Bazı alfa-1 adrenerjik antagonistlerin rat sidik kesesi trigon düz kası üzerine etkileri
The effects of some alpha-1 adrenerjic antagonists on trigone smooth muscle of rat bladder
- Tez No: 163931
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKSİN PİŞKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: alpha adrenergic antagonist, rat, trigone, in vitro
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
47 ÖZET Bazı Alfa-1 Adrenerjik Antagonistlerin Rat Sidik Kesesi Trigon Düz Kası Üzerine Etkileri Bu araştırma, tamsulosin hidroklorür ve doksazosin mesilatın rat sidik kesesi trigon düz kası üzerine etkilerinin in vitro ortamda incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 250-300 gram ağırlığında 50 rat kullanıldı. İzole edilen her bir sidik kesesinden bir adet şerit şeklinde trigon preparatlar hazırlandı. Bu preparatlar 'Tyrode“ çözeltisi içerisinde olacak şekilde izole organ banyosuna yerleştirildi ve izometrik düz kas hareketleri ”force transducer“ ve ”acquisition system“ yardımı ile bilgisayara kaydedildi. Başlangıçta dokulara 1 gram gerim uygulandı ve ortama alışmaları için bir saat bekletildikten sonra, her iki doku için ayrı ayrı olacak şekilde bulundukları çözelti içerisine ACh'nin (10-6 M, 10-5M, 3xl0-5M, 10-3M, 3x10-4M, 10-3M, 3x10-3M) çeşitli konsantrasyonları sırasıyla verilerek trigon için etkili asetilkolin konsantrasyonu (10-3M) tespit edildi. Daha sonra norepmefrinin (3x10-6M, 10-5M, 3x10-5M ve 10-4M) ve fenilefrinin (10-8 M, 10-7 M, 10-6 M, 10-5 M) sırasıyla çeşitli konsantrasyonları varlığında etkili asetilkolin dozu ortama verildi. Bu uygulamalar sonunda norepmefrinin ve fenilefrinin trigon düz kasında asetilkolinin oluşturduğu kasılımları düşürdüğü görüldüğünden denemelere elektriksel alan stimulasyonu ile devam edildi. Bunun için uyum süresini takiben dokulara ait maksimal kasılım yaratan elektriksel uyan düzeyi (20 V, 1 msn, 32 Hz) tespit edildikten sonra fenilefrinin çeşitli konsantrasyonları (10-9M, 10-8M, 10-7M, 10 -6M, 10-5M, 10-4M) ortama katılarak uyan verildi ve bu işlemin sonucunda fenilefrine ait etkili doz (10-5M) tespit edildi. Adrenerjik reseptör antagonistleri olarak, tamsulosin (10-8M, 10-7M, 10-6M, 10-5M) ve doksazosinden (10-9M, 10-8M, 10-7M, 10-6M) ilk önce doksazosinin 10-9 M dozu ilave edilerek 20 dk beklendi, bu süreyi takiben fenilefrinin etkili dozu (10-5M) ortama katılarak 7 dk daha beklendi. Bu sürenin sonunda elektrik uyarımı verilerek dokunun kasılımı sağlandı. Uyan sonrası doku iki dakikada bir iki kez yıkanarak ve dinlendirilerek başlangıç tonusuna ulaşması sağlandı. Daha sonra aynı işlemler doksazosinin diğer dozlarında ve tamsulosinin bildirilen dozları için tekrarlandı. Bulgu olarak, trigon düz kası üzerinde doksazosinin bütün konsantrasyonlarına alınan cevapların amplitütleri ile fenilefrinin etkili derişiminin tek basma verdiği amplitüt cevap karşılaştırıldığında konsantrasyon artışına bağlı olarak sırasıyla % 10 (10-9M), % 14 (10-8M) % 21 (10-7M), % 28 (10-6M) oranında amplitütlerde bir azalmanın olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde tamsulosinin bütün konsantrasyonlarına alman cevapların amplitütleri ile fenilefrinin etkili derişirninin tek basma verdiği amplitüt cevaplar karşılaştırıldığında konsantrasyon artışına bağlı olarak sırasıyla % 32 (10-8M ), % 37 (10-7M) % 41 (10-6M), % 46 (10”5M) oranında amplitütlerde bir azalmanın olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY The Effects of Some Alpha-1 Adrenergic Antagonists on Trigone Smooth Muscle of Rat Bladder This study was performed for investigating of the effects of tamsulosine and doxazosines in vitro on trigone smooth muscle of rat bladder. Fifty rats which were 250-300 gr were used for this study. One strip shape trigone preparat was prepared for each of the isolated bladder. These preparats were put into isolated organ bath like in a“tyrode”solution and isometric smooth muscle movements were saved into computer with force“transducer”and“acquisition system”. At first, 1 gram of strecth was applied to tissues and after waiting for training to media, concentration of effective acethylcholine for trigone was determined by applying different concentrations of acethylcoline respectively (10-6 M, 10-5M, 3xl0-5M, 10-4M, 3x10-5M, 10-3M, 3xl0-3M) into the solution which were repeated for both tissues. Then, effective acethylcholine dosage was added to solution in the presence of different concentrations of norepinephrine (3x10-6M, 10-5M, 3x10-5M ve 10-3M) and phenylephrine (10-8 M, 10-7 M, 10-6 M, 10-5 M) respectively. At the end of this applicaitions, because of observing that norepinephrine and phenylephrine decreased the contraction which is caused by acethylcholine at the trigone smooth muscle, trials were continued with electric field stimulation. Next to determination of the level of electrical stimulation which created maximum contraction after training time, stimulation was performed with adding different concentrations of phenylephrine. At the end of this process, effective dosage was found. Firstly 10-9 M dosage of doxazosine was added as a adrenergic receptor antagonists which tamsulosine (10-8M, 10-7M, 10-6M, 10-5M) and doxazosine (10-9M, 10-8M, 10-7M, 10-6M) and waited for 20 minute. Then, effective dosage of phenylephrine (10-5 M) was added to the solution and waited for 7 minute, again. After this process, electrical stimulation was applied for contraction of the tissue. After stimulation, tissue was washing once for every two minute twice and by resting, tissue was waited until it got its starting strecting value. Same processes were performed for tamsulosine and doxazosine dosages. As a result, when we compared the amplitutes of the responses of all concentrations of doxazosine at trigone smooth muscle with amplitute of a response of effective concentration of phenylephrine. Alone, a decrease in the amplitites were found in the ration of % 10 (10-9M), % 14 (10-8M) % 21 (10-7M), % 28 (10-6M) respectively related to increase of concentration. Similarly, when we compared the amplitutes of the responses of all concentrations of tamsulosine with amplitute of a response of effective concentration of phenylephrine. Alone, a decrease in amplititues were found in the ration of % 32 (10-8M ), % 37 (10-7M) % 41 (10-6M), % 46 (10-5M) respectively related to increase of concentration. Prevention of contractions which was done with tamsulosine hydrochloride more effectively than doxazosine mesilate was determined. With these results, we showed that doxazosine and tamsulosine inhibited noradrenaline based contractions at the rat trigone smooth muscle and this results can be used both for in vitro and in vivo for future studies.