Jenerik ilaçların dünyada ve Türkiye'de yeri ve önemi üzerinde bir çalışma
A study on the concept and importance of generic pharmaceuticals in Turkey and the world
  1. Tez No: 163924
  2. Yazar: DERYA ERTURUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Jenerik biyoteknolojik ürünler, jenerik ilaç, jenerik ilaçların fiyatlandırılması, jenerik ilaçların ruhsatlandırılması, Türk İlaç Sanayii. 126, Generic biotechnology products, generic pharmaceuticals, pricing of generic pharmaceuticals, registration of generic pharmaceuticals, Turkish Pharmaceutical Industry. 128
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Jenerik İlaçların Dünyada ve Türkiye'de Yeri ve Önemi Üzerinde Bir Çalışma İlaç Sanayii günümüzde teknolojik gelişmelerden faydalanarak ve alt yapı yatırımlarına gereken önemi vererek stratejik bir güç haline gelmiş, dünyadaki önemli pazarlardan biri olmuştur. Türk İlaç Sanayii de son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetmiş ve günümüzde çok özel üretim teknolojileri gerektiren ve yurt içinde üretimi ekonomik olmayan ürünler dışında tüm ürünleri üretebilecek düzeye gelmiştir. Ancak Türk İlaç Sanayi'nin araştırma ile ilgili yatırımı ve faaliyetleri son derece kısıtlı olduğundan yeni molekül geliştirmede uluslararası düzeyde rekabet şansı azalmaktadır. Son yıllarda yerli üretimin yerini artık ithal ilaçların almakta olduğu gözlenmektedir. Bu çerçevede Türk ilaç Sanayi'nin gelişebilmesi ve yeni molekül araştırmaya yatırım yapabilmesi için jenerik ilaçlar çok büyük önem taşımaktadır. Bugün dünyada orjinal ilaç üretiminde öncü olan Amerika ve bu alanda ilk sıralan alan Avrupa Birliği ülkelerinde de gelişmiş birer jenerik ilaç endüstrisi bulunmakta ve bu ülkelerin yönetimleri tarafından desteklenmektedir. Bu çalışmada önce dünya ve Türkiye'deki ilaç sanayinin yapısı karşılaştırılmalı olarak incelenmiş, genel bilgiler verilmiştir. İkinci aşamada jenerik ilaç sanayinin Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'deki gelişimi, pazardaki konumu, jenerik ilaçlara dair reçeteleme uygulamaları, jenerik ilaçların ruhsatlandırılması ile ilgili mevzuatlar, kalite, 125etkinlik ve güvenilirlikleri ile ilgili biyoeşdeğerlik çalışmalarının detayları sunulmuştur. Yine dünya ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak jenerik ilaçların fiyatlandırılmasındaki uygulamalar araştırılmıştır. Jenerik ilaçların pazarda bulunabilme koşulu olan ilaçta patent koruması ve veri imtiyazı araştırılarak sunulmuştur. Gelecekte ilaç sanayinde çok önemli yer tutacak olan biyoteknolojik ürünlerin jeneriklerinin tıp kullanımına sunulabilmesi için gereken bilgiler Avrupa Birliği müktesebatı incelenerek sunulmuştur. Bu araştırmaların ışığında gelinen sonuç, jenerik ilaçların dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Türk ilaç Sanayi'nin gelişimi, sağlık harcamalarındaki tasarruf nedeniyle vazgeçilmez olduğudur ve kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir. Jenerik ilaçlar maliyetlerin ödenebilir düzeylere çekilmesini sağlamakla birlikte, rekabet ortamı oluşturarak orjinal ilaçların fiyatları üzerine de olumlu etkiler yaratmaktadır. Bunun yanı sıra zaman zaman değişik nedenlerle piyasada bulunmayan ilaçların alternatiflerini bulabilme olanağı sağlamaktadır. Stratejik ürün olan ilaçların bulunabilir, alınabilir olması gerekliliği nedeniyle yerli üretimin ve biyoeşdeğerliğini kanıtlamış jenerik ilaçların kullanımının teşvik edilmesi sayesinde, Türk İlaç Sanayii gelişerek uluslararası pazarda rekabet gücü kazanacak, araştırma, geliştirme ve yeni molekül bulma yollarım aramaya başlayacaktır.
Özet (Çeviri)
A Study on the Concept and Importance of Generic Pharmaceuticals in Turkey and the World The pharmaceutical industry, with the help of continuous development in technology and investments in its infrastructure, has gained strategic power and has become one of the most important markets in the world today. In the light of the major developments taking place in the Turkish Pharmaceutical Industry in recent years, today apart from pharmaceuticals which are not economically feasible or those which require high technology production units, all pharmaceuticals are produced domestically. However, due to the low activity and investments in research and development, there is a continuously decreasing competitive ability of Turkey in the development of new molecules. And there are also a decrease in domestic production and an increase in the importation of drugs. Based on these circumstances, generic pharmaceuticals bear great importance for the development of the Turkish Pharmaceutical Industry and research investments of new molecules. Today, advanced generic pharmaceutical industries can be found and are supported by the government of America, the pioneer of innovative pharmaceuticals, and also in European Union Countries. This study firstly takes a comparative look at the structure of pharmaceutical industries in Turkey and the world and provides general information about them. On the second level, this study also examines details of the development of the generic pharmaceutical industry, its market share, prescription procedures, registration processes and bioequivalence studies on the quality, efficacy and safety of generic pharmaceuticals in Turkey, European Union Countries and America. The pricing systems of generic pharmaceuticals in Turkey and around the world have also been examined and compared. In addition, patent laws, data protection and exclusivity rules, necessary for the marketing of generic pharmaceuticals, have been researched and presented. The European Union Regulations for the medical use of generic biotechnology products have also been examined because they will occupy an important place in the future of the pharmaceutical industry. 127In conclusion, the results show that generic pharmaceuticals play an important role in the development of the pharmaceutical industry and increase savings in health expenditures not only in Turkey but also in the world. For this reason generic pharmaceuticals are crucial and require ardent support. Due to reasonable price and competitive quality of these generic pharmaceuticals, they have a positive effect on the prices of original pharmaceuticals and health expenditures. In addition, they also act as a suitable alternative for pharmaceuticals which are unavailable for certain reasons in the market. Because certain strategic drugs must always be available and obtainable in the market at all times, domestic production and bioequivalent generic pharmaceuticals should be promoted. This will lead to an increase in the competitive power of the Turkish Pharmaceutical Industry on the international platform and the initiation of research and development of new molecules.