmek için yapılan iç tutarlılık güvenirlilik katsayısı yüksek düzeyde ( a= 0.89 ), alt ölçeklerin iç tutarlılık güvenirlilik katsayıları 0.81 ile 0.53 arasında değişen değerlerde bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliliğini değerlendirmek için yapılan pearson korelasyonları 0.25 ile 0.62 arasında dağılım göstermiş, hiçbir madde ölçekten çıkarılmamıştır. Sonuç olarak, bu ölçeğin daha geniş kapsamlı popülasyonları temsil eden örneklemlere uygulanması ve gruplardaki geçerlik ve güvenirliğinin değişmezliğinin araştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has done to test validity and reliability of Turkish form of Crıtıcally III Patıent Famıly Needs Inventory in The Emergency Department. The study group consists of the relatives ör family members ör even not related any öne who cares for the needs of the critically ili patients admitted to the 9 September University Hospital Emergency Department Rescucitation and Monitorisied follow-up unit. Ali study objects were older than 18 years old. Crıtıcally 111 Patıent Famıly Needs Inventory in The Emergency Department developed by Redley has 40 items in 1996. The scale's internal reliability coefficient is 0.90. The instrument's content and construct validity are current. Crıtıcally III Patıent Famıly Needs Inventory in The Emergency Department was translated to Turkish, and then retranslated to English for language validation, and the scale is also validated by specialists. The scale in Turkish is evaluated by a preliminary study on 18 subjects, aftervvards it was applied on the sample group (n=400). The scale's internal reliability coefficient, calculated to evaluate the reliability of the scale was highly positive (a =0,89), while subgroups had variable values betvveen 0,81 and 0,53. The Pearson correlation analyses the scale was betvveen 0,25 and 0,62, so no items were removed from the scale. As a result, we advocate the evaluation of the stability of the scale on larger groups, evaluated invariable which is reliability and validity to this groups.Key Words; Emergency Department, Family Needs, Validity and reliability,