Türkiye'de yetişen Erica türleri üzerinde farmasötik botanik yönünden araştırmalar
Studies of Erica species (ericaceae) native to Turkey from the view of pharmaceutical botany
- Tez No: 163932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Antimikrobiyal, Erica, Ericaceae, Morfoloji
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'de Yetişen Erica Türleri Üzerinde Farmasötik Botanik Yönünden Araştırmalar Bu çalışmada Türkiye'de doğal olarak yetişen Erica türleri (E. arborea L, E. manipuliflora Salisb., E. sicula Guss. subsp. libanotica (C. & W. Barbey) P.F. Stevens, E. bocquetii (Peşmen) P. F. Stevens) morfolojik, anatomik, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler açısından incelenmiştir. Morfolojik özelliklerinin tespiti için, her tür tanımlanmış ve taksonomik karakterleri çizim ve fotoğraflarla ortaya konmuştur. Her türün Flora of Turkey' deki lokaliteleri ile herbaryum kayıtlarından alman lokaliteleri karşılaştırılarak Türkiye'deki dağılımları gösterilmiştir. Anatomik özellikler, yaprak ve genç dallarından alınan enine kesitlerin çizimleri ve fotoğrafları yardımıyla belirlenmiştir. Kimyasal çalışmalar organik ve inorganik bileşikler üzerinde yapılmıştır. Her türün toprak üstü kısmının toz drog örneği ile birlikte bunların sulu eksilerinin inorganik madde (Zn, Cu, Fe, Ca, Mg, Pb, Cd, Mo, Mn, As) içerikleri analiz edilmiştir. E. arborea, E. manipuliflora, E. sicula subsp. libanotica, E. bocquetii türlerinin toprak üstü kısımlarında bulunan alkaloit, tanen, flavonoit, siyanogenetik heterozit, kumarin, kardiyoaktif heterozit, antrasen, antosiyanin, saponozit, musilaj, uçucu yağ varlığı araştırılmıştır. Bütün türlerde tanen ve flavonoit varlığı görülmüştür. Erica türlerinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan liyofüize, metanol, kloroform, etil asetat ve butanol elcstrelerinin disk difüzyon metodu ile özellikle idrar yollan enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalara karşı etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies on Erica Species (Ericaceae) Native to Turkey From the View of Pharmaceutical Botany This study was conducted on the species of Erica (E. arborea L., E. manipuliflora Salisb., E. sicula Guss. subsp. libanotica (C. & W. Barbey) P.F. Stevens and E. bocquetii (Peşmen) P. F. Stevens). Morphological, anatomical, chemical and microbiological features of these four species were studied. In the morphological studies; each species was described and the taxonomic characters of the species were explained by original photographs and drawings. In addition; the maps showing the distribution of each species in Turkey were prepared by using the records in the herbarium and the localities stated in Flora of Turkey. Anatomicals features of leaves and young branches were studied from cross sections by the help of these drawings and photographs. The chemical works were realised under the two main titles; inorganic studies (elements) and organic studies (main active compounds). Zn, Cu, Fe, Ca, As, Mg, Pb, Cd, Mo, Mn contents of aerial parts of these four species have been determinated. Aerial parts of Erica species were screened for anthroquinones, tannins, coumarins, alkaloids, flavonoids, anthocyanins, saponins, cyanogenetic glycosides, cardioactive glycosides, volatile oils and musilage. All species gave positive results for flavonoids and tannins. In vitro antimicrobial activity of water, methanol, chloroform, ethyl acetate and buthanol extracts, prepared from dried and powdered aerial parts of the four Erica species were investigated by Disc Diffusion Method against microorganisms which cause urinary system infections especially. Key Words ı Anatomy, Antimicrobial, Erica, Ericaceae, Morphology