Cumhuriyet Üniversitesi 35 yaş üstü personelinde hipertansiyon prevalansı ve etki eden faktörler
  1. Tez No: 163886
  2. Yazar: ŞABAN ÜNVER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Risk Faktörleri, Tarama, Hypertension, Risk Factors, Screening
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV ÖZET Hipertansiyon büyük toplulukları ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Hipertansiyon hastalarının %90-95'inde esas neden, ortaya konamamaktadır. Ancak oluşumunu kolaylaştıran bazı etkenler söz konusudur. Bu etkenler genetik, yaş, cinsiyet, obezite, aşırı tuz alımı, sigara, alkol ve hareketsizliktir. Çalışmamıza 2004 yılı 9 Eylül - 19 Kasım tarihleri arasında 378 kişi alındı. Bu çalışmanın amacı 35 yaş ve üstü prevelansı sağlayacak riski belirlemektir. Çalıştıkları birimlere tek tek gidilerek kişilere ulaşıldı. Kişilere özgeçmişi, soy geçmişi, sigara, alkol alışkanlıkları, aile öykülerini içeren bir anket uygulandı ve tansiyonları ölçüldü. Araştırma grubumuzun 287'si erkek, 91'i kadındı. Daha önce 54 kişi hipertansiyon tanısı almıştı. Yapılan ölçümlerde 48 kişinin daha kan basıncı hipertansif düzeyde ölçüldü. Daha önce tanı almış ve yeni tanı konan (kan basıncı 140/90 mmHg ve üzerinde ölçülen) toplam hasta sayısı 102 (%27) olarak tespit edildi. Hipertansif olma sıklığı yaşla birlikte artma eğilimi gösteriyordu, vücut kitle indeksi, aile öyküsü ve hipertansiyon arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Kadınlar ve erkekler arasında hipertansiyon görülme sıklığı yönünden fark bulunamadı. Bir de; tansiyonu yüksek olanlarda sigara bırakma oranı normal olanlardan yüksekti. Bu bulgular ışığında, kampüste çalışan birincil sağlık hizmeti verenler, Halk Sağlığı Anabilim Dalı çalışanları, klinisyenler işbirliği yaparak bir koruma ve kontrol programı oluşturmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Hypertension is a health problem which concerns wide populations. The main cause in %90-95 of the cases is not known yet. There are some affecting factors; genetic factors, age, sex, smoking habit, obesity, dieting factors, excessive salt intake and lack of physical activity. We studied 378 people between 9 September and 20 November in 2004. We went to people for investigate who work in Cumhuriyet University. Aim of this study is; to determine the prevalancc and possible risk factors of hypertension among 35+ years of aged adults. We used a questionnaire including questions about brief history, smoking and alchol habit, family history of hypertension. After completing the questionnaires, we have measured blood pressure of registered indivuduals. We studied on 287 males and 91 females, 54 of the cases had already diagnosis of hypertension and we diagnosed 48 cases additionally in the study (blood pressure >140/90 mmHg). There were total 102 (%27) hypertensive patients. The prevalance of hypertension increased with the age. There was a statistically significant relationship between hypertension and body mass index and family history. There is no difference according to sex between male and famale. The rate of quitting of smoking was higher in the individuals with hypertension. As a result, primary healty workers should establish a hypertension prevention and control program by collaborating related clinicians.