Deneysel testis torsiyonunda doku hasarının önlenmesinde N-asetilsisteinin rolü
The role of N-acetylcysteine in preventing the tissue damage on experimental testicular torsion
- Tez No: 163595
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET PUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, iskemi-reperfüzyon hasarı, N-asetilsistein. 35
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Testis torsiyonu, iskemi reperflizyon hasarı formunda önemli bir akut skrotum nedenidir. Başarılı ve erken bir detorsiyon yöntemi ile morbidite azaltılabilir. Bu çalışmada deneysel tek taraflı testis torsiyonu ve detorsiyonu modelinde N-asetilsistein'in her iki testise olan etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 32 adet prepubertal erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar malondialdehid düzeyi ve histopatolojik hasar araştırılmak üzere kontrol, torsiyon, detorsiyon ve detorsiyon/N-asetilsistein gruplarına ayrıldı. Kontrol grubunda yer alan deneklere torsiyon işlemi uygulanmadan testisleri alındı. Diğer gruplardaki deneklerin sağ testislerine dörder saatlik torsiyon işlemi uygulandı. N-asetilsistein/detorsiyon grubunda detorsiyondan 15 dk önce intravenöz N- asetilsistein verildi. Detorsiyon ve N-asetilsistein/detorsiyon gruplarında reperfuzyon sonrası dört saat daha beklendi. Deney sonunda tüm gruplarda her iki testis de çıkarılarak malondialdehid düzeyleri çalışıldı ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Malondialdehid sonuçlan Kruskal-Wallis varyans analizi ve Mann Whitney U testleriyle değerlendirildi. Farkın p için 0.05 'den küçük olduğu değerler anlamlı kabul edildi. Her iki testise ait malondialdehid düzeyleri tüm gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek olarak bulundu (p0.05). İşlem sonrasında kontrol grubu dışındaki tüm grupların torsiyone testislerinde interstisyel hemoraji ile seminifer tübül yapılarında düzensizlik gözlendi. Karşı tarafta interstisyel ödem ve bazı olgularda germ hücrelerinin dökülmesi dışında normal histoloji izlendi. Sonuç olarak oluşturduğumuz deneysel testis torsiyonu modelinde detorsiyondan önce intravenöz N-asetilsistein uygulamasının her iki testiste doku hasarının göstergesi olan malondialdehid düzeylerini ve histopatolojik hasan azaltmada etkili olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF N-ACETYLCYSTEINE IN PREVENTING THE TISSUE DAMAGE ON EXPERIMENTAL TESTICULAR TORSION SUMMARY Testicular torsion, which is in the form of ischemia-reperfusion, is an important cause of acute scrotum. The morbidity could be decreased by an early and successful detorsion procedure. The aim of this study was to determine the effects of N-acetylcysteine on both testes in experimental rat model of unilateral testicular torsion and detorsion. In this study, 32 prepubertal male albino Wistar rats were used. The rats were divided into four groups as control, torsion, detorsion and N- acetylcysteine/detorsion in order to determine the malondialdehyde level and histopathological damage. Rats in the control group were killed after the testes were removed without torsion. Right testes of the rats underwent four hours of torsion in other groups. N-acetylcysteine was injected intravenously 15 min before the detorsion in N-acetylcysteine/detorsion group. Reperfusion was continued for four hours after detorsion in detorsion and N-acetylcysteine/detorsion groups. At the end of the experiment, both testes were studied for their malondialdehyde levels and evaluated histopathologically after they were removed in all groups.