Çeşitli kök kanal dolgu tekniklerinin koronal sızıntılarının karşılaştırılması
Comparison of coronal leakage of various root canal obturation techniques
  1. Tez No: 164059
  2. Yazar: GİZEM AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral kondenzasyon, System-B, Thermafil, MicroSeal, koronal sızıntı, Bakteriyel sızıntı, Boya sızıntısı, Lateral condensation, System-B, Thermafil, MicroSeal, Coronal Leakage, Bacterial leakage, Dye Leakage
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
88 ÖZET Çeşitli kök kanal dolgu tekniklerinin koronal sızıntılarının karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı, çeşitli kök kanal dolgu tekniklerinin hem bakteriyel hem de boya penetrasyon yöntemleri kullanılarak koronal sızıntılarının karşılaştınlmasıdır. Çalışmamızda, 140 adet tek köklü alt premolar dişler kullanıldı. 120 adet diş 30'arlı 4 gruba ayrıldı. Kök kanalları, lateral kondenzasyon, System-B, Thermafil ve MicroSeal kanal dolgu sistemleri ile dolduruldu. Kanallar doldurulduktan sonra patların sertleşmesi için dişler 37°C'de %100 nemli ortamda 10 gün süreyle etüvde bekletildi. Daha sonra gruplar, bakteriyel ve boya sızıntısı deneylerinde kullanılmak üzere tekrar iki ayrı gruba ayrıldı. Bakteriyel sızmtı deneyi için test düzeneği hazırlandı. Daha sonra Ependorf tüplerinin içine BHI içinde Enteroccoccus faecalis (ATCC 29212) bakterisi süspansiyonundan 500ul ilave edilerek 37°C'de etüve konuldu. 24 saatte bir bulanıklık takibi yapılarak, 60 gün süre ile bakteri üremesi izlendi. Şişelerde bulanıklık tespit edilen günler sızıntı günü olarak kaydedildi. Gruplara ait ortalama bakteriyel sızmtı oranlan Ki-kare testi kullanılarak, ortalama sızıntı günleri oranlan ise, Kruskal-Wallis Testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlenirildi. Boya sızıntısı deneyi için de bakteriyel sızıntı için kullanılan test düzeneği hazırlandı. Ependorf tüplerinin içine Çini mürekkebi konuldu ve 30 gün süre ile 37°C'de etüvde bekletildi. 30 günün sonunda dişler düzenekten söküldü ve elmas diskler yardımıyla uzunlamasına ikiye aynldı. Elde edilen kesitler xl0 büyütmede stereomikroskop altında fotoğraflandı ve lineer olarak boya penetrasyon miktan ölçüldü. Elde edilen bulgular, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Koronal bakteriyel sızıntı yönünden, 60 günlük gözlem süresi sonunda gruplar arasında System-B diğer gruplara göre daha az bakteriyel sızıntı göstermiş olmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Gruplar arasında, ortalama sızıntı gözlenen günler yönünden de istatistiksel olarak farklılık olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Koronal boya sızıntısı yönünden değerlendirildiğinde ise, System-B ile doldurulan kanallarda, Thermafil 'e göre daha az boya sızıntısı olduğu gözlenmiştir (p0501).
Özet (Çeviri)
89 SUMMARY Comparison of coronal leakage of various root canal obturation techniques The aim of this study was to compare the both coronal bacterial and dye leakage of various root canal obturation techniques. In this study, 140 mandibular premolar teeth were used. 120 teeth were divided into 4 groups consisting of 30 teeth. The root canals were obturated with lateral condensation, System-B, Thermafil and MicroSeal root canal obturation systems. After obturation of the root canals the teeth were incubated in 100% humidity at 37°C for 10 days to allow the sealer to set completely. Then groups were divided into two groups again in order to be used in bacterial and dye leakage studies. In bacterial leakage part of our study, after preparation of the leakage model system, Enteroccoccus faecalis (ATCC 29212) was placed in the coronal chambers. Daily observations were made for bacterial growth in the apical chamber for 60 days. When the broth became turbid, these days were recorded as leakage days. The rate of bacterial leakage was analysed statistically using Chi2 Test. The rate of days showing bacterial leakage was analysed statistically using Kruskal-Wallis Test. In dye leakage part of our study, the same leakage model was prepared. After preparation of the leakage model system, india ink was placed in the coronal chambers and incubated in 100% humidity at 37°C for 30 days. The teeth were sectioned longitudally and taken photographs under xlO magnification stereomicroscobe. The results were analysed statistically using one way ANOVA test. According to the coronal bacterial leakage datas of our study, after 60 days of observation period System-B showed less bacterial leakage according to the other groups. However there was no significant difference among the groups (p>0,05). Also there was no statistical difference according to the contamination days. According to the coronal dye leakage datas of our study, System-B showed less dye leakage according to Thermafil and the difference was statistically significant (p0,01).