İzole koroner arter ektazisi ile plazma homosistein düzeyi arasındaki ilişki ve beta-bloker/kalsiyum kanal bloker tedavinin homosistein düzeyine etkisi
Relationship between plasma homocysteine levels and isolated coronary ectasia and effects of metoprolol and diltiazem on plasma homocystein levels
  1. Tez No: 163881
  2. Yazar: MEHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner ektazi, homosistein. 31, Coronary ectasia, homocysteine. 33
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
30 ÖZET İzole Koroner Arter Ektazisi ve Plasma Homosistein Düzeyi Arasındaki İlişki ve Metoprolol ve Diltiazem'in Plazma Homosistein Düzeyine Etkisi Koroner arter ektazi ve anevrizmaları koroner anomalilerinin nadir formlarıdır, konjenital veya kazanılmış orjinli olabilirler. Anjiografik olarak, epikardiyal koroner arterlerde obstrüktif lezyon olmaksızın normal luminal çaptan 1.5-2 kat arasında genişleme koroner ektazi, 2 kattan fazla genişleme ise koroner anevrizma olarak tanımlanmaktadır. Homosistein; metiyoninin katabolizmasıyla oluşan esansiyel bir amino asittir. Total homosisteinin yaklaşık %70'i proteine bağlı halde bulunur. Yapılan epidemiyolojik verilere göre yüksek plazma hey seviyesi, artmış aterosklerotik hastalık riskiyle ilişkilidir. Aterosklerotik kardiyovasküler hasar oluşturmadaki olası patofizyolojik mekanizması oksidatif stres sonucunda oluşan endotel hasarıdır. Çalışmamızda izole koroner arter ektazisi olan olgularla koronerleri normal olan kontrol grubu arasındaki hey düzeylerini ve metoprolol ve diltiazem tedavi ile hey düzeyindeki değişmeyi araştırdık. Çalışmaya Aralık 2002, Kasım 2003 tarihleri arasında kararsız angina, stabil angina pektoris ve atipik göğüs ağrısı ile müracaat eden ve efor testi pozitif çıkması üzerine koroner anjiografisi yapılan; koronerlerinde de bir veya daha fazla damarında komşu damar segmentine göre 1,5 kat ve daha fazla genişleme tespit edilen ardışık 60 hasta ve koroner anjiografisi tamamen normal olan 30 hasta da kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. KE olan hastalarda bazal hey düzeyi kontrol grup hastalarına göre daha yüksekti. Ancak istatistiki olarak anlamlı değildi. Başlangıçta metoprolol verilen Grup I'de hey düzeylerindeki düşme istatistiki olarak anlamlı değildi ancak 6.ay sonunda istatistiki olarak anlamlı düşme tespit edildi. Grup II 'deki hey düzeyinde azalma hem 3. ayda hemde ö.ayda istatistiki olarak anlamlı idi. Sonuçta hey ile KE 3031 arasında bir ilşki olabileceği ve metoprolol ve diltiazem ile tedavinin normotansifler de dahil hey düzeylerini gerilettiği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
32 İNGİLİZCE ÖZET: Relationship between plasma homocysteine levels and Isolated Coronary Ectasia and effects of metoprolol and diltiazem on plasma homocystein levels Coronary artery ectasias (CAE) and aneurysms are rare findings among coronary artery anomalies and are considered to be of congenital or acquired in origin. CAE and coronary artery aneurysm are defined as nonobstructive lesions of the epicardial coronary arteries with a luminal dilatation exceeding the 1.5-2 fold and 2 fold of normal diameters, respectively. Homocystein is produced by catabolism of methionine, an essential amino acid, and is further metabolized by transsulfuration or by remethylation. Approximately 70% of the total plasma pool of homocysteine is protein bound. Epidemiologic evidence indicates that elevation of the plasma homocysteine level is associated with an increased risk of atherosclerosis. The promotion of endothelial dysfunction through oxidative stress is of the potential physiopathologic mechanisms atherosclerotic cardiovascular damage. The aim of the present study was to evaluate the plasma homocysteine levels in patients with isolated coronary ectasia and evaluate the effects of metoprolol and diltiazem on plasma homosisteine levels. The patients were selected from those who underwent coronary angiography between December 2003 and June 2004 in our clinics with the diagnosis of stable angina pectoris or atypical chest pain and with positive exercise test. The segments 1.5 fold greater than the normal neighbour segment were accepted as ectatic, and fullfilled of 60 patients these criteria idendified as isolated coronary artery ectasia an 30 control patients whom had completly normal coronary angiogram. Although statistically insignificant there was a trend of highes plasma homocysteine levels in patients with coronary ectasia compared to control group 3233 (p>0,05). In the group I although the decrease in plasma homocysteine levels was insignificant at 3 month (p>0,005). Hovewer it reached a statistical significance at 6 month (p=0,015). In group II, the decrease in homocysteine levels was statistically significant both at 3 month and 6 month. Each treatment protocols decreases plasma homocysteine levels similarly.