Liner olarak kullanılan akışkan kompozit rezinlerin mikrosızıntıya etkisi ve kavite duvarına adaptasyonu
The effect of flowable resin composites used as liner on microleakage and cavity wall adaptation
- Tez No: 163961
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PERİHAN ÖZYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akışkan Kompozit rezin, Ormocer, Kavite Duvarına Adaptasyon, Mikrosızıntı, Flowable resin composite, Ormocer, Cavity Wall Adaptation, Microleakage
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
110 ÖZET Liner olarak kullanılan akışkan kompozit rezinlerin mikrosızıntıya etkisi ve kavite duvarına adaptasyonu Bu in-vitro çalışmanın amacı liner olarak kullanılan akışkan kompozit rezinlerin mikrosızıntıya etkisi ve kavite duvarına adaptasyonunun incelenmesidir. Bu çalışmada, yeni çekilmiş altmış adet çürüksüz insan molar dişi kullanıldı. Dişler üzerine standart Sınıf I kaviteler açıldı. Dişler, her grupta 10 diş olacak şekilde rastgele altı gruba ayrıldı. Mine (30 sn) ve dentinin (15 sn) % 34.5 fosforik asitle asitlenmesinden sonra tek şişe adeziv sistemler (Single Bond ve Admira Bond) kullanıldı. Hazırlanan kaviteler üretici firmaların talimatları doğrultusunda restore edildi: Grup 1 : Hibrit kompozit rezin (Filtek Z-250) Grup 2: Hibrit kompozit rezin + Akışkan kompozit rezin (Filtek Flow); ayrı ayrı polimerizasyon Grup 3: Hibrit kompozit rezin + Akışkan kompozit rezin; birlikte polimerizasyon Grup 4: Ormocer esaslı kompozit rezin (Admira) Grup 5: Ormocer esaslı kompozit rezin + Akışkan kompozit rezin (Admira Flow); ayrı ayrı polimerizasyon Grup 6: Ormocer esaslı kompozit rezin + Akışkan kompozit rezin; birlikte polimerizasyon Örnekler 7 gün 37 °C distile su içinde bekletildi. Daha sonra örneklere 5±2 °C ve 55±2 °C'de 30 sn olmak üzere 1000 kez termal siklus uygulandı. Bu işlemden sonra dişlerin kök uçları kompozit rezinle kapatılıp restorasyon sınırlarının 2 mm dışında kalan tüm kısımlar iki kat tırnak cilası ile kaplandı. Ardından örnekler % 0.5'lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletildi, mesio-distal yönde ikiye ayrıldı ve stereomikroskop altında incelendi. Boya penetrasyon skorları kaydedildi ve Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bu çalışmanın sonuçlarında; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü. En çok sızıntı, hibrit kompozit rezinle restore edilen grupta görüldü. Bu çalışmada en iyi sonuç, akışkan kompozit rezin ve Ormocer esaslı kompozit rezinin birlikte polimerize edilerek kullanıldığı grupta görüldü.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY The effect of flowable resin composites used as liner on microleakage and cavity wall adaptation The aim of this in-vitro study was to evaluate the effect of flowable resin composites used as liner on microleakage and cavity wall adaptation. Sixty freshly extracted permanent human molar teeth without caries were used in this study. Standardized Class I cavities were prepared of each teeth. The cavities were randomly divided into six groups of ten each. One bottle adhesive systems (Single Bond and Admira Bond) were used after etching enamel (30 seconds) and dentin (15 seconds) with 34.5 % phosphoric acid. The cavities were restored as follows according to the manufacturer's instructions: Group 1 : Hybrid resin composite (Filtek Z-250) Group 2: Hybrid resin composite + Flowable resin composite (Filtek Flow); precured Group 3: Hybrid resin composite + Flowable resin composite; co-cured Group 4: Ormocer bases resin composite (Admira) Group 5: Ormocer bases resin composite + Flowable resin composite (Admira Flow); precured Group 6: Ormocer bases resin composite + Flowable resin composite; co-cured The specimens were stored in the distilled water at 37 °C for 7 days. 1000 x thermocycling was applied between 5±2 °C and 55±2 °C for 30 second dwell time. After this procedure the apices of the teeth were covered with resin composite and each of the specimens were sealed with two layers of nail varnish leaving 2 mm of space around the restorations. Then they were immersed in a 0.5 % basic fuchtion solution for 24 hours, sectioned in the mesio-distal direction and analyzed by stereomicroscope. The degree of dye penetration was recorded and analyzed with the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. The results of this study indicated that statistically significant differences were found among the groups. The most leakage was observed when hybrid resin composite was used. The combination of co-cured flowable resin composite and Ormocer based resin composite yielded the best result in this study.