Kompozit rezinlerin mine ve dentine makaslama dayanımları üzerine air-abrazyonun etkisi
The effect of air-abrasion on the shear bond strength of composite resins on enamel and dentin
- Tez No: 163960
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÖKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Air-abraziv, asit ile pürüzlendirme, kompozit rezinler, makaslama dayanımı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
89 ÖZET Kompozit Rezinlerin Mine ve Dentine Makaslama Dayanımları Üzerine Air-Abrazyonun Etkisi Bu çalışmanın amacı; bir akıcı (Tetric-FIow), bir kondanse edilebilir (Surefil), bir hibrit (Charisma) ve bir organik modifiye seramik esaslı(Admira) kompozit rezinin mine ve dentine makaslama bağlanma dayanımları üzerine air-abrazyonun etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda 160 adet çekilmiş maksiller anterior insan dişi kullanılmıştır. Dişlerin üzerindeki debrisler temizlendikten sonra dişler test süresine kadar %0,2 sodyum azid solüsyonunda bekletilmiştir.Daha sonra dişler her biri 40'ar dişten oluşan dört gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki 40 dişin bukkal yüzeyleri 600 grit silikon karbit diskler ile aşındırılarak, ikinci gruptaki 40 dişin bukkal yüzeyine 27um AIO partiküllerine sahip air-abraziv cihaz yardımıyla 120 psi hava basıncı altında 6 s süre ile air-abrazyon işlemi uygulanarak mine yüzeyleri elde edilmiştir. Daha sonra, bir elmas frez ile mine dokusu kaldırıldıktan sonra üçüncü gaıptaki 40 dişin bukkal yüzeyleri 600 grit silikon karbit diskler ile aşındırılarak, dördüncü gruptaki 40 dişin bukkal yüzeyine 27um AIO partiküllerine sahip air- abraziv cihaz yardımıyla 120 psi hava basıncı altında 6 s süre ile air-abrazyon işlemi uygulanarak düz dentin yüzeyleri elde edilmiştir. Daha sonra her bir gruptaki dişler tekrar 4 farklı kompozit rezini içerecek şekilde 10'ar dişten oluşan 4 gruba ayrılmışlardır. Bir sellüloid silindirik matrix (3 mm çapında 4 mm yüksekliğinde) yardımı ile restoratif materyaller üretici firma tavsiyesine uyularak düz mine ve dentin yüzeylerine uygulanmış, her tabaka 40 s. olacak şekilde polimerize edilmiştir. Restore edilmiş bütün örnekler 24 saat 37 °C'de distile suda bekletildikten sonra 200 kez 5±2 °C ve 55+2 °C termal siklus işlemine maruz bırakılmışlardır. Daha sonra başlık hızı 0,5 mm/dak olan universal test makinesi ile makaslama dayanımları tespit edilmiştir Her test grubunun ortalamaları ve standart sapmaları kaydedilerek sonuçlar istatistiksel olarak iki yönlü Varyans Analizi ve Duncan testi ile değerlendirilmiştir (p=0,05).90 Minede tüm kompozit rezinlerin kontrol grupları air-abrazyon gruplarına oranla istatistiksel olarak önemli olmak üzere daha yüksek makaslama bağlanma dayanımı değerleri göstermiştir (p0,05). Çalışma sonuçlarımız air-abrazyon uygulamasının, restoratif diş hekimliğinde geçerliliğini koruyan geleneksel asit ile pürüzlendirme tekniğinin yerini alamayacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Air-abrasion on the Shear Bond Strength of Composite Resins on Enamel and Dentin The purpose of this study was to evaluate the effect of air-abrasion on the shear bond strengths of a flowabie (Tetric-Fiow), a packable (Surefil), a hybrid and an organic modified ceramic based (Admira)composite resins. In this study, 160 extracted human maxillary anterior teeth were used. After removing the debris, the teeth were stored in 0,2% sodium azide solution until the test period. Then, the teeth were randomly divided into four groups, each containing 40 teeth. The buccal surfaces of 40 teeth in the first group were grounded in enamel using 600 grit silicon carbide abrasive discs and the buccal surfaces of second group including 40 teeth were air-abraded for 6 seconds by means of an air- abrasive unit with 27pm aluminum oxide particles at 120 psi air pressure. After the enamel was removed by using a diamond bur, the buccal surfaces of the third group including 40 teeth were ground flat in dentin using 600 grit silicon carbide abrasive discs and the buccal surfaces of the fourth group of 40 teeth were air-abraded for 6 seconds by means of air-abrasive unit with 27pm aluminum oxide particles at 120 psi air pressure and ground flat dentin was obtained. Then the teeth in each group were also randomly divided into four groups of four different composite resins each containing 10 teeth. Restorative materials were applied on flat enamel and dentin surfaces by a celluloid cylindrical matrix (diameter of 3 mm, height of 4mm) according to the manufacturers1 instructions and polymerized 40 seconds incramentally All of the restored specimens were stored in distilled water for 24 hours at 37°C and then subjected to thermocycling for 200 cycles between 5±2 °C and 55±2 °C. Shear bond strengths were determined using a Universal testing machine at a crosshead speed of 0,5 mm/per minute. Means and standard deviations were determined for each test groups and data were evaluated statistically by using two-way Analysis of Variance and Duncan tests (p=0,05).92 In enamel, control groups of all composite resins showed statistically significant higher shear bond strengths than air-abraded groups (p0,05).