Broyler hindi rasyonlarında karnitin kullanımı
Usage of carnitine in broiler turkey diets
  1. Tez No: 163989
  2. Yazar: HANDAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAKİNE YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, carnitine, diet, performance, blood parameters
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
48 ÖZET Broyler hindi rasyonlannda karnitin kullanımı Bu araştırma, hindi yemlerine farklı düzeylerde (0, 50,100 ve 150 mg/kg) L-karnitin katılmasının verim özellikleri, bazı kan parametreleri ve immun sistem üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 48 adet 7 haftalık dişi palaz kullanılmıştır. Deneme her biri 12 adet dişi palazdan meydana gelen 1 kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Her grup 3 dişi palazdan oluşan 4 tekrar grubuna ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 50, 100 ve 150 mg/kg düzeylerinde L-karnitin ilavesi yapılmıştır. Kontrol grubu rasyonuna L-karnitin ilave edilmemiştir. Araştırma 10 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda yemlere farklı düzeylerde katılan karnitinin dişi palazlarda canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oram üzerine etkisi gözlenmemiştir. On haftalık araştırma boyunca bir kilogram canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 2,88; 2,83; 2,83 ve 2,87 kg olarak belirlenmiştir. Dişi palaz yemlerine karnitin ilavesi karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve abdominal yağ ağırlığı ile oranlarım ve ince bağırsak pH'sını etkilememiştir. Karkas randımanı kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla % 81,25; 81,80; 80,80 ve 80,56 olarak saptaamıştır. Deneme başlangıcında ve bitişinde alınan kanlardan elde edilen serumlarda toplam protein, kolesterol, trigliserit, ALT, AST, ALP ve VLDL düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistik önem taşıyan farklılıklar görülmemiştir. Yedi haftalık dişi palazlarda karnitinin immun sistem üzerinde de herhangi bir etkisi olmadığı etkisi görülmüştür.49 Sonuç olarak, yemlere 50, 100 ve 150 mg/kg düzeylerinde L-karnitin ilavesinin broyler dişi hindilerde verim özellikleri, bazı kan parametreleri ve immun sistem üzerinde önemli bir etkisi saptanmamıştır. ' Anahtar kelimden Hindi, karnitin, rasyon, performans, kan parametreleri
Özet (Çeviri)
/ 50 SUMMARY Usage of Carnitine in Broiler Turkey Diets This experiment was carried out to determine the effects of different levels of L- carnitine added to the broiler turkey diets on performance characteristics, some blood parameters and immune system. A total of 48 female poults aged 7 weeks were used in this experiment. They were divided into one control group and three treatment groups each containing 12 female poults. Each group was divided into four replicate groups each containing 3 poults. The diets of the first, second and third treatment groups were supplemented with 50, 100 and 150 mg/kg L-carnitine, respectively. The experimental period lasted 10 weeks. At the end of the experiment live weight, live weight gain, feed consumption and feed efficiencyof female poults were not affected by different levels of carnitine supplementation to diets. The values of feed intake per one kg live weight gain of control group and treatment groups were 2,88; 2,83; 2,83 and 2,87 kg, xespectively during 10 week experiment. Dietary L-carnitine did not influence carcass yield, weights and rates of internal organs and pH value of small intestine. Carcass yield of groups were found as 81,25; 81,80; 80,80 and 80,56%, respectively. There were no significant differences in total protein, cholesterol, trigliceride, very low density lipoprotein and activities of alasine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase of blood serum obtained at the beginning and at the end of the experiment among the groups. Immune system of female poults was not affected by dietary L-carnitine. The results in this study demonstrated that L-carnitine supplementation at the levels of 50, 100 and 150 mg/kg to the diets of female poults did not have any significant effects on performance characteristics, some blood parameters and immune system.