Sınıf III molaklüzyonların tedavisinde yeni ve farklı bir yaklaşım: Altuğ tip mini maksiller protraktör
A new approach in the treatment of class III malocclusions: Altug type mini maxillary protractor
  1. Tez No: 163995
  2. Yazar: AYŞEGÜL DALKIRAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAHİR ALTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: çenelik, maksiller genişletme, maksiller protraksiyon, sınıf III maloklüzyon, chin cup, maxillary expansion, maxillary protraction, class III malocclusion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
110 ÖZET Sınıf III Maloklüzyonların Tedavisinde Yeni Ve Farklı Bir Yaklaşım: Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör Apareyi, sınıf III maloklüzyona sahip hastalarda, maksillanın sagital yön gelişimini stimule etmek, mandibulamn ise sagital yön gelişimini frenlemek amacıyla tasarlanan bir aygıttır. Aygıt; maksiller ekspansiyon plağı, alt yüz arkı, mandibuler plak ve çenelik bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu çalışma, Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör Apareyinin iskeletsel, dentoalveoler, yumuşak doku ve solunum yollan üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyali; tedavi grubunu oluşturan, sınıf III maloklüzyona sahip 25 birey ile kontrol grubunu oluşturan sınıf I maloklüzyona sahip 20 bireyden meydana gelmektedir. Tedavi grubunda pozitif overj et elde edilene kadar geçen süre ortalama 0,65 yıl, kontrol grubundaki bireyleri takip süresi ise ortalama 1,09 yıldır. Araştırmamızda kullanılan aygıt ile, maksillaya sağ ve sol tarafta 250-300 g protraksiyon kuvvetleri uygulanırken, bireysel olarak hazırlanan akrilik çenelik vasıtasıyla mandibulaya 400 g servikal kuvvet uygulanmıştır. Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör aygıtının etkisi ile, maksillanın sagital yön gelişiminin stimule edildiği, mandibulamn sagital yön gelişiminin frenlendiği görülmüştür. Aparey etkisi ile üst keserlerde protrüzyon, alt keserlerde retrüzyon izlenmiş, hastalarda çok kısa sürede pozitif overj et sağlanmıştır. Palatal plan eğiminde belirgin bir farklılık görülmezken, mandibuler plan açısı, mandibulamn posterior rotasyonuna bağlı olarak artmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A New Approach In The Treatment Of Class HI Malocclusions: Altug Type Mini Maxillary Protractor Altug Type Mini Maxillary Protraction appliance is used to stimulate maxillary sagital forward growth and inhibition of mandibular sagital growth in class III cases. The appliance is consisted of four parts; maxillary expansion appliance, lower face arch, mandibular plate and chin cap. The purpose of this study was to examine the skeletal, dentoalveolar, soft tissue and upper airway effects of Altuğ Type Mini Maxillary Protractor. The study material was consisted of 25 patients with class III malocclusion, and a control group of 20 patients with class I malocclusion. In treatment group the mean treatment period to achieve a positive overjet was 0,65 years whereas the follow up period for the control group was 1,09 years. With the appliance in our study a protraction force of 250-300 g per side was applied to maxilla, and with the personal chin cap 400 g servical force was applied to the mandible. It has been observed that by the effect of Altug Type Mini Maxillary Protraction appliance, maxillary sagital growth is stimulated and mandibular forward growth is restricted. With protrusion of upper incisors and retrusion of lower incisors positive overjet is achieved in a very short period. While the palatal plane angle was not changed significatly, mandibular plane angle increased.