2D ultrasonografi ile hesaplanan uterus hacimlerinin antimüllerian hormon değerleri ile ilişkisi
Relationship between uterine volumes calculated with 2D ultrasonography and antimüllerian hormone levels
- Tez No: 834418
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE SİNEM YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anti Müllerian hormon, uterin hacim, ultrasonografi, polikistik over sendromu, Anti Müllerian hormone, uterine volume, ultrasonography, polycystic ovary syndrome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Anti Müllerian hormon (AMH) günümüzde çeşitli fonksiyonları ile rutin kullanım alanlarına sahip, özellikle ovaryan rezervin ortaya koyulmasında yüksek güvenilirlik ve kabule sahip bir belirteçtir. Polikistik over sendromunda (PCOS) yüksek konsantrasyonlarda olduğu bilinen bu molekülün yine seksüel farklılaşmadaki rolü tüm sınırları ve açıklığı ile olmasa da bilinmektedir. Bu çalışmada PCOS'u olan ve olmayan kadınlarda 2 boyutlu transvajinal ultrasonografi (2D TV-USG) ile hesaplanan uterus hacimlerinin, AMH değerleri ile ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif kesitsel tipte, çok merkezli bir çalışmadır. Bu çalışmaya Şubat 2023 – Temmuz 2023 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Poliklinikleri'ne başvuran ve PCOS tanısı almış olan nullipar kadınlar ile aynı dönemde başvurusu olan normal sağlıklı nullipar kadınlar olmak üzere toplam 126 hasta dahil edildi. Çalışma süresi içinde çalışmaya onam veren 126 kişi içinden dahil edilme kriterlerini karşılamayan, veri kaybı (takipten çıkma) veya biyokimyasal/radyolojik verileri eksik olan 17 hasta çalışma dışı bırakıldı. Dışlama sonrası çalışmaya toplam 109 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalardan 57 tanesinin Rotterdam Kriterleri (2003)'ne göre PCOS tanısı mevcuttu ve geriye kalan 52 kişi ise kontrol grubuna dahil edildi. 2D TVUSG ile radyolojik değerlendirmeleri (uterus hacmi, serviks hacmi, total uterin hacim, servikal uzunluk, servikal hacim, total uterin hacim, sağ over hacmi, sol over hacmi ve polikistik ovaryan morfoloji (PCOM) varlığı) yapıldı ve ilgili ölçümler alındı, veriler toplandı ve çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara menstrüel siklusun 2. ya da 3. günü hormon profili ve biyokimyasal tetkikler uyguladı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Mac Version 21 (IBM, Armonk, NY, USA) yazılım programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler, kategorik değişkenler için sayı ve yüzdeler, sayısal değişkenler için ortalama (ort), median, minimun, maksimun ve standart sapma (SS) değerler olarak sunuldu. Gerekli görülen bazı bağımlı değişkenler için ROC analizi ve lojistik regresyon analizleri yapılmıştır. Veriler %95 güven düzeyinde incelenmiş ve p4,63 ng/mL olarak alındığında %82,5 duyarlılık ve %84,6 özgüllük ile isatistiksel açıdan anlamlı bulundu (p: 0,0001). Sonuç: Çalışmamız sonucunda AMH yüksekliği ya da PCOS varlığında uterin hacim değerleri anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Total uterin hacim ve servikal hacim ile yapılan değerlendirmelerde anlamlı fark saptanamamıştır. Çalışmamız AMH değerleri ile uterin hacmin direkt olarak karşılaştırıldığı literatürdeki ilk çalışmadır. Bu pilot çalışmanın ışığında AMH değerlerinin ve ultrasonografinin rutin kullanımının yaygınlaşması bir avantaj olarak kullanılıp çeşitli jineko-patolojiler ve obstetrik komplikasyonlar açısından risk grupları güvenilir, ulaşılabilir ve kolay tolere edilebilir yollardan belirlenebilir, bunun yanında fizyopatoloji, tanı ve koruma amaçları ile yeni verilere ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anti Müllerian hormone (AMH) is currently employed in various functions, most notably as a highly reliable and accepted marker for elucidating ovaryan reserve. While it is recognized that this molecule has elevated levels in Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), its role in sexual development, although not fully delineated, is understood to some extent. This study aims to elucidate the relationship between uterine volumes computed via 2D transvaginal ultrasound (2D TV-USG) and AMH values in women with and without PCOS. Materials and Methods: This is a multicentric prospective cross-sectional study. Between February and July 2023, a total of 126 patients - nulliparous women diagnosed with PCOS and nulliparous healthy women who presented to the Obstetrics and Gynecology Clinics - were enrolled. During the study duration, out of the 126 participants who provided consent, 17 were excluded due to non-fulfillment of inclusion criteria, data loss, or incomplete biochemical/radiological data. Post exclusion, 109 patients were included in the final analysis of study. Out of these, 57 were diagnosed with PCOS according to the Rotterdam Criteria (2003), and the remaining 52 were integrated into the control group. Radiological evaluations using 2D TV-USG, including measurements of uterine volume, cervical volume, total uterine volume, cervical length, cervical volume, total uterine volume, right ovaryan volume, left ovaryan volume, and presence of polycystic ovaryan morphology (PCOM), were conducted. Relevant measurements were compiled and integrated into the study. Hormonal profiles and biochemical assays were performed on all patients on either the 2nd or 3rd day of their menstrual cycle. Data evaluation was executed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) mac version 21 (IBM, Armonk, NY, USA). Descriptive statistics were presented as numbers and percentages for categorical variables, and as mean, median, minimum, maximum, and standard deviation for numerical variables. When necessary, ROC analysis and logistic regression analyses were performed. Data were evaluated at a 95% confidence level and p-values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: When comparing the PCOS and control groups, AMH levels were significantly higher in the PCOS group (p:0.0001). A positive and statistically significant correlation was observed between PCOS and AMH (r: 0.62, p: 0.0001). A statistically significant negative correlation was detected between AMH values and uterine volume (r: -0.208, p: 0.03). Notably, the PCOS group, known for elevated AMH, exhibited statistically lower uterine volumes than the control group (p: 0.03). No significant difference in cervical volume was observed between the two groups (p: 0.278). Although the PCOS group had smaller total uterine volume values, the difference was not statistically significant (p: 0.097). Both right and left ovaryan volumes were significantly higher in the PCOS group (p: 0.0001, p: 0.0001). Additionally, the frequency of PCOM observation was higher in the PCOS group (p: 0.0001). In PCOS patients, a cut-off of >4.63 ng/mL for AMH values within the 95% confidence interval resulted in 82.5% sensitivity and 84.6% specificity, and was found statistically significant (p: 0.0001). Conclusion: Our research indicates that elevated AMH or the presence of PCOS is associated with significantly reduced uterine volume. No significant differences were identified in evaluations of total uterine volume and cervical volume. To our knowledge, our study is the first in the literature directly comparing AMH values with uterine volumes. In light of this pilot study, widespread utilization of AMH values and ultrasonography could be leveraged advantageously to reliably and accessibly identify risk groups for various gynecological pathologies and obstetric complications. Additionally, novel insights may be gleaned regarding pathophysiology, diagnostics, and preventive measures.