Sabit protez uygulamalarının farklı aşamalarında pulpada damar endotellerinin hücre adezyon molekülleri yönünden immünohistokimyasal asal olarak değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of endothelial cell adhesion molecules of dental pulp in different stages of fixed prosthodontic treatment
  1. Tez No: 163994
  2. Yazar: BORA BAĞIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UFUK HASANREİSOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre adezyon molekülü, pulpa, diş kesimi, tek aşamalı adeziv rezin, geçici yapıştırma sunanları, Cell adhesion molecules, dental pulp, tooth preparation, one-bottle adhesive, temporary luting cements
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
106 ÖZET Sabit Protez Uygulamalarının Farklı Aşamalarında Pulpada Damar Endotellerinin Hücre Adezyon Molekülleri Yönünden İmmünohistokimyasal Olarak Değerlendirilmesi Bu çalışmada, herhangi bir restoratif tedavi uygulanmamış sağlıklı dişlerde, immün cevapta görev üstlenen bazı hücre adezyon moleküllerinin (HAM) dağılım özellikleri incelendi. Ayrıca, sabit protez uygulamasının ilk aşamasını oluşturan diş kesimi ile geçici yapıştırma materyallerinin pulpada oluşturdukları reaksiyonlar, HAM'larm ekspresyon oranı ve şiddeti esas alınarak değerlendirildi. Çalışma, genç hastaların ortodontik nedenlerle çekim endikasyonu konulmuş, çürüksüz, aşınma göstermeyen, periodontal problemi bulunmayan ve tamamen sürmüş küçük azı ve üçüncü büyük azı dişleri üzerinde yürütüldü. Preparasyonu takiben hazırlanan geçici kronlar, ait oldukları dişlere ojenollü ve ojenolsüz iki farklı geçici siman ile yapıştırıldı. Bir diğer grupta ise geçici kron öncesinde dişe tek aşamalı adeziv uygulandı. Tedavi edilmeyen dişler kontrol grubunu oluşturdu. Dişler, kesim sonrasında 2 saat içerisinde çekildi.Geçici yapıştırma materyalleri ile adeziv uygulanan gruplarda ise takip süreleri 24 ve 48 saat olarak belirlendi. Elde edilen pulpa örnekleri, HAM ekspresyonu yönünden immünohistokimyasal yöntemle E-selektin, P-selektin, ICAM-1, VCAM-1 ve PECAM-1 yüzey antijenleri esas alınarak incelendi. İmmünohistokimyasal boyama, endotel işaretleyici antikorlar kullanılarak, streptavidin-biotin horse-radish peroksidaz tekniğine uygun olarak gerçekleştirildi. Daha sonra örnekler ışık mikroskobunda incelenerek fotoğrafları alındı. Damarlarda eksprese olan antikorların reaktivite şiddetleri ve damarlardaki ekspresyon oranlan, kör olarak iki kişi tarafından değerlendirildi. Araştırma sonucunda, sağlıklı pulpa dokusunun damar endotelinde, diğer dokulardakine benzer şekilde, enflamatuvar olaylar zincirinde rol oynayan HAM'larm varlığı gösterildi. Diş kesiminin, araştırma kapsamındaki HAM'larm ekspresyonlarında önemli değişmelere yol açtığı, ojenol içeren geçici yapıştırma simanlarının ise, pulpa dokusunu iyileştirici etkisi olduğu saptandı. Ojenol içermeyen geçici yapıştırma materyallerinin ve özellikle de tez çalışmasında kullanılan, self-etching adeziv' in, pulpada enflamatuvar yanıta yol açtığı bulgulandı.
Özet (Çeviri)
107 SUMMARY Immunohistochemical Evaluation of Endothelial Cell Adhesion Molecules of Dental Pulp in Different Stages of Fixed Prosthodontic Treatment In the current study, expression of a variety of endothelial cell adhesion molecules (CAM) which play critical role in mediating immunologic response have been investigated in healthy human dental pulp. Effect of several restorative procedures including tooth preparation and interim applications have also been examined with respect to the tissue distribution and intensity of CAM. The study was performed on the permanent premolar and third molar teeth of young dentates scheduled for extraction due to orthodontic reasons. Fully erupted teeth, without loss of tooth structure due to attrition, caries or restoration and showing no periodontal or gingival problems were included. Following tooth preparation, temporary crowns fabricated were luted using either an eugenol containing or eugenol free cement. In a third group, the prepared dentin surfaces were treated with a one-bottle adhezive rezin prior to temporization. Intact teeth served as controls. In samples evaluated for CAM distribution following tooth preparation, teeth were extracted within 2 hours after the cutting procedure. In groups treated with temporary cements or adhesive rezin, tooth extractions were carried out according to the planned evaluation periods of 24 and 48 hours. Pulp tissue samples obtained were investigated using streptavidin-biotin-horse-radish immunoperoxidase procedure. Tissue distribution and staining intensity of CAMs including E-selektin, P-selektin, ICAM-1, VCAM-1 and PEC AM- 1 against related monoclonal antibodies were scored independently by two investigators. The results revealed that, similar to other tissues, all the CAMs evaluated were expressed by the healthy pulp tissues. Considerable alterations in the distribution of CAMs were detected following tooth preparation. Eugenol containing cements had therapatic effects on pulp tissues. On the contrary, temporary eugenol free cements and especially the self-etching adhesive used in the present study caused inflammatory reactions in the pulp.