KOAH akut atakta enfeksiyon etkenleri ve antibiyotik duyarlılıklarının retrospektif araştırılması
- Tez No: 163880
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akut alevlenme, enfeksiyon, Chronic Obstructive Lung Disease, exacerbation, infection
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
42 ÖZET Çalışmamızda Göller Bölgesinde, KOAH akut alevlenmelerine hangi enfeksiyöz ajanların sebep olduğunu ve bunların antibiyotik duyarlılığım tespit etmeyi amaçladık. Aralık 1999 - Aralık 2004 tarihleri arasında kliniğimize yatırılan 393 KOAH'lı hastadan Anthonisen Tip I atak geçiren 52 erkek ve 8 kadın hasta çalışmaya alındı. Yaş ortalamaları 67.42±9.36 (48-87), ortalama 10.9 ± 6.76 (2-30) yıldır KOAH hastasıydılar. Ortalama FEVı % değerleri % 39,07 (% 10-104,5 beklenenin) idi. Hastaların anamnezleri alındı, arka-ön akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri, biyokimyasal testleri, balgamlarının gram boyamaları ve kültürleri yapılarak değerlendirildi. Yirmi altı hastanın (% 43,3) kültüründe; sırasıyla Streptococcus pneumoniae (% 33,3), Clebsiella pneumoniae (%3,3), C. oxtaca (%3,3) ve Acinecobacter (%3,3), suşlan üredi. Hastaların %56,7' sinin balgamında kültürde üreme olmadı. Gram boyamaları normal boğaz florası olarak değerlendirildi. Bakteri ayrımı yapılmadan kültürlerde üreme olan grubun sonuçlarında penisilin ve ampisiline % 10, amoksisilin- klavulanata % 6,7, sefuroksime % 6,7, sefepime % 3,3, piperasilin/tazobaktama % 3,3 direnç saptanırken siprofloksasine direnç yoktu. Sonuç olarak; Bölgemizde akut atak sebebi olarak en sık S. pneumoniae görülmektedir. Çalışmamızda penisilin ve sefalosporine düşük oranda direnç tespit edilirken siprofloksasine direnç saptanmadı. Bu yüzden antibiyotik tedavisi planlanırken P-laktamaz inhibitörleri, 2. ve 4. kuşak sefalosporinler ve pseudomonas gibi oldukça dirençli etkenler düşünüldüğünde ise siprofloksasin içeren antibiyotik rejimlerinin ön planda olması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY It is aimed to find out which infectious agents are responsible for COPD exacerbations and their antibiotic sensitivity in our study. Fifty two male and eight women of 393 COPD patient suffering from COPD exacerbations classified as Anthonisen Type I were admitted to our clinic between December 1999 and December 2004. The average age of them was 67.42±9.36 (48-87) and had COPD story with an average of 10.9 ± 6.76 (2-30) years. Their average FEVi % values was 39,07 % (10-104,5 %) (predicted). Complete medical histories were obtained, postero-anterior chest X-Rays, pulmonary function and biochemical tests, gram staining and culture of the sputum were performed for all of the patients. The agents, respectively Streptococcus pneumoniae (33,3 %), Clebsiella pneumoniae (3,3 %), Clebsiella oxtaca (3,3 %) and Acinetobacter (3,3 %) were grown in 26 patients' cultures (43,3 %). There were not any grown in 56,7 % of the patients' cultures. The results of resistance to the antibiotics without any differentation of bacteriae were 10 % to penicillin and ampicillin, 6,7 % to amoxicillin/clavulanate, 6,7 % to cefuroxime, 6,7 % cefepim, 3,3 % to piperacillin/tazobactame respectively, but there was not any resistance to ciprofloksacin As a conclusion; it was found that S. pneumoniae was the main agent for COPD exacerbations in our region and a low resistance was found for penicillin and cefalasporin but not for ciprofloksacin. Thus, we assume that beta-lactamases inhibitors, 2nd and 4th generation cefalasporins and the therapies including ciprofloksacin, if a resistant agent especially pseudomonas is thought, must be in mind in the arrangement of antibiotic therapy.