Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve dijital panoramik görüntülerde ölçülen mandibular indekslerin karşılaştırılması
Comparison of mandibular indices measured on CBTC and digital panoramic images
- Tez No: 547494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLŞAHI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Panoramik görüntü, KIBT, mandibular indeksler, mandibular kortikal indeks, mental indeks, panoramik mandibular indeks, Panoramic image, CBCT, mandibular indices, mandibular cortical index, mental index, panoramic mandibular index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Cansu Köseoğlu Seçgin, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ve Dijital Panoramik Görüntülerde Ölçülen Mandibular İndekslerin Karşılaştırılması, Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanlık Programı, Uzmanlık Tezi, 2015 Bu çalışmanın amacı, KIBT ve dijital panoramik görüntülerde ölçülen MKİ, Mİ ve PMİ'i karşılaştırmaktır. Bu retrospektif çalışmaya, hem dijital panoramik hem KIBT görüntüleri olan 182 hasta dahil edilmiştir. Dijital panoramik görüntülerde sağ ve sol tarafta MKİ, Mİ ve PMİ belirlenmiştir. KIBT görüntülerinden cross-sectional ve panoramik görüntüler elde edilerek bu görüntülerde sağ ve sol tarafta MKİ, Mİ ve PMİ belirlenmiştir. KIBT cross-sectional görüntüler altın standart olarak kabul edilerek, KIBT panoramik ve dijital panoramik görüntülerle uyumu değerlendirilmiştir. MKİ, sınıflandırma olduğu için KIBT cross-sectional, KIBT panoramik ve dijital panoramik görüntüler arasındaki uyum değerlendirmesinde kappa istatistiği kullanılmıştır. Mİ ve PMİ ise sayısal değerler olduğu için KIBT ve dijital panoramik görüntüler arasındaki uyum sınıf içi korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiş, uyum belirlendikten sonra KIBT cross-sectional görüntüler altın standart kabul edilerek değerlerin sayısal olarak karşılaştırılması Bland-Altman yöntemi ile yapılmıştır. Gözlemci içi ve gözlemci arası uyum MKİ için kappa istatistiği ile, Mİ ve PMİ için sınıf içi korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Sonuçta; MKİ için, KIBT cross-sectional, KIBT panoramik ve dijital panoramik görüntüler arasındaki uyum iyi veya mükemmel bulunmuştur. Mİ için, sağ taraf KIBT panoramik ve dijital panoramik görüntüler hariç, KIBT görüntüleri ve dijital panoramik görüntüler arasında orta veya yüksek uyum vardır. Bland-Altman analizine göre, KIBT panoramik görüntülerde ölçülen Mİ değeri, KIBT cross sectional görüntülerde ölçülenden yaklaşık 0,5 mm büyük, 0,8 mm küçük bulunabilir. Dijital panoramik görüntülerde ölçülen Mİ değeri, KIBT cross-sectional görüntülerden yaklaşık 1,7 mm büyük, 0,3 mm küçük bulunabilir. PMİ için ise, KIBT cross-sectional ve dijital panoramik görüntüler arasında orta düzeyde uyum bulunurken, KIBT ve dijital panoramik görüntüler arasında yapılan diğer karşılaştırmalarda uyum bulunmamıştır. Dijital panoramik görüntülerde hesaplanan PMİ değeri, KIBT cross-sectional görüntülerde hesaplanandan 0,1 mm büyük, 0,06 mm küçük bulunabilir. MKİ için gözlemci içi ve gözlemci arası uyum mükemmel bulunmuştur. Mİ ve PMİ için ise gözlemci içi ve gözlemci arası uyum yüksek/mükemmeldir. Dijital panoramik görüntülerde oluşan magnifikasyon ve süperpozisyon, bu görüntülerde yapılan ölçümlerin doğruluğunu olumsuz etkilemektedir. KIBT cross-sectional görüntüleri, üç boyutlu ve magnifikasyonsuz olduğu için mandibular indekslerin bu görüntülerde belirlenmesi ile gerçek değerler elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cansu Köseoğlu Seçgin, Comparison of Mandibular Indices Measured on CBCT and Digital Panoramic Images, Başkent University, Faculty Of Dentistry, Department of Dentomaxillofacial Radiology, Speciality Program, Thesis, 2015 The aim of this study is to compare the assessment of MCI, MI and PMI on CBCT and digital panoramic images. A total of 182 patients who have both digital panoramic and CBCT images were included in this retrospective study. On digital panoramic images, MCI, MI and PMI were determined for right and left side. Then these indices were determined on cross-sectional and panoramic reconstruction images which were obtained from CBCT images for both sides. CBCT cross-sectional images considered as the gold standard, its agreement with CBCT panoramic and digital panoramic images was evaluated. Because of the fact that MCI is classification, the kappa statistic was used to determine the agreement between CBCT cross-sectional, CBCT panoramic and digital panoramic images for the MCI. Since MI and PMI are numerical values, the intraclass correlation coefficient was used to determine the agreement between CBCT cross-sectional, CBCT panoramic and digital panoramic images for the MI and PMI. After determining agreement, CBCT cross-sectional images were accepted as gold standard and comparison of the numerical values was made with the Bland-Altman method. Intra and interobserver agreement was assessed by kappa statistics for MCI, and intraclass correlation coefficient for MI and PMI. As a result, the agreement between CBCT cross-sectional, CBCT panoramic and digital panoramic images were good to excellent for MCI. For MI, except the comparison between CBCT panoramic and digital panoramic images for the right side, there was moderate or high concordance between CBCT and digital panoramic images. According to the Bland-Altman analysis, the MI values measured on CBCT panoramic images are about 0.5 mm higher or 0.8 mm smaller than those measured on CBCT cross-sectional images. The MI values measured on digital panoramic images are about 1.7 mm higher or 0.3 mm smaller than those measured on gold standard. For PMI, there was moderate agreement between CBCT cross-sectional and digital panoramic images. Other comparisons made between CBCT and digital panoramic images, there was not any agreement. Intra and interobserver agreement was excellent for MCI, high or excellent for MI and PMI. The magnification and superposition occurring on digital panoramic images, adversely affect the accuracy of measurements made on these images. The real value of the mandibular indices can be obtained from CBCT images.