Erbium lazer ortofosforik asit ve self etching primer ile pürüzlendirilen premolar dişlere yapıştırılan braketlerin sıyırma dirençlerinin in-vitro olarak SEM ile incelenmesi
  1. Tez No: 373347
  2. Yazar: ATILIM AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN HAMAMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Phosphoric Acid, SEP, Cr:YSGG Laser, Er:YAG Laser
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; fosforik asit, SEP ve iki farklı erbium lazerin üç farklı enedi düzeyi kullanılarak pürüzlendirilen mine yüzeylerine yapıştırılan paslanmaz çelik metal hraketlerin, sıyırnıa kuvvetlerine karşı oluşan dirençleri kar~ıla~tırmaktır. C. alı~ınaınızda kullanılan ve ortodontik amaçla çekilen 200 adet insan premolar dişi, her grupta 25 diş olacak şekilde rastgele 8 ayrı gruba ayrılmıştır. Farklı yöntemlerle pürüzlendirilen diş yüzeylerine, ışıkla polimerize olan bir kompozit yardımıyla yapıştırılan braketlere, üniversal test cihazı yardımıyla sıyırma kuvveti uygulanmıştır. Kopma değerleri MPa cinsinelen ölçülmüş ve mine yüzeyleri stereomikroskop yardımıyla incelenmiştir. Adeziv başarısızlığın belirlenebilmesi için ARI skorlaması kul !anılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen ortalama kopma değerlerinin karşı laştı rı lması için Tck Yönl i.i An ova testi, gruplar arası çoklu karşılaştırmalarda Tukey HSD testi ve ARI skorlarının karşılaştırılmasında ise Chi Square testi uygulanmıştır. Her gruptan bir adet diş, pürüzlendirme işlemleri sonrasında sıyırına testine tabi tutulmamış ve SEM ile incelenmiştir. Gruplardan elde edilen ortalama kopma değerlerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi neticesinde: fosforik asit, SEP ve Er:Y AG lazerin 70 mJ ve 90 m.T20 1-Iz parametrelerinin kullanıldığı gruplar arasında istatistiksel bir farkın olmadığı ancak diğer gruplardan elde edilen kopma değerlerinin , fosforik asit ve SEP uygulanan gruplardan elde edilen değerlerden istatistiksel olarak belirgin bir şekilde düşük olduğu tespit edilmiştir. ARI skorlarının değerlendirilmesi neticesinde, lazer uygulanan gruplarda meydana gelen acleziv başarısızlığın çoğunlukla ınine-braket ara yüzeyinde, fosforik asit ve SEP uygulanan gruplarda ise daha çok yapıştırıcı içinde gerçekleştiği belirlenmiştir. Fosforik asit ve SEP uygulamalarına göre, erbium lazer uygulamaları sonucunda mine yüzeyinde genellikle daha az acleziv kaldığı tespit edilmiştir. SEM incelemesi sonucunda lazer uygulanan örneklerde mikro çatlaklar içeren düzensiz yüzeyler görülürken. fosforik asit ve SEP uygulanan örneklerin daha düzenli ve homojen yüzey özellikleri gösterdiği belirlenmiştir. Anahtaı· Kclimckr: Fosforik Asit, SEt>, Er,Cr:YSGG Lazer, Er:YAG Lazer.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the shear bond strenghts of brackets, bonded to enamel surface after the etching procedure using phosphoric acid, selfetelıing primer and 3 diffcrent energy levels of2 different erbium laser. Two hundred human first premolars, extracted for orthodontic purpose used for this study was randamly di vi den into 8 groups of 25 each. After the application of different etching procedures, stainless steel edgewise premolar brackets were bonded to enamel surfaces with using a light cure composite resin and shear force was applied with a universal testing machine. Shear bond strenghts were measured in MPa anel enamel surfaces were examined under stereomicroscope. Adhesive failure was analyzed with ART. Descriptive data, including mean shear bond strenghts and standart cleviations, were compareel with One Way Anova test. Multiple comparisons between each group were nıadc with Tı.ıkcy I-lSD test. Chi sqı.ıare test was used for comparing the ART scores. One tooth tl-om each group was not undergone shear test and usecl for SEM exaınination. According to the statistical comparisons of ınean shear bond strenghts and standart deviations, non signifıcant differences were revcaleel between phosphoric acid, SEP, 70m.T and 90 m.T-20 Hz Er.YAG laser groups. Shear bond strenghts, obtained from the other groups, were signifıcantly lower than values that obtained from phosphoric acid and SEP groups. The results of ARI indicated that the failure site was mainly at the cnamel-bracket interface for all laser groups. The failure sites of phosphoric acid or SEP specin1ens occured within the adhesive. According to phosphoric acid and SEP applications, generally lcss adhesive was left on the enamel surface for all cnergy levels of erbium laser applications. According to SEM examination, irregular surfaces with microcracks were seen in lascr trcatcd groups whilc phosphoric acid or SEP groups showed more regular and homogenous surface characteristics.