Forforik asit ve Er: Yag laser ile pürüzlendirilen mine yüzeylerine yapıştırılan braketlerin sıyırma kuvvetlerine olan dirençlerinin karşılaştırılması
A comparison of shear bond strength of human enamel following the applicaiton of the Er: Yag laser and etching with phosohoric acid
- Tez No: 163752
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN ARUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sıyırma kuvvetleri, laserle pürüzlendirme, asitle pürüzlendirme, Shear bond strength, laser etching, acid etching
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET FOSFORİK ASİT VE Er:YÂG LASER İLE PÜRÜZLENDİRİLEN MİNE YÜZEYLERİNE YAPIŞTIRILAN BRAKETLERİN SIYIRMA KUVVETLERİNE OLAN DİRENÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmadaki amaç, asit ve beş ayrı laser enerji seviyesi ile pürüzlendirilen mine yüzeylerinin sıyırma kuvvetlerine olan dirençlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada 126 adet insan daimi küçük azı dişi kullanılmıştır. Dişler, herbiri 20 örnek içeren altı gruba bölünmüştür. Laser uygulanan gruplarda örnekler EnYAG laserin (Fidelis PlusT, Fotona Laser Division, IdeaDent) beş farklı enerji seviyesi ile pürüzlendirilmiştir. Konvansiyonel mine yüzey pürüzlendirme işlemi %38'lik fosforik asit jel (Etch-RiteT, Pulpdent®) ile sağlanmıştır. Her gruptan birer örnek koparma testinden geçirilmemiş ve altı farklı yüzey pürüzlendirme işlemleri sonrasında SEM altında incelenmiştir. Paslanmaz çelik küçük azı braketleri tek bir adeziv sistemi ile dişlere yapıştırılmıştır. Sıyırma kuvvetleri örneklere Zwick Universal Test cihazı ile uygulanmıştır. Kopma kuvvetleri MPa cinsinden ölçülürken, kopma bölgeleri ARI ile incelenmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde laser gruplarından sadece bir grup kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak düşük sonuçlar gösterirken, laser uygulanmış olan dört grubun sonuçları asit grubu sonuçlarıyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. ARI sonuçları değerlendirildiğinde, laser uygulanmış olan grupların kopma bölgeleri çoğunlukla mine-adeziv arasında gerçekleşmiştir. Asit ile pürüzlendirilme yapılan grupta kopma bölgeleri adeziv içinde gerçekleşmiştir. SEM altında örnekler incelendiğinde laser uygulanmış olan örnekte mikro- çatlaklar içeren düzensiz yüzeyler gözlenirken asit ile pürüzlendirilmiş örnekte yüzey daha düzenli ve homojen bir yapı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A COMPARISON OF SHEAR BOND STRENGTH OF HUMAN ENAMEL FOLLOWING THE APPLICATION OF THE Er:YAG LASER AND ETCHING WITH PHOSPHORIC ACID The purpose of this study was to assess the effect of shear bond strength and failure site of enamel etching with five different laser energy settings versus acid etching. The study material consisted of 126 human permanent premolars. The teeth were randomly divided into six groups; each group containing 20 specimens. In laser treatment groups the samples were irradiated with EnYAG laser (Fidelis PlusT, Fotona Laser Division, IdeaDent) with five different laser energy settings. Conventional surface conditioning method was performed with a 38% phosphoric acid gel (Etch-RiteT, Pulpdent®). Stainless steel premolar brackets were bonded to the teeth with one adhesive system. Shear forces were applied to the samples by Zwick Universal test machine. Six specimens in each group did not undergo bond test and were prepared for observation with SEM after the six kinds of surface conditioning. Bond strengths were measured in MPa, and bond failure was analyzed by using the ARI. When the results were statistically evaluated shear bond strengths of four laser ablated groups were not significantly different than acid etching group while only one laser treatment group showed significantly lower values than the control group. The results of the ARI scores indicated that failure sites were mainly at the enamel-adhesive interface in laser ablated groups. The failure sites of acid etched specimens occured within the adhesive. When the laser treated specimen were examined under SEM, an uneven, irregular surface with microcracks was seen while the acid etched specimen showed more regular and homogeneous surface.