Sıçanlarda enteral glutamin uygulamasının intestinal iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine etkileri
Effects of enteral glutamine on intestinal ischemia-reperfusion injury in rats
- Tez No: 163941
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Intestinal iskemi-reperfüzyon, glutamin, intestinal permeabilite, endotoksin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Sıçanlarda Enteral Glutamin Uygulamasının intestinal İskemi- Reperfüzyon Hasan Üzerine Etkileri intestinal iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarı, multisistem organ yetmezliklerinin de önemli nedenlerinden olan bakteriyel translokasyon ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada intestinal l/R hasarında enteral glutamin (Gln) uygulamasının koruyucu etkinliği araştırılmak istenmiştir. Deneyde dişi Wistar sıçanlar kullanıldı. Çalışmalar her biri 40 hayvan içeren iki seri halinde gerçekleştirildi. Her iki seride de I. grup (n=10)“kontrol”grubunu oluştururken, II.“Gln”grubunda (n=10) sıçanlar deney öncesinde 4 gün boyunca orogastrik lavaj ile bölünmüş iki doz halinde enteral glutamin ile (1g/kg/gün) beslendiler. III.“İ/R”grubunda hayvanların (n=10) superior mezenterik arter ve dalları 60 dakikalık süre ile klemplenerek intestinal iskemi ve ardından yine 60 dakikalık süre ile reperfüzyon oluşturuldu. IV.“Gln + l/R”grubunda ise (n=10) III. gruptaki biçimde İ/R oluşturuldu ve deney öncesinde II. gruptaki île aynı süre ve dozda enteral glutamin uygulaması yapıldı, ilk seride Intestinal mukozal permeabilitenin değerlendirilmesi için sıçanlara enteral yolla verilen 51Cr EDTA nın 6 saat süresince üriner atılımı ölçüldü. İkinci seride ise deney protokolü aynı şekilde gerçekleştirildikten sonra plazma endotoksin düzeyleri ve histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. Kontrol grubu ve intestinal l/R oluşturulan III. grup ile arasında intestinal permeabilite (% 2.4 ± 0.36 - % 8.6 ± 0.61, p< 0.001), plazma endotoksin düzeyleri (0.76 ± 0.04 EU/ml - 1.61 ± 0.19 EU/ml, p< 0.001) ve histopatolojik değişiklikler (0 - 3, p< 0,001) açısından anlamlı fark olduğu görüldü. Enteral glutamin uygulamasının ise İ/R nedeni ile artmış olan intestinal permeabiliteyi anlamlı şekilde azalttığı (% 8.6 ± 0.61 - % 5.3 ± 0.45, p< 0.001), ancak aynı olumlu etkinin plazma endotoksin düzeylerine (1.61 + 0.19 EU/ml - 1.45 + 0.13 EU/ml, p= 0.48) ve histopatolojik değişikliklere (3 - 2, p= 0,389) ve yansımadığı görüldü. Kontrol grubu ve enteral glutamin uygulaması yapılan II. grup arasında intestinal permeabilite (% 2.4 ± 0.36 - % 1.6 ± 2.8, p=n.s.), plazma endotoksin düzeyleri ( 0.76 ± 0.04 EU/ml - 0.80 ± 0.05 EU/ml, p= 0.59) ve histopatolojik değişiklikler (0 - 0, p= 0,682) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. İ/R öncesi enteral glutamin uygulamasının intestinal l/R hasarına karşı intestinal permeabilite üzerinde koruyucu etkileri olduğu görülmüştür. Ancak bu olumlu etki plazma endotoksin düzeylerine ve histopatolojik değişikliklere yansımamıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of Enteral Glutamine on Intestinal Ischemia-Reporfusion Injury in Rats Intestinal ischemia-reperfusion (l/R) injury may result in bacterial translocation in a variety of clinical conditions in surgery. This study was undertaken to assess whether oral glutamine (Gin) administration before the intestinal l/R prevents intestinal permeability in rats. The study was performed as two series having 40 female Wistar rats (200-300g) in each. Each series of animals divided into 4 groups. 1st group was untreated (received normal diet). Animals in the 2 group were only pretreated with oral glutamine (1g/kg/d for 4 days). 3rd group of rats received normal diet and underwent intestinal l/R, while the 4th group of rats was pretreated with oral glutamine in the same way and underwent intestinal l/R. An intestinal l/R model was studied by 60 minutes of superior mesenteric arterial occlusion followed by 60 minutes of reperfusion. Intestinal mucosal permeability to 51Cr EDTA was measured by collecting urine samples for a six hours period in the first series of animals. In the second series histopathological changes and plasma endotoxin levels were evaluated. Ischemia and reperfusion produced significant increases in intestinal permeability (% 2.4 ± 0.36 vs % 8.6 ± 0.61, p< 0.001), plazma endotoxin levels (0.76 ± 0.04 EU/ml vs 1.61 ± 0.19 EU/ml, p< 0.001) and worsened histopathological changes (0 vs. 3, p< 0,001) over baseline values in the untreated rats.