Bilgisayarlı tomografi ve panoramik görüntülemelerde, çeşitli organ dozlarının farklı termoluminesans dozimetre tipleri ile ölçülerek karşılaştırılması
The comparison of radiation dose measurement of the selected organs with thermoluminescent dosimetry-100 (TLD-100)and 700 on computed tomography (CT) and panoramic imaging
- Tez No: 164060
- Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHAT GÖRGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Absorbe Radyasyon Dozu, Panoramik Radyoloji Tekniği, Bilgisayarlı Tomografi, Termoluminesans Dozimetre, Average- Man Rando Fantom, Absorbed Radiation Dose, Panoramic Radiology Technique, Computed Tomography, Thermoluminescent Dosimetry, Average- Man Rando Phantom
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
80 ÖZET Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Panoramik Görüntülemelerde, Çeşitli Organ Dozlarının Farklı Termoluminesans Dozimetreler (TLD) ile ölçülerek Karşılaştırılması. Bu çalışmada, BT ve Panoramik cihazlar ile yapılan ışınlamalarla, seçilmiş bazı kritik organların absorbsiyon radyasyon dozları tayin edilmiştir. Araştırmamızda, Siemens, Somatom AR, BT cihazı ve Orthopantomograph PC, OPX/105 Panoramik cihazı kullanılarak, Average-Man Rando fantom üzerinde, tiroid bezi, göz, hipofiz bezi ve parotis bezinin absorbsiyon dozları, TLD- 100 ve 700 ile ölçülmüş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmamızda, Panoramik cihazı ve BT'de Denta-scan programı ile yapılan ışınlamalar sonucunda, BT ışınlaması ile organların almış olduğu absorbe radyasyon dozunun panoramik cihaz ile yapılan ışınlama sonucu alman doza göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, her iki ışınlamada primer x-ışınına maruz kalmasından dolayı, en yüksek absorbe radyasyon dozu parotis bezinde ölçülmüştür. Ölçümlerin sonucunda, her iki tip TLD arasında önemli bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY The comparison of radiation dose measurement of the selected organs with Thermoluminescent Dosimetry-100 (TLD-100) and 700 on Computed Tomography (CT) and panoramic imaging. With this research, the selected radiation absorbed doses of some selected critical organs with using CT and Panoramic radiology machine was studied. Our study reflects the evaluation and measurement of the dosage absorption of the tiroid gland, eyes, pituatury gland and parotid gland area by means of TLD- 100 and 700. The exposes were done on Average-Man Rando fantom with using Siemens, Somatom Ar, CT machine and Orthopantomograph PC, OPX/105 Panoramic machine. As a result of our study which consisted of the exposure done by Panoramic machine and using Denta-scan programme on CT, we realized to the conclusion that the radiation absorbed doses of organs from CT machine is higher than from the Panoramic machine. A direction of this conclusion, it was measured the highest absorbed dose of parotid gland because of exposing primary x-ray on both of the CT and Panoramic machine. The resulting of measurements show that there was no significant different between the types of TLD.