Rotator manşet yaralanması olan hastalarda kullanılan, Western Ontario Rotator Manşet İndeksi'nin Türkçe versiyonunun fonksiyonel omuz değerlendirme anketleri ile ilişkisi
Realtions of the Turkish version of the Western Ontario Rotator Cuff Index, which is used on the patients with rotator cuff injuries with functional shoulder evaluation questionnaires
  1. Tez No: 163574
  2. Yazar: MİNE USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: WORC İndeks, fonksiyonel omuz değerlendirmesi, rotator manşet yaralanması, WORC Index, fimctional shoulder evaluation, rotator cuff injury 2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET ROTATOR MANŞET YARALANMASI OLAN HASTALARDA KULLANILAN, WESTERN ONTARIO ROTATOR MANŞET İNDEKSİ'NİN TÜRKÇE VERSİYONUNUN FONKSİYONEL OMUZ DEĞERLENDİRME ANKETLERİ İLE İLİŞKİSİ Mine Usta Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Amaa; Hastalığa özel bir değerlendirme enstrümanı olan Western Ontario Rotator Manşet İndeksi 'nin Türkçe versiyonunu oluşturmak ve rotator manşet yaralanması olan hastaların fonksiyonel omuz değerlendirmesinde sıklıkla kullanılan California Los Angeles Üniversitesi Omuz Değerlendirme Skoru, Constant-Murley Skoru, Basit Omuz Testi ve Kol- Omuz-El Dizabilite Anketi ile ilişkisini ortaya koymaktı. Yöntem: Çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, El Cerrahisi Bilim Dalı'nda 1 Aralık 2003 ile 1 Aralık 2004 tarihleri arasında rotator manşet yaralanması tanısı alan 65 hasta üzerinde yapıldı. Araştırmacı tarafından hazırlanan Omuz Değerlendirme Formu ve Türkçe versiyonu çeviri-geri çeviri yöntemiyle oluşturulan Western Ontario Rotator Manşet İndeksi ile California Los Angeles Üniversitesi Omuz Değerlendirme Skoru, Constant-Murley Skoru, Basit Omuz Testi, Kol-Omuz-El Dizabilite Anketi olmak üzere 5 farklı skalaya ait sorular katılımcılara araştırmacı tarafından yüz yüze soruldu ve anket içeriğindeki ölçümler yapıldı. Bulgular: Western Ontario Rotator Manşet İndeksi ile California Los Angeles Üniversitesi Omuz Değerlendirme Skoru, Constant-Murley Skoru, Basit Omuz Testi, Kol- Omuz-El Dizabilite Anketi arasında olumlu, güçlü ve anlamlı bir korelasyon olduğu görüldü (r=0,67, r=0,59, r=0,79, r=0,74, p=0.000). Sonuaj California Los Angeles Üniversitesi Omuz Değerlendirme Skoru, Constant- Murley Skoru, Basit Omuz Testi, Kol-Omuz-El Dizabilite Anketi ile güçlü korelasyona sahip olan ve hastalığa spesifik bir enstrüman olan Western Ontario Rotator Manşet İndeksi'nin Türkçe versiyonunun rotator manşet yaralanması tanısı alan hastaların değerlendirilmesinde kullamlabilir bir anket olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RELATIONS OF THE TURKISH VERSION OF THE WESTERN ONTARIO ROTATOR CUFFINDEX, WfflCH IS USED ON THE PATIENTS WITH ROTATOR CUFF EVJURIES WITH FUNCTIONAL SHOULDER EVALUATION QUESTIONNAffiES Mine Usta Dokuz Eylül University Health Sciences Institution Purpose: The purpose of this study were constitution Turkish version to Western Ontario Rotator Cuff Index which is specific to disease evaluation instrument, and present it's relations with University of California Los Angeles, Constant-Murley Score, Simple Shoulder Test and Disability of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire, which were commonly used on the patients with rotator cuff injuries. Method: This study was carried out on 65 patients who had diagnosed as rotator cuff injury in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Hospital, Department of Orthopaedia and Traumatology and Department of Hand Surgery between ist Dec 2003 and ist Dec 2004. The survey belonging to 5 scales; following shoulder evaluation form prepared by researcher, Western Ontario Rotator Cuff hıdex, which it's Turkish version was constituted with translate-back translate process, University of California Los Angeles, Constant-Murley Score, Simple Shoulder Test and Disability of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire were asked to participants face to face by researcher. Measurements inside of the questionnaires were performed by researcher. Results: There was positive, strong and significant correlation between Western Ontario Rotator Cuff rndex and University of California Los Angeles, Constant-Murley Score, Simple Shoulder Test and Disability of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (r=0,67, r=0,59, r=0,79, r=0,74, p=0.000). Conclusion: it was concluded that Turkish version of Western Ontario Rotator Cuff Index which was specific to disease evaluation instrument and had strong correlation with University of California Los Angeles, Constant-Murley Score, Simple Shoulder Test and Disability of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire could be used to evaluate of the patients with rotator cuff injuries.