Ferula halaphila peşmen türü üzerinde farmasötik botanik yönünde araştırmalar
Pharmaceutic botanical investigations on Ferula holophila peşmen (Umbelliferae)
  1. Tez No: 163934
  2. Yazar: AYŞE BALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ferula halophila, ITK, kumarin, Umbelliferae, YBSK, Ferula halophila, coumarin, HPLC, TLC, Umbelliferae
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
107 ÖZET Ferula htdopkila Peşinen (Umbelliferae) Türü Üzerinde Farmasötik Botanik Yönünde Araştırmalar Çalışmamızın amacı Türkiye bitkileri Kırmızı Kitabına göre, doğada orta vadede tehdit altında olabileceği düşünülen, şimdilik durumlarında tehlike olmayan türlerin bulunduğu Endemik ve Zarar Görebilir (VU) kategorisinde yer alan Ferula halophila türünün Farmasötik Botanik ve fitokimyasal açıdan incelenmesidir. Bu amaçla türün morfolojik ve anatomik özellikleri incelenmiş, fotoğraf ve çizimlerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Türün toprak üstü ve toprak altı kısımları ana etken madde grupları açısından incelenmiştir. Türün toprak üstü ve toprak altı kısımlarından metanol ile hazırlanan ekstrenin kloroform ve etilasetat fraksiyonları kumarin içerikleri İTK ve YBSK yöntemleri ile incelenmiştir. Kloroform fraksiyonunda majör bileşikler Kolumbianetin, Ostol, İsoimperatorin ile bir minör bileşik olan Edultin; etilasetat fraksiyonunda ise majör bileşikler Kolumbianetin, Ostol, İsopimpinellin ve İsoimperatorin olarak tespit edilmiştir. Toprak üstü ve toprak altı kısımlarından farklı solvanlarla hazırlanan ekstreler antibakteriyel ve antifungal aktiviteleri açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
108 SUMMARY Pharmaceutic Botanical Investigations on Ferula halophila Peşmen (Umbelliferae) We aimed to conduct pytochemical and pharmaceutic botanical investigations on Ferula halophila, a species found in the endemic and vulnerable category; a category in which plants having a potential of extinction according to Red Data Book of Turkish plants. The morphological and anatomical characteristics of this species were studied and demonstrated by photographs and drawings. Aerial and underground parts were investigated for their main active compounds. Aerial and underground parts were extracted with methanol and then chloroform and ethyl acetate fractions were prepared. From the chloroform fraction, Columbianetin, Osthol, Isoimperatorin were determined as major compounds and edultin as a minor compounds; and from the ethyl acetate fraction Columbianetin, Osthol, İsopimpinellin, isoimperatorin were determined as majör compounds by means of TLC and HPLC. In addition, extracts of the aerial and underground parts, prepared with different solvents were investigated for their antibacterial and antifungal activities.