İstanbul'da özel bir kuruluşta çalışanlarda kas iskelet sistemi yakınmalarının sıklığı ile bilgisayarla çalışma ortamının ergonomik koşulları ve bilgisayar kullanımı ilişkisinin değerlendirilmesi
The prevelance of musculoskeletal complaints and evaluation of their relations with ergonomical conditions of working enviroment with computers and computer use
- Tez No: 163640
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. NUR AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Ergonomi, Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları, Çalışma İstasyonu, Computer, ergonomics, musculoskeletal diseases, working place
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
95- 9.ÖZET Yirminci yüzyılda A.B.D ve ba/.ı endüstrileşmiş Avrupa ülkelerinde BTH ya da işle ilgili kas iskele! sistemi hastalıkları (Work-Related Muskuloskelal Disorders, WMD) sayısında artış gözlenmiştir. İşle ilgili kas iskelet sistemi hastalıkları konusunda bilgilendirme, çalışma ortamında bulunan kas iskelet sistemi hastalıklarına neden olabilecek faktörleri belirleme ve bu faktörlerin etkisini azaltmaya yönelik önlem alma ve erken yakınmaları saptama önemli bir halk sağlığı konusu ve maliyet yararlı bir uygulamadır. Bu çalışma İstanbul' da ö/el bir kuruluşta çalışanlarda bilgisayar kullanımına bağlı görülen kas-iskelet sistemi yakınmalarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İhlas Holding Medya Plaza' da çalışan 279 kişi katılmıştır. Çalışanların sosyo- demografik özellikleri, bilgisayar kullanım özellikleri ve kas-iskelet sistemi hastalıklarını belirlemeye yönelik anket uygulanmış, ergonomik değerlendirmeler için ise araştırmacı tarafından check list (kontrol listesi) kullanılmıştır. Araştırmaya erkeklerin %79.0' ı, kadınların % 86.7'si bilgisayar kullandığını belirtmiştir. İncelenenlerin işyerinde ortalama bilgisayar kullanma süreleri 5.90 ± 3.39 saat, evde 2.03±1.31 saat, okul ve internet kafede (diğer) ise 1.56±1.51 saattir. İncelenen her dört kişiden birinde boyun yakınması (%24.7), her beş kişiden birinde (%2I.9) sırt yakınması ve altı kişiden birinde ise bel yakınması saptanmıştır. Saptanan yakınmaların yarısından fazlası vücudun üst bölümünü ilgilendirmektedir. Erkeklerde en yüksek yakınma sıklığı %20.l ile boyun bölgesi ilk sırayı alırken, boynu %I4.6 ile sırt ve bel bölgeleri takip etmekledir. Kadınlarda ise en fazla yakınına saptanan bölge %48.3 ile sırt iken, bu yakınmayı %4I.7 ile boyun, %35.0 ile omuz yakınmaları izlemektedir. Bilgisayarla çalışanların bilgisayar ergonomisi konusunda bilgilerinin artması, çalışanların kas-iskelet sistemi hastalıklarının görülmesini azaltabilir, bu hem çalışanın sağlığını hem de işyerinde çalışırken verimli olmasını olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle çalışanlara işe başlamadan önce ve işe başlandı ise hizmet içi eğitimlerin bir parçası olarak bu konuları da içeren eğitimlerin verilmesi uygun olacaktır
Özet (Çeviri)
-96- 10. ABSTRACT In the twentieth century there has been an increase in the number of Cumulative Trauma Disorders (CTD) or work- related Musculoskeletal Diseases (WMD). Availability of information on WMD and determination of factors which may be the cause of musculoskeletal diseases and preventive measures lo reduce the e f fee I of these factors as well as early diagnostic procedures are important public health interventions and are also cost-effective. This study was carried out to determine the computer related musculoskeletal complaints among the personnel of a private company. 279 personnel occupied in Ihlas Holding Media Plaza participated in the study. A survey was conducted to determine the socio demographic characteristics, the computer use and the musculoskeletal complaints of the participants and a check list was used for ergonomic evaluations. As a result, it is found out thai among the study participants, % 79.0 of the men and % 86.7 of the women were using computers. Arithmetical means and standard deviations of the total duration of computer use was daily 5.90 ± 3.39 hours at work, 2.03 ± 1.31. hours at home, 1.56 ± 1.5 1 hours at the other places like internet cafe. Of the evaluated participants; one in four had neck complaints (% 24.7), one in five (% 21.9) had back problems, and one in six spinal problems. More than half of the complaints were related to upper half of the body above the waist. Among male participants, the most common complaint was neck problems (20.1%) followed by back and spinal problems (14.6%). Among İcmale participants; the most common compliant was related to the back(48.3%), followed by the neck (41.7%) and the shoulder (35.0%)region. Increasing the awareness of staff working with computers about computer ergonomics will reduce the occurrence of musculoskeletal diseases and will boost workplace productivity. Therefore, training before the recruitment, or if the staff has already started the job, training as a part of routine training activities, must he provided.