Çocuk yaş grubu üriner sistem patojenleri ve antibiyotik duyarlıkları
Causative organismus and antibiotic in childhood uranary tract infections
- Tez No: 163658
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ECE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, üriner sistem enfeksiyonu, patojenler, antibiyotik duyarlılığı, Childhood, urinary tract infections, causative organisms, antibiotic sensitivity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET Bu araştırmada, Temmuz 2003-Haziran 2005 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda çocuk yaş grubunda üreme saptanan 111 idrar örneğine ait veriler incelendi. Bu hastaların 97' si kız (%87.4), 14'ü erkekti (%12.6). Olgularda idrar yolu enfeksiyonunu (İYE) düşündüren dizüri (%58.6), yan ağrısı (%44.1) ve ateş (% 36.9) en sık saptanan semptomlardı. İdrar yolu enfeksiyonu etkeni olarak en sık gram negatif bakterilerin etken olduğu ve bu grup içinde de en sık izole edilen etkenin E. coli olduğu (%75.7) belirlendi. Diğer etkenler ise sıklık sırasına göre; Staphylococcus spp. %8.1, Klebsiella spp. %7.2, Proteus spp. %6.3 ve Enterobacter spp. %1.8 olarak saptandı. Antibiyotik duyarlılıkları üreyen etkenlere göre ayrı ayrı değerlendirildi. Çalışmamızda ko-trimoksazol direnci, test edilen E.coli suşlarının %63'ü, Klebsiella suşlarmm %50'si ve Proteus suşlarının ise %71'inde saptanmış olup, bu sonuçlar değişik çalışmalarda saptanan yüksek direnç oranlarıyla uyumlu idi. Ampisilin direnci E.coli suşlarmda %71.4, Klebsiella suşlarmda %87.5 ve Proteus suşlarmda ise %71.4 olarak saptandı. Bu sonuçlar İYE olgularının ampirik sağaltımında ko- trimoksazol ve ampisilinin ilk seçenek olarak kullanılmasının uygun olmadığını göstermektedir. Ampisilin-sulbaktam için direnç oranlan E. coli suşlarmda %62.5, Klebsiella suşlarmda %50, Proteus suşlarmda %50 olarak saptanırken, amoksisilin-klavunat için aynı bakterilerin direnç oranlan sırasıyla %52, %75 ve %66.7 olarak belirlendi. Bu sonuçlar; beta laktam antibiyotiklerin sağaltımda tercih edilmesi durumunda, antibiyotik duyarlılık testinin sonucunun dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızda sefuroksim aksetil direnci E.coli suşlannda %33.3, Klebsiella suşlannda %42.9 ve Proteus suşlannda ise %50 olarak bulundu. E.coli suşlannda seftazidime direnç %22.4, seftriaksona direnç ise %16 olarak saptandı. Aminoglikozid grubu antibiyotiklerden E.coli suşlanmn %92.6'sı amikasine duyarlı, %1.2'si orta duyarlı, %6.2'si dirençli olarak saptanırken; bu oranlar Klebsiella suşlan için sırasıyla %75, %25, %0; Proteus suşlan için %50, %16.7, %33.3 olarak saptanmıştır. Gentamisin için ise direnç oranlanmız amikasine oranla daha yüksekti.Sonuç olarak; İYE geçiren çocuklarda ampirik tedavide sık kullanılan ampisilin, amoksisilin-klavunat, ko-trimoksazol ve sefuroksime karşı saptanan yüksek direnç nedeniyle, başlangıç tedavisi olarak bu antibiyotikler tercih edildiğinde antibiyotik duyarlılık testine göre tedavi tekrar gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Causative organisms and antibiotic sensitivities in childhood urinary tract infections In this study, we examined the data belong to 111 children with positive urine culture, between July 2003 and May 2005, in Dicle University Hospital Department of Pediatrics. Ninety-seven of these patients were girls (87.4%) and 14 of them boys (12.6%). The most commonly encountered symptoms were dysuria (58.5%), flank pain (44.1%) and fever (36.9%). The common causative organisms were Gram (-) bacteria and the most commonly isolated agent was E.coli (75.7%). Other growing organisms were Klebsiella spp. (7.2%), Proteus spp. (6.3%), Enterobacter spp. (1.8%) and Staphylococcus spp. (8.1%), respectively. In our study, we detected high co-trimoxazole resistance rate up to 63 % of tested E.coli spp, 50% of Klebsiella and 71% of Proteus spp. These results are in harmonius with previous studies that reported high resistance rates. Ampicillin resistance rate for E.coli spp was 71.4%.These results showed that co-trimoxazole and ampicillin should not be prescribed as the first choice for empirical treatment of urinary tract infection (UTI). Ampicillin+sulbactam resistance rates for E.coli spp, Klebsiella and Proteus spp were 62.5%, 50% and 50%, respectively. Resistance rates against amoxicillin+ clavulonate for the same above microorganisms were 52%, 75% and 66.1%, respectively. These results show that if P lactam+P lactamase combination chosen for the empirical treatment, drugs should be changed according to antibiotic sensitivity. Resistance rates of E.coli spp., Klebsiella spp. and Proteus spp. against cefuroxime axetil were 33.3%, 42.9% and 50%, respectively. These results show that if cefuroxime axetil chosen for empirical treatment, antibiotic sensitivity test results should be checked. Resistance rates of E.coli against ceftazidime and ceftriaxone were 22.4% and 16%, respectively. In the view point of aminoglicozides, 92.6% of tested E. coli spp. was sensitive to amicasin, 1.2% was moderately sensitive and 6.2% was resistant. These ratios for Klebsiella were 75%, 25%, 0% and for Proteus 50%, 16.7% and 33.3%, respectively. The resistance rates for gentamicin were higher than those of amikacine when compared with results of other studies.vıı In conclusion, due to very high resistance rates, if ampicillin, amoxiciline-clavulonat, co-trimoxazole or cefuroxime axetile are used for empirical initial treatment of UTI, sensitivity test results should be taken into consideration.