Arteria cerebri anterior'un distal bölümünün anatomisi
The anatomy of distal part of the anterior cerabra lartery
- Tez No: 163927
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM TEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: A. cerebri anterior distal bölümü, a. callosomarginalis, a. pericallosalis, vasküler anatomi, beyin, kadavra. 37, Distal anterior cerebral artery, callosomarginal artery, pericallosal artery, vascular anatomy, brain, cadaver 38
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET ARTERIA CEREBRI ANTERIOR'UN DISTAL BÖLÜMÜNÜN ANATOMİSİ A.cerebri anterior'un distal kısmının dallanma yapısı günümüzde halen üzerinde tartışmaların olduğu bir konudur. Biz bu çalışmada bu dallanma yapısını ayrıntıları ile açığa koymaya çalıştık. Bu çalışma için rutin otopsilerden elde edilen 50 taze insan beyni (100) hemisfer kullanılmıştır. Beyin damarları latex ile doldurulduktan sonra formaldehit ile tespit edilmiştir. Tüm disseksiyonlar mikroskop altında yapılmıştır. İnceleme sırasında a.cerebri anteriorun distal kısmının dallarının çıkış yerlerindeki çapları, çıkış açılan, beyinde beslediği alanlar ve varyasyonları incelenmiştir. A.cerebri anterior'un distal kısmı beyinin iç yüzeyini ve dış yüzeyin 1/3 medialis'ini besler. Arterlein ana gövdeden çıkış yerleri ve açıları a.cerebri anterior'un dallanma yapısı üzerinde etkilidir. Bu dallanma yapısı içerisinde önemli varyasyonlar saptanmıştır. Ayrıca üzerinde tartışmalar olan a. callosomarginalis'in terminolojisi ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılmıştır. A.cerebri anterior'un distal kısmının anatomisi az veya çok her hemisferde birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ANATOMY OF DISTAL PART OF THE ANTERIOR CERABRAL ARTERY The vascularisation pattern of the distal anterior cerebral anatomy is still a debatable subject. The study aims to provide detailed information about the distal anterior cerebral arteries. Fifty adult human brains ( 1 00 hemispheres) were obtained in routine autopsies. Cerebral arteries were separately cannulated and injected with latex. Then, the brains were fixed in formaldehyde. The dissections were carried out using a surgical microscope. The diameter of the branches of the distal anterior cerebral artery at their origin, the exit angles, vascularisation areas of the cortical branches and the variation of the arteries were investigated. Distal anterior cerebral arteries supplied all medial surface and medial one third of the lateral surface. The origin of the arteries from main trunk and the exit angles affected the vascularisation pattern. Important variations were found. Controversial terminology of callosomarginal artery has also been redefined. In each hemisphere, more or less, the vascularisation pattern of the distal anterior cerebral artery is different.