Şüpheli belge incelemelerinde kullanılan spektroskopik yöntemlerin karşılaştırılmalı incelemesi
Comparative investigation of the spectroscopic methods that are used in questioned document examination
- Tez No: 163990
- Danışmanlar: PROF.DR. DURDU MEHMET ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı ötesi görüntü dönüştürme, Hiper spektral görüntüleme, Raman spektroskopisi, şüpheli belge, tahrifat, Infrared image conversion, hyper spectral imaging, Raman spectroscopy, questioned document, alteration
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
67 ÖZET Şüpheli Belge İncelemelerinde Kullanılan Spektroskopik Yöntemlerin Karşılaştırmalı İncelemesi Kriminalistiğin bir alt kolu olan şüpheli belge incelemesinin adli bilimlerin en eski uygulamalarından birisi olduğu bilinmektedir. Geçmişte şüpheli belge incelemesinde klasik yöntemlerle birlikte kimyasal inceleme yöntemleri de kullanılmıştır. Teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak şüpheli belge incelemesinde kullanılan yöntemler de zamanla gelişmiş ve belgelere zarar vermeden inceleme imkânı tanıyan spektroskopik yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, kırmızı ötesi görüntü dönüştürme, hiper spektral görüntüleme ve Raman spektroskopisi yöntemlerinin temel prensiplerini ortaya koyarak bu yöntemlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyulması ve şüpheli belge incelemesinde uygulanabilirliğinin gösterilmesidir. Bu amaçla, rasgele temin edilen kalemler, kâğıtlar, lazer-jet bilgisayar yazıcıları ve fotokopi makineleriyle şüpheli belge inceleme uzmanlarının sıkça karşılaştıkları tahrifat örnekleri hazırlanmış ve hazırlanan bu örnekler kırmızı ötesi görüntü dönüştürme, hiper spektral görüntüleme ve Raman spektroskopisi yöntemleriyle incelenerek tahrifatların ortaya çıkarılıp çı kanlamadığı araştırılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda, gerek kırmızı ötesi görüntü dönüştürme, gerek hiper spektral görüntüleme gerekse Raman spektroskopisi yöntemlerinin bazı dezavantajlarının bulunmasına karşın, şüpheli belge incelemelerinde sıkça karşılaşılan tahrifat olaylarının incelenmesinde rahatlıkla kullanılabileceği ve bu üç yöntemin de birbirlerinin tamamlayıcısı niteliğinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Comparative Investigation of the Spectroscopic Methods That are Used in Questioned Document Examination Questioned document examination, a branch of criminallistics, is known to be as one of the oldest applications of the forensic sciences. In the past, classical and chemical examination methods were used for questioned document examination. In parallel to the technological developments, the methods used for questioned document examination have also been evolved in the course of time and as a result of this, non-destructive spectroscopic methods, which enable to examine the documents without damaging them, have emerged. The aim of this study is to make a comparative investigation of Infra red image conversion, hyper spectral imaging and Raman spectroscopy methods by explaining their basic principles behind them, to determine the advantages and disadvantages of each method and to show the applicability of each method for the questioned document examination. To achieve this aim, some altered document samples, that are commonly seen by questioned document experts, are prepared by using randomly selected pens, papers, laser-jet printers and photocopy machines and the prepared samples were examined by using Infra-red image conversion, Hyper spectral imaging and Raman spectroscopy methods to find out if the alterations on these samples can be determined. As the result of the study, it is found out that, despite some disadvantages of Infra-red image conversion, Hyper spectral imaging and Raman spectroscopy, all of these methods can be used for examining alteration cases that are commonly seen in questioned document examination, and it is also found out that these investigated methods are complementary of each other.