Streptozotosin-diyabetik sıçan izole gastrik fundus preparatında β-adrenerjik reseptör yanıtlarındaki olası değişiklikler
The possible changes on β-adrenergic receptor responses in streptozotocin diabetic rat isolated gastric fundus
- Tez No: 163962
- Danışmanlar: PROF. DR. TANJU ÖZÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: adrenerjik reseptörler, Diyabet, Gastrik fundus, Sıçan, Streptozotosin, adrenergic receptors, Diabetes, Gastric fundus, Rat, Streptozotocin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Streptozotosin-diyabetik Sıçan İzole Gastrik Fundus Preparatında p-adrenerjik Reseptör Yanıtlarındaki Olası Değişiklikler Bu çalışmada, sıçan mide fündusunda P-adrenoseptör aracılı yanıtlara P3 alt tipinin katkısını ve bu gevşemeler üzerine kronik diyabetin etkisi araştırılmıştır. İsoprenalin sıçan mide fündusunda konsantrasyona bağımlı gevşemeler oluşturmuştur. Karbakolle sağlanan ön kasılmalar üzerine isoprenalinin gevşetici etkisi nadolol (P1/P2 antagonist) tarafından zayıf olarak ve kompetatif olmayan bir şekilde antagonize edilmiştir. BRL 37344 (P3 agonist), nadololle (1 uM) antagonize olmayan bifazik gevşemelere neden olmuştur. Nadolol varlığında (1 uM) isoprenalin yanıtları SR 59230A (P3 antagonist; 0,1; 0,3; 1 uM) tarafından pA2 değeri 6,62 ve schild grafiğinin eğimi bire yakın olarak kompetatif bir şekilde antagonize edilmiştir. Aynı şartlar altında, BRL 37344 konsantrasyon-yanıt eğrisinin sadece ilk fazı SR 59230A (1 uM) ile bloke olmuştur. Sıçan mide fundusu, yüksek konsantrasyonda KC1 (80 raM) ile kastırıldığında BRL 37344 yanıtları büyük oranda inhibe olmuştur. Bu bulgu p3-adrenoseptor-aracılı gevşemelerin K+ kanallarının aktivasyonu ile oluştuğunu göstermektedir. Kronik diyabetin sıçan mide fundus fonksiyonları üzerine olan etkisini araştırmak için isoprenalin, BRL 37344 ve karbakolün aracılık ettiği gevşeme ve kasılma yanıtları incelenmiştir.64 Kontrollerle karşılaştırıldığında diyabetik sıçanların mide fündusunda karbakolün maksimum yanıtı ve duyarlılığında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Buna karşın, diyabetiklerde, isoprenalin ve BRL 37344'ün gevşeme yanıtları kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak azalmıştır. Öte yandan isoprenalin ve BRL 37344 konsantrasyon yanıt eğrisinin ikinci fazına ait pD2 değerleri kontrollere göre diyabetik grupta istatistiksel olarak düşük bulunmuştur. Sıçan mide fündusunda ?2 ve ?3-mRNA ekspresyonu saptanmasına karşın Pı-mRNA ait herhangi bir sinyal elde edilememiştir. Fonksiyonel çalışmalardaki bulguları destekler biçimde, kronik diyabet ?3-AR mRNA ekspresyonunda anlamlı bir azalmaya neden olmuştur. Bu sonuçlar sıçan mide fündusunda ?3-adrenoseptörlerin var olduğunu, kronik diyabetin ?3-mRNA ekspresyonunun azalmasının bir sonucu olarak P3- adrenoseptörlerin aracılık ettiği gevşeme yanıtlarını azalmaya neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Possible Changes on p-adrenergic Receptor Responses in Streptozotocin- Diabetic Rat Isolated Gastric Fundus In this study, we investigated the contribution of ?3-subtype on ?-adrenoceptors mediating relaxations in gastric fundus from rats and effects of chronic diabetes on this relaxations. Isoprenalin caused concentration-dependent relaxations in rat gastric fundus. Relaxant responses to isoprenaline on carbachol-induced precontraction were antagonized by nadolol (?1 and ?2 antagonist), but this antagonism was weak and non-competative in nature. BRL37344 (?3 agonist) caused biphasic relaxation which was not antagonized by nadolol (1 uM) Responses to isoprenaline in the presence of nadolol (1 uM) was antagonized in a competitive manner by SR 59230 A (?3 antagonist; 0,1; 0,3; 1 uM), with the slope of a shild plot close to the unity and a pA2 value of 6,63. Under the same conditions, only first component of BRL37344 concentration-response curve was completely antagonized by SR 59230 A (1 uM) When rat gastric fundus were precontracted with high KC1 (80mM), the relaxation to BRL37344 was profoundly diminished. This finding reveals that p3-adrenoceptor- induced relaxations are mediated by activation of K+ channels. To investigate the effects of chronic diabetes on functions of rat gastric fundus, we examined relaxations and contractile response to isoprenalin, BRL37344 and carbachol, respectively.66 Neither maximal contractile response nor sensitivity of fundus to carbacol were not significantly altered in diabetic rats compared with controls. In contrast, relaxation responses to isoprenalin and BRL37344 in fundus isolated from diabetic rats were significantly less than in that from controls. In addition, pD2 values of isoprenalin and BRL37344 for second but not first component of concentration-response curve have been found to be statistically decreased in diabetics as compared with controls. We detected ?2-, ?3-but not ?1-AR mRNA in rat gastric fundus. In agreement with findings of functional study, chronic diabetes significantly caused a decrease in ?3-AR mRNA expression. These results show that ?3-ARs are present in the rat gastric fundus, and chronic diabetes decreases ?3-ARs mediating relaxations as a result of lowering in ?3-AR mRNA expression.