Nullipar kadınlarda normal spontan doğuma ilişkin korkular ve nedenlerinin incelenmesi
Investigation that fears associated with normal spontaneous delivery and their reasons
  1. Tez No: 163804
  2. Yazar: PINAR SERÇEKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, sezeryan isteği, Fear of childbirth, request for cesarean section
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET NULLİPAR KADINLARDA NORMAL SPONTAN DOĞUMA İLİŞKİN KORKULAR VE NEDENLERİNİN İNCELENMESİ Pınar SERÇEKUŞ Araştırmanın amacı, nullipar kadınlarda normal doğuma ilişkin korkular ve nedenlerinin saptanmasıdır. Araştırma kalitatif bir çalışma olup, D.E.Ü. Hastanesi gebe polikliniğine gelen, gebeliğin son trimesterinde olan, doğum korkusu olduğu saptanan 19 nullipar gebe alınmıştır. Veriler, yan yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak“görüşme”yöntemiyle toplanmıştır. Her gebe ile bir görüşme yapılmış olup, görüşme yeni bir bilgi ortaya çıkmayıncaya kadar sürdürülmüştür. Görüşmelerin tamamı, gebelerden izin alınarak kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak gebeler doğum ağrısı, doğumda kendilerinde/ bebeğinde bir problem çıkması, doğumda uygulanan işlemler, sağlık personeli ve cinselliğe ilişkin korkular yaşamaktadırlar. Doğuma yönelik korkuların nedenleri; doğuma ilişkin olumsuz hikâyeler duyma gibi önceki deneyimler, doğuma ilişkin medyadan alınan bilgiler, bilgi eksikliği, sağlık bilgisi alma, sahip olunan inançlar, sahip olunan hastalıklar, doğuma yönelik yaşanan belirsizlik, ağrı eşiğinin düşük olması, olumsuz doğumhane ortamı, sağlık personeline güvenmeme ve önceden sağlık personeliyle yaşanan olumsuz deneyimlerdir. Korku, sezeryan isteğinde bulunmaya neden olmaktadır. Korkunun yarattığı olumsuz sonuçlar göz önünde bulundurularak normal doğuma yönelik korkuların azaltılmasına ilişkin girişimlerde bulunulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION THAT FEARS ASSOCIATED WITH NORMAL SPONTANEOUS DELIVERY AND THEIR REASONS Pmar SERÇEKUŞ The purpose of this study was to describe fears associated with childbirth and to describe the causes of fears. It was planned as a qualitative study. Nineteen nullipar pregnant women included in this study women who admitted to the outpatient clinic of university hospital, were in the last trimesters of the pregnancy and were determined to have a fear about delivery. Data were gathered with“interviewing”method by using a semi-structured interview form. One interview was made with each pregnant woman and interview was continued until new knowledge not expose. All of the interviews were recorded by the recording instrument by getting permission from the pregnant women. The data were evaluated by descriptive analysis method. Consequence, women's fears were related with the labor pain, the problems that may occur in the mother and the baby during delivery, processes in delivery, health personel' s behaviours and sexuality. Causes of their fears were experiences as told by others about childbirth, to get information about childbirth from the media, lack of knowledge about childbirth, knowledge gained during professionals education, presence of disease, beliefs, indefiniteness about childbirth, low pain sensitivity, negative atmosphere of delivery room, lack of confidence to health personel, previous negative experiences with health personel. Fear of childbirth causes that women's request for a cesarean section. It is necessary to decrease the fear towards childbirth by considering the negative results caused by the fear.