Farklı kompozit rezin simanlar ve adeziv sistemlerle yapıştırılmış IPS empress seramik inleylerin mikrosızıntı yönünden değerlendirilmesi
Microleakage of IPS empress ceramic inlays luted with different composite resin luting cements and adhesive systems
- Tez No: 163923
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ULUDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin bağlayıcı ajan, kompozit rezin siman, mikrosızıntı, seramik inley, mekanik yükleme S 9, Bonding ageot, eeramic inlay, composite resin cement, mieroleakage, mechanical loading 90
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Farklı Kompozit Rezin Simanlarla ve Adeziv Sistemlerle Yapıştırılmış IPS Empress Seramik İnleylerin Mikrosızıntı Yönünden Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, farklı iki dual (RelyX ARC, Variolink II) ve bir kimyasal sertleşen (Panavia 21) kompozit rezin siman ve dört farklı dentin bağlayıcı ajan (Single Bond, Excite DSC, Ed Primer, Admira Bond )'la kombine edilerek yapıştırılmış IPS Empress seramik inleyleri termosiklus ve mekanik yüklemeler soması mikrosızıntı yönünden değerlendirmektir. Çalışmamızda, 120 adet çekilmiş sağlam ve restorasyon içermeyen alt üçüncü azı dişine, gingival bitiş çizgisi bir tarafta mine-sement sınırının İnim daha servikalinde, diğer tarafta lmm daha gîngivalinde sonlanacak şekilde standart boyutlarda Stnıf II MOD inley kavitelerİ hazırlanmıştır. Laboratuar işlemleri biten IPS Empress inleyler (Ivoclar-Vivadent) üç farklı simanla yapıştırılmak üzere 40'ar örnekten oluşan üç gruba ayrılmıştır. Daha sonra her siman grubu da kendi içinde dört farklı derttin bağlayıcı ajan kullanılarak simante edilmek üzere 10 örnekten oluşan dört alt gruba ayrılmıştır. İnleyler öncelikle kendi üretici firmalarının tavsiye ettiği adeziv sistemlerle, daha sonra da farklı adeziv sistemlerle kombine edilerek simante edilmiştir.Tüm örneklere 5°C ve 55°C'lik banyo solüsyonlarında her bir banyo solüsyonunda toplam 1000 dcvirlik termosiklus işlemi uygulanmıştır. Termosiklustan sonra örnekler aksiyel yönde santral fossalarından yaklaşık 50 N kuvvet ile 100.000 kez 1Hz. frekansta yüklenmiş ve % 0.5 lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletilmiştir. Her dişten mesio- distal yönde 2 adet kesit alınarak mine ve dentin kenarlarındaki mikrosızıntı 4 yüzeyde dijital görüntüleme (digital image analysis) ile x40 büyütmede değerlendirilmiş ve yüzeylerin ortalaması alınarak o dişe ait mikrosızıntı değeri hesaplanmıştır. Dentin adeziv tipi, yapıştırma simanı ve restorasyon kenarlarının mine veya denlinde sonlanması mikrosızmtıyı belirgin olarak etkilemiştir. Üreticilerin tavsiye ettikleri dentin adezivleriyle ve kompozit rezin simanlarla yapıştırılan inleylcrde hem mine ve hem de dentinde düşük sızıntı gözlenmiştir. Ayrıca üreticinin önerdiği siman ve adezivlere benzer sonuçlar veren siman-adeziv kombinasyonları tespit edilmiştir. Variolink II ve Rely X yapıştırma sunanları, marjinal sonlarıma bölgesi mineyle sınırlı olduğunda bütün bağlayıcı sistemlerle iyi sonuçlar vermiştir. Minede en düşük sızıntıyı Rely X yapıştırma simanı kendi bağlayıcı ajanı olan Single Bond ile kullanıldığında elde edilmiştir. Dentinde en düşük sızıntıyı Variolink II kompozit rezin siman ile Admira Bond birlikte kullanıldığında elde edilmiştir. Adeziv diş hekimliğindeki gelişmelere rağmen kompozit rezin siman/bağlayıcı ajan kombinasyonlarının hiç biri mikrosızmtıyı tam olarak önlemede yetersiz kalmışlar. Ancak mineyle sınırlı kavitelerde başarılı sonuçlar alınmakla beraber hiçbir yapıştırma simanı/adezİv sistem kombinasyonu dent indeki mikrosızıntıyı tam olarak önleyememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Microlenkage of TPS Empress Ceraınic Iıılays Lırted with Different Composite Resin Luting Cements and Adhcsive Systems The aiın of this sludy is to evaluate the microleakage of TPS Empress ceraraîc inlays luted witb two dual-cured composite resin ccnıenls (RelyX ARC, Variolink U,) and öne chemica!- cured composite resin çemeni (Panavia 21) in combination with diffcrenl denlin bonding/ adhesivc syslems (Single Bond, Excite DSC, Ed Primer, Admîra Bond ). Standardized 120 CSass II MOD cavîtîes were prepared in ımrestored sound Iraman mandibular third molars with öne proximal box limited with enamel (I mm above the cemento-enamel junction) and the other extending l mm below the ceınento-enamel junclion and randomly assigned to Ihree groups of 40 each to be luted with onc of the ıhree composite resin cements, Each of the resin cements were ascd in combinatîoıı with four denlin adhesives and IPS Empress ceramic inlays were inserted with different cement/adhesive combinations. After 1000 thermocycling at 5- 55°C water batlı with a dweil time of 30 seç. and nıechanical loading in the eenlral fossa in axial directîon with a force of 50 N for 100.000 times at I Hz frequency with a steel sphere antagonist iti liquid medium, the restored teeth were kept in % 0,5 basic filerisin solution lor 24 hours. The teeth were sectîoned 3 times thus 2 slices with an evaiuation surface of four were obtained. The exıcnd of dye penetration aiong the eaviîy walls in dentin and enaınel were mcasured with digital image analysis in um under x40 magnification and % dye penetration was caiculated in reiation to the whoie cavity iength, Results shoıved (hat resin çemeni, dentin adhesive type and whether the restoration margin is limited wilh enamel ör cement/dentin affeeted microleakage. Although lower microleakage values were obtained by ıısing the manufacturer's recommended adhesive/composite luling çemeni, sirnilar microleakage results were obtained by using different adhesive system/composite luling çemeni combinations. Significant differences in microleakage values were specific to the proprietary brand of the bondîng agent. Variolink II and Rely X composite cements gave sııecessfull resuîts with ali dentin adhesives in enamel limiied proximal box, The lowest microleakage value was obtained with Rely X/Single Bond in enamel. Wilh denlin limited proxîmal boxes, Rely X and Variolink II gave similar results with Single Bond and Exeite DSC elentin adhesives. Variolink B/Admira Bond gave the lowest microleakage vaiue in dentin. Despite recent advances in adhesive dentistry, none of the resin çemeni/ dentin adhesîve combination was able to prevent microleakage but marginal quality of tooth eolored restoralions in large Class II cavities achicves saiisfactory results in enamel limited margins, but mieroleakage to denîin is stili challenging,