Romatoid artritli hastalarda anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları sıklığı, klinik bulgular ve anjiogenez parametreleri ile ilişkisi
The frequency of anti-cyclic citrullinated (anti-ccp)antibodies in patients with rheumatoid arthritis and their relationship with clinical features and the parameters of angiogenesis
- Tez No: 362457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER NURİ PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları, vasküler endotelyal büyüme faktörü, makrofaj migrasyon inhibitör faktör, anjiogenezis, Rheumatoid arthritis, anti-cyclic citrullinated peptide antibodies, Vascular endothelial growth factor, macrophage migration inhibitory factor, angiogenesis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda, öncelikle romatoid artrit tanısıyla izlenen hastalarda anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları sıklığını belirlemeyi hedefledik. Ayrıca anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorlarının romatoid artrit klinik özellikleri, romatoid faktör statüsü, eklem dışı organ tutulum bulguları, eklem harabiyeti ve fonksiyonel kısıtlılıkla ilişkisini saptamayı amaçladık. Bununla birlikte anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorlarının romatoid artritteki anjiyogenezle ilişkisini tespit etmek için önemli anjiyogenez, inflamasyon parametreleri olan makrofaj migrasyon inhibitör faktör ve vasküler endotelyal büyüme faktörü değerlendirmesi amaçlandı. Anjiyogenezin patogenezinde önemli rol oynadığı psöriyatik artritli olguları da çalışmada değerlendirmesi amaçladı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı'ında yürütülen çalışmaya, romatoid artrit tanısıyla izlenen 145 hasta, Psöriyatik artrit tanısı ile izlenen 44 hasta ve kontrol grubu olarak 73 sağlıklı birey alındı. Romatoid artrit hastaların klinik özellikleri kaydedilerek, tam kan sayımları ve akut faz parametreleri değerlendirildi. Tüm hastalarda ve kontrol grubunda ELİSA yöntemi ile anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları düzeyleri bakıldı. Romatoid artrit hastaların 100'ünde, psöriatik artritli hastaların 41'inde, sağlıklı kontrol grubunun 43'ünde ELİSA yöntemi ile vasküler endotelyal büyüme faktörü ve makrofaj migrasyon inhibitör faktör düzeyleri bakıldı. Romatoid artritli hastalarda anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitifliği, psöriatik artritli ve kontrol grubundan anlamlı yüksek bulundu (p değerleri 0,05). Romatoid artritli hastalarda anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitif ve antisiklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları negatif hastaların vasküler endotelyal büyüme faktörü ve makrofaj migrasyon inhibitör faktör düzeylerinde anlamlı farklılık yoktu (Tüm p değerleri>0,05). Romatoid artritli hastaların anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitif ve negatif grupları arasında sağlık değerlendirme anketi skoru ve hastalık aktvite skoru 28 gibi hastalık aktivite ölçütleri arasında anlamlı farklılık yoktu (tüm p değerleri > 0,05). Çalışmamızda romatoid artritli olgularımızda da anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları sıklığının %69 olduğunu saptadık. Anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları romatoid artrit için özgüllüğü ise %87,2 olarak belirlendi. Anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitifliğinin klinik özellikler, hastalık aktivitesi, sağlık değerlendirme anketi skoru ile değerlendirilen fonksiyonel kısıtlılık veya eklem dışı organ tutulumu ile ilişkisini saptayamadık. Anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitifliğinin anjiogenez parametreleri ile ilişkisini saptayamadık. Romatoid artritli hastaların çoğunda hem romatoid faktör hem de anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları pozitifliği vardı. Ancak önemli sayıda hastamızda ya anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları ya da romatoid faktör pozitifliği vardı. Bu nedenle romatoid faktör negatif olan ancak kliniği romatoid artrit ile uyumlu olan hastalarda anti-siklik sitrüllinlenmiş peptid antikorları düzeyi bakılması tanı koymada katkısı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the prevalence of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies in patients with rheumatoid arthritis. Likewise, we aimed to assess the relation of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies with the clinical features and status of rheumatoid arthritis, as well as with extra articular manifestations, articular damage and functional disability. Macrophage migration inhibitory factor and vascular endothelial growth factor as crucial parameters of angiogenesis and inflammation were evaluated to identify the role of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies during the angiogenesis in rheumatoid arthritis. Patients with psoriatic arthritis were also included in this study since angiogenesis is important in its pathogenesis. Hundredfortyfive patients with rheumatoid arthritis, 44 patients with psoriatic arthritis and 73 healthy subjects were included in this study conducted in the Rheumatology Department of the Division of Internal Medicine, Trakya University Faculty of Medicine. The clinical features of the patients with rheumatoid arthritis were recorded and total blood counts and the acute phase parameters were obtained. Anti-cyclic citrullinated peptide antibodies were detected with ELISA method in all patients and healthy controls. Vascular endothelial growth factor and macrophage migration inhibitory factor levels were evaluated with ELISA method in 100 patients of the rheumatoid arthritis group, 41 psoriatic arthritis of the group and 43 of the healthy controls. Anti-cyclic citrullinated peptide antibodies positivity was significantly higher in rheumatoid arthritis group than both the psoriatic arthritis and control groups (p values 0,05). Vascular endothelial growth factor and macrophage migration inhibitory factor levels were similar in anti-cyclic citrullinated peptide antibodies positive and negative rheumatoid arthritis patients (all p values>0,05). No significant difference was found between the anti-cyclic citrullinated peptide antibodies positive and negative rheumatoid arthritis patients regarding the health assessment questionnaire score and disease activity score 28 (all p values > 0,05). The prevalence of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies in rheumatoid arthritis patients was found to be 69%. The spesificity of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies for rheumatoid arthritis was found to be 87,2%. No relation was found between the anti-cyclic citrullinated peptide antibodies positivity and the clinical features, disease activity, functional disability with health assessment questionnaire scores and the extra articular manifestations. No relation was found between the parameters of angiogenesis and anti-cyclic citrullinated peptide antibodies positivity. Both rheumatoid factor and anti-cyclic citrullinated peptide antibodies was observed to be positive in most of the patients with rheumatoid arthritis. Either rheumatoid factor or anti-cyclic citrullinated peptide antibodies was observed to be positive in an important number of our patients. For this reason, anti-cyclic citrullinated peptide antibodies would be important in the diagnosis of patients presenting with the clinical findings of rheumatoid arthritis but rheumatoid factor negative.