Marketlerde satılan piliç parça etlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığı
Occurrence of thermophilic Campylobacter spp. on chicken parts at market level
- Tez No: 163926
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Termofilik Campylobacter türleri, piliç eti, Thermophilic Campylobacter spp, chicken meat
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
59 ÖZET Marketlerde Satılan Piliç Parça Etlerinde Termofilik Campylobacter Türlerinin Varlığı Bu çalışmada, mayıs-ağustos 2004 tarihleri arasında Ankara'nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan 44 göğüs, 43 kanat ve 40 but örneğinden oluşan toplam 127 piliç parça eti gereç olarak kullanılmıştır. Örneklerde termofilik Campylobacter' lerin izolasyon ve identifıkasyonunda ISO (ISO, 10272) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında incelenen, toplam 127 piliç parça eti örneklerinin 106'smm (% 83.4) termofilik Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saplanmıştır. Termofilik Campylobacter türleri 43 piliç göğüs eti örneğinin 40'ında (% 93.0), 44 piliç kanat eti örneğinin 36'sında (% 81.8), 40 but eti örneğinin 30'ununda (% 75.0) izole edilmiştir. C. jejuni ise tüm örneklerin % 74.8'inde saptanmıştır. Bu çalışmada, 364 termofilik Campylobacter izolatı elde edilmiş olup, izolatlarm % 70.1 'i Campylobacter jejuni, % 21. Fi Campylobacter coli ve % 8,6'sı Campylobacter lari olarak identifıye edilmiştir. Bu çalışma kapsamında incelenen piliç parça etlerinin büyük bölümünün termofilik Campylobacter'teûe kontamine olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Campylobacter' lerden kaynaklanabilecek gıda infeksiyonlarının minimize edilmesi ve halk sağlığının korunması bakımından, piliç kesimhanelerinde HACCP sisteminin uygulanmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY Occurrence of Thermophilic Campylobacter spp. on Chicken Parts at Market Level This study was undertaken to determine the occurrence of thermophilic Campylobacter spp. in retail chicken meat. For this purpose totally 127 chicken meat samples including 44 breast, 43 wing and 40 leg samples were obtained from different retail markets in Ankara during the period between May 2004 to August in 2004. ISO (ISO, 10272) method was used for the isolation identification of thermophilic Campylobacter spp. It was determined that 106 samples (83.4 %) of a total 127 chicken meat parts contaminated with thermophilic Campylobacter şpp. It was found that, 40 (93.0 %) of 44 breast samples, 36 (81.8 %) of 43 wing samples and 30 (75.0 %) of 40 leg samples samples were positive for thermophilic Campylobacter spp. C. jejuni was found from 74.8 % of all samples. In this study, it was obtained 364 thermophilic Campylobacter isolate and identified as C. jejuni at 70. 1 %, C coli at 21. 1 % and C. lari at 8.6 %. As conclusion, it was determined that the high part of chicken meat as investigated in this study were contaminated with thermophilic Campylobacter spp. Thus, it was thought that applied HACCP system in chicken slaughterhouses was important with regard to public health minimized food infections caused to Campylobacter spp.