Kronik böbrek yetmezlikli hastalarda intravenöz demir tedavisine bağlı oksidatif stresin serum albümin düzeyi ile ilişkisi
The interaction between the level of serum albumin and the oxidative stress due to IV iron therapy in chronic renal failure patients
- Tez No: 163857
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, anemi, iv demir, oksidatif stres, albümin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
49 ÖZET KRONİK BÖBREK YETMEZLİKLİ HASTALARDA İNTRAVENÖZ DEMİR TEDAVİSİNE BAĞLI OKSİDATİF STRESİN SERUM ALBÜMİN DÜZEYİ İLE İLİŞKİSİ İntravenöz demir kullanımı son dönem böbrek yetmezlik hastalarında aneminin tedavisinde sıklıkla kullanılmakta ve oksidatif strese neden olmaktadır. Oksidatif stresin kardiyovaskuler komplikasyonlarda önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Daha önce plazma proteinlerinin oksidatif stresten etkilendiği gösterilmiştir, fakat nonnoalbürninemik ve hipoalbüminemik son dönem böbrek yetmezlik hastalarında iv demir kullanımı sonrası oksidatif stresin derecesini karşılaştıran bir çalışma yoktur. Bu nedenle biz seram albümin düzeyi < 4 g/dl ve > 4 g/dl hastalarda oksidatif stresi karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışma prospektif randomize ve kontrollü bir çalışmadır. Toplam 68 hasta (22 hemodiyaliz, 24 periton diyalizi ve 22 KBY hastası) çalışmaya dahil edildi. Aktif enfeksiyonu olan, serum ferritin düzeyi > 100 ng/dl, transferrin saturasyonu > %20, Hb düzeyi >12 g/dl ve serum C-reactive protein (CRP) düzeyi > 10 mg/dl olan hastalar çalışmaya alınmadı. Serum malondialdehid (MDA) ve direkt 8-isoprostoglandin F2 alfa (F2- IsoP) düzeyleri oksidatif stres belirteci olarak kullanıldı. Bazal oksidatif stres düzeyi ölçümü yapıldıktan sonra, 100 mg ferric sukroz yarım saatte infüzyonla verildi. Daha sonra IV demir tedavisinin indüklediği oksidatif stresi değerlendirmek içiçn 30. ve 240. dakikalarda kan örneklemesi yapıldı. Herbir grupta serum albümin düzeyi < 4 g/dl ve > 4 g/dl hastalarda oksidatif stres şiddeti karşılaştırıldı. Tüm grupların demografik, klinik ve bazal laboratuar parametreleri benzerdi. Tüm gruplarda serum malondialdehid (MDA) ve direkt 8-isoprostoglandin F2 alfa (F2-IsoP) düzeyleri IV demir sonrası arttı ve bu artış serum albümin düzeyi < 4g/dl olan hastalarda daha belirgindi. Plazmada en önemli antioksidanlar özellikle serum albümininde lokalize olan tiol gruplarıdır. Albümin tiol grupları aracılığıyla antioksidan koruyuculuk sağlar. İntravenöz demir sukroz, serum malondialdehid ve direkt 8-isoprostoglandin F2 alpha seviyesini artırarak oksidatif strese neden olur. Serum albümin düzeyi yüksek olan hastalar IV demir tedavisinin neden olduğu oksidatif stresten korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
50 SUMMARY THE INTERACTION BETWEEN THE LEVEL OF SERUM ALBUMIN AND THE OXIDATIVE STRESS DUE TO IV HtON THERAPY IN CHRONIC RENAL FADLURE PATIENTS Intravenous iron (IVTR) is widely used to treat anemia in patients with chronic kidney disease (CKD) and causes oxidative stress. Oxidative stress has been proposed to play a major role as the source of cardiovascular complications. Recently, plasma proteins have been demonstrated to be extremely susceptible to oxidative stress, however there was no any study about comparing the severity of oxidative stress in normoalbuminemic and hypoalbuminemic patients with CKD after IVIR therapy. Therefore we wanted to compare severity of oxidative stress in CKD patients, with serum albumin level 4 g/dl. This is a prospective open label controlled study. Sixty-eight patients [22 Hemodialysis patients (group HD), 24 Peritoneal dialysis patients (group CAPD) and 22 chronic kidney disease (group CKD)] were included to the study and patients with acute inflammatory status, with serum ferritin level > 100mg/dl, transferrin saturation > %20, Hb level >12 g/dl and serum C-reactive protein (CRP) level £ 10 mg/dl were excluded. Serum malondialdehyde (MDA) and direct 8-isoprostoglandin F2 alpha (F2-IsoP) levels were used as an oxidative stress marker. After baseline oxidative stress measurement, 100 mg ferric sucrose was infused over 30 minutes time. Then blood samples were drawn at 30. and 240. minutes to assess changes in oxidative stress markers after IVIR therapy. In each group, severity of oxidative stress was compared in patients with albumin level 4 g/dl. There was no difference between the groups in terms of demographic, clinical characteristics and baseline laboratory parameters. In all groups, oxidatif stress markers MDA and F2-IsoP levels increased and this increase was evident in patients with serum albumin level