Prediyaliz kronik böbrek yetmezliği hastalarında ıntravenöz demir tedavilerinin GFR'deki düşüş hızına etkisi
The effect of intravenous iron treatments on the rate of decline in GFR in predialysis chronic renal failure patients
- Tez No: 833983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir Tedavisi, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Kronik Böbrek Hastalığı, Iron Therapy, Glomerular Filtration Rate, Chronic Kidney Disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada parenteral demir tedavisi kullanımının prediyaliz kronik böbrek hastalarında (KBH) glomerüler filtrasyon hızındaki (GFH) düşüş hızına etkisini incelemek istedik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kohort bir çalışma olup, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Polikliniklerinde 2008 Ocak ve 2023 Haziran tarihleri arasında en az 5 yıl takip ve tedavi edilen, ilk başvuru sırasında 20-80 yaş arası hemodiyaliz almayan, çalışma kriterlerine uygun Kronik Böbrek Yetmezlikli 180 hasta (86 kadın, 94 erkek, yaş ortalaması 63.5±11.4 yıl) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar demir tedavisi almayan, iv. demir karboksimaltoz alan ve iv. demir sükroz alan 60'ar hastalık 3 gruba ayrılmış olup her gruptan aynı cinsiyet ve benzer GFR değerlerine sahip hastaların 5 senelik izlem sonucu ilk ve son üre, kreatinin ve GFR değerleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Üre, kreatinin artışı ve GFR düşüş hızı açısından, demir kullanan ve kullanmayan iki grup arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ayrıca, demir karboksimaltoz ile demir sükroz kullanan hastaların GFR düşüş hızlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuçlar: Bu çalışma, KBH'li hastalarda parenteral demir tedavisi yoluyla aneminin düzeltilmesinin renal fonksiyonlara zarar verebileceği konusundaki çekinceleri azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study, we aimed to examine the effect of parenteral iron therapy on the rate of decline in glomerular filtration rate (GFR) in predialysis chronic kidney disease (CKD) patients. Materials and Methods: In this retrospective cohort study, 180 patients (86 females, 94 males, mean age 63.5±11.4 years, mean age 63.5±11.4 years) with CKD who were followed and treated for at least 5 years in the Internal Medicine and Nephrology Outpatient Clinics of Istanbul Training and Research Hospital between January 2008 and June 2023, who were between 20-80 years of age at the time of initial presentation and who were not receiving hemodialysis and who met the study criteria were included in the study. Patients were divided into 3 groups of 60 patients each who received no iron therapy, iv. iron carboxymaltose and iv. iron sucrose. Initial and final urea, creatinine and GFR values of patients of the same gender and similar GFR values from each group were compared after 5 years of follow-up. Results: There was no significant difference between the two groups, those using and not using iron, in terms of urea, creatinine increase and GFR decrease rate. Additionally, no significant difference was found in the GFR decline rates of patients using different iron preparations. Conclusions: This study reduces concerns that correction of anemia through parenteral iron therapy may harm renal functions in patients with CKD.