Hindi kıymalarında Clostridium perfringens' in varlığı ve izolatların cpe geni yönünden PCR ile incelenmesi
Occurence of Clostridium perfringens in ground Turkey and investigation of the isolates for the presence of cpe by PCR
- Tez No: 163929
- Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Hindi kıyma, Clostridium perfringens, epe, PCR
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hindi Kıymalarında Clostridium per/ringem' in Varlığı ve İzolatların epe Geni Yönünden PCR İle İncelenmesi Bu çalışmada, Ankara'da tüketime sunulan hindi kıymalarında Clostridium perfringens'm. varlığı ve elde edilen izolatlarda epe geninin saptanması amaçlanmıştır. Bu çerçevede Aralık 2003-Ağustos 2004 ayları arasında Ankara'da mevcut değişik marketlerde tüketime sunulan toplam 100 hindi kıyması örneği materyal olarak kullanılmıştır. Örneklerden 60 'ı Mayıs- Ağustos, 40 'ı Aralık-Mart aylan arasında alınmıştır. Aseptik koşullarda alman örnekler soğuk zincir altında laboratuara getirilmiştir. Clostridium perfringens''in izolasyon ve identifikasyonu asit fosfataz ve reverse-CAMP testlerini de içeren kültür tekniğiyle, elde edilen Clostridium perfringens izolatlarında epe geninin tespiti ise PCR tekniğiyle yapılmıştır. Analiz bulguları sonucunda toplam 100 hindi kıyması örneğinin 58'inden (%58.0) Clostridium perfringens' m izole ve identifiye edilmiştir. Mayıs- Ağustos dönemini kapsayan sıcak aylarda alman toplam 60 hindi kıyma örneğinin 47' sinde (%78.3), Aralık-Mart dönemini kapsayan soğuk aylarda alman toplam 40 hindi kıyma örneğinin 11 'inde (% 27.5) Clostridium perfringens tespit edilmiştir. Elde edilen izolatların MçbMsinin epe geni taşımadığı yapılan PCR analizi sonucu saptanmıştır. Sonuç olarak, özellikle sıcak aylarda hindi kıymalarının Clostridium perfringens yönünden önemli bir kaynak oluşturabileceği tespit edilmiş olup halk sağlığının korunması için hindi kıymaları uygun hijyenik ve teknolojik koşullar altında üretilmelidir.
Özet (Çeviri)
Occurrence of Clostridium perfringens in Ground Turkey and Investigation of the Isolates for the Presence of cpe by PCR The objective of this study was to determine the occurrence of Clostridium perfringens and the presence of cpe gene of the isolates in ground turkey samples marketed in Ankara. A total of 100 ground turkey samples were obtained from different markets between December 2003 to August 2004. Sixty of the samples were taken in May to August and 40 of the samples in December to March. The samples were taken aseptically and transported to the laboratory in refrigerated containers and started to test the same day. The isolation and identification of Clostridium perfringens from samples was made using cultural technique and selected biochemical tests, including acid phosphatase and reverse CAMP test. PCR was used for the presence of cpe gene in Clostridium perfringens isolates. Clostridium perfringens was isolated in 58 (58.0 %) of 100 ground turkey samples tested. Clostridium perfringens was detected in 47 of 60 samples (78.3 %) taken in warm months of May to August only in 1 1 of the 40 samples (27.5 %) taken in cold months of December to March. None of the isolates were identified as carrying the cpe gene by PCR. In conclusion, ground turkey may be considered a significant source of Clostridium perfringens primarily in warm months. Therefore, ground turkey should be produced under suitable hygienic and technological conditions for the prevention of public health Key Words : Ground turkey, Clostridium perfringens, cpe, PCR.